Śledzik , wtorek 4 -go marca. 286śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki(...)ziela angielskiego Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać sól i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny. Przekąska ze śledzia. Przepis
Kulinarny karnet Christophera
PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU 194wyjątkowo smacznym. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 80 dag chudej karkówki 30 dag wątróbki wieprzowej 50 dag boczku wieprzowego 4 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 2 bułki czerstwe sól pieprz gałka muształowa liście laurowe- 5 sztuk ziele ang- 6 ziaren pieprz ziarnisty- 6 sztuk 15 plastrów boczku wędzonego 1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki
Z Majeczką w kuchni
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 518kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy wlewamy (cały czas mieszając) rozpuszczoną
Kolorowy Przepisownik
Rolada z kiełbasą Ireny 265Elegancka rolada, sami spójrzcie!, prosta w wykonaniu, jest doskonałą alternatywą kanapkowych wędlin, świetnie urozmaici stół na każdym przyjęciu i na pewno skusi wyglądem do degustacji... Składniki
kgwjanczewo
Faszerowana papryka à la gołąbki 282gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować
Przepysznik - BLW i nie tylko
Mięso ze słoika 244inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około 2 dni aż wokół mięsa wytworzy się przyjemna galareta. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut
Marder&Marder Manufacture
BIGOS STAROPOLSKI 220boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielonyWykonanie:Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły
Z Majeczką w kuchni
Wędliny z szynkowaru. 191karkówki. Składniki: 500 g łopatki 300 g karkówki czosnek sól, pieprz (u mnie młotkowany Kamis) 2 łyżeczki żelatyny Pokroiłam całe mięso w kostkę, mniejszą, większą... doprawiłam do smaku całość solą, pieprzem, czosnkiem, dodałam żelatynę i całość dobrze wyrobiłam. Włożyłam do szynkowaru zamknęłam go i włożyłam do wrzącej wody do garnka wyścielonego ściereczką. Gotowałam pod przykryciem ok 60 min. Następnie
Malinowe Pocałunki
Zupo-potrawka kuchenna szafka 177chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż-a ja spałam na przemian z gotowaniem, jedzeniem, spaniem i pisaniem...Mało produktywny czas choć coś za coś-bo pozwolił na przemyślenie gdańskich spraw i kilka postanowień. Nie, nie noworocznych. Wdrażanych od dnia ich wymyślenia. ;) Po powrocie(...)papryczka chili sproszkowana łyżka vegety/kostka rosołowa oliwa Ilość zabrudzonych garnków garnek naczelny łyżka nóż i deseczka miseczka/talerz na którym chcemy jeść chochelka/filiżanka(jeśli doskwiera brak chochelki...) patelnia i łopatka drewniana-przy wariancie classic Sposób przygotowania Nie przerażaj się listą składników! To te przyprawy tak ją wydłużają,a znajdziesz je w kuchennej szafce. =) A . classic 1.Wlej litr wody do garnka
Fiolka w kuchni
Papryka faszerowana 206Miałam ochotę na gołąbki, ale nie chciało mi się przygotowywać liści kapusty, jakoś wyjątkowo nie lubię tej czynności. A że sezon na paprykę trwa to trzeba
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kotlety mielone z boczniakami. 192Powiem szczerze, że takich kotletów się u nas w domu nie jadało. Więcej, nigdy bym nie wpadła na taki dodatek do mięsa, ale
Rozpustne gotowanie
Zrazy mielone z lubczykiem i pietruszką. 290Domowe mielone. Z ziemniaczanym puree, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami to nr. 1 w polskiej kuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej
Kuchnia Beaty
Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 172mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta bazylii 0,5 szklanki śmietany 12% 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, olej Przygotowanie : Makaron spaghetti gotuję według instrukcji na opakowaniu. Mięsko
Domowa Kuchnia u Mamy
Krupnik z kaszą gryczaną 209mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 10 dkg kaszy gryczanej listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków].Dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać
Moje domowe kucharzenie
MIELONKA SEKRETNA- CZOSNKOWA SŁOIKOWA 230Wykonanie: Pierś z kurczaka i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałe mięso mielone wymieszać z wodą, żelatyną, solą peklującą, solą czosnkową, przyprawą sekretna i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do słoików ( do pełnego słoika), mocno zakręcić pokrywką. Słoiki układać w garnku, zalać wodą na taka wysokość, aby woda pokryła słoiki. Gotować około 45-50 minut
Zrób to smacznie