proporcję składników to zdecydowanie lubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa. Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem Składniki: 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści(...)Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą tak aby kapusta była cała przykryta. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i studzimy. Następnie delikatnie rozbieramy kapustę z liści, uważając aby ich nie uszkodzić i delikatnie ścinamy zgrubienia z każdego liścia
PatiGotujeBigos staropolski jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej. Dla zwolenników mniej(...)kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku dodaję owoce jałowca, suszone borowiki i suszone polskie śliwki. Bigos gotuję przez 3 dni, na wolnym ogniu, 3-4 razy w ciągu dnia przez ok.1,5 godziny. Podczas gotowania dolewam 1/2 szklanki wody i często mieszam drewnianą łychą, aby bigos
Ekspansja smakumielonej pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron, ugotować z dodatkiem wody, soli i cukru. Obie kapusty połączyć. Z łopatki wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy(...)przyprawy i mąkę, zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem. W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos gotować jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podawać z pieczywem lub ziemniakami
Przepisy kulinarne babci Antoninyplacki. W tej samej foremce upiekłam jasny biszkopt Do ubitych na sztywno białek wsypywałam cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypałam mąkę i wymieszałam łopatką. Masę przelałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 15 minut (należy piec do suchego patyczka). Krem maślano-budyniowy: Z 1 litra mleka odlałam(...)szklankę, wsypałam proszek budyniowy i cukier. Wymieszałam. Rondel z grubym dnem przepłukałam zimną wodą, wlałam resztę mleka i zagotowałam. Zdjęłam z gazu. Mleko ma być gorące, ale nie gotujące się. Do mleka wlałam rozrobiony budyń. Wymieszałam dokładnie i wstawiłam ponownie na gaz. Nie przerywałam mieszania. Trzeba mieszać energicznie, żeby nie tworzyły się grudki. Jeśli już się to zdarzy wystarczy
Kuchnia u Krysiplaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
Mix smakuPo danie z serii - lekkie , łatwe i smaczne - . Składniki 2 jajka 1 pomidor pęczek szczypioru 1 łyżka oliwy do smażenia sól,pieprz do smaku Wykonanie
Eli Gotowaniesuchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Słonecznik w karmelu: 60 g masła roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier, mleko, a po chwili ziarna słonecznika. Gotujemy przez ok. 10 minut często mieszając do wyparowania mleka. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy słonecznik, starając się rozprowadzić go jak najcieniej na blaszce. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze(...)stopni do zrumienienia. Słonecznik powinien mieć złoty kolor, podczas pieczenia należy go obserwować czy już ma odpowiednią barwę. Przypalony słonecznik będzie gorzki i niesmaczny. Upieczony słonecznik "przegarniamy" łopatką tak aby oddzielić ziarna i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Słonecznik możemy dodatkowo posiekać nożem. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Ta czynność powinna zając nam sporo czasu - im bardziej ubijemy masło
Słodka StronaSKŁADNIKI : 2 duże główki młodej kapusty 700 g mielonej łopatki wieprzowej 3 spore cebule 6 łyżek oleju 500 g ryżu ugotowanego i ostudzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka do smaku 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 litr bulionu, może być z kostki rosołowej 1 słoiczek suszonych pomidorów liść laurowy(...)łyżeczki przecieru pomidorowego wywar z gotowania gołąbków 200 ml wody sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18 % PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje Mariolitrzy słoiki po 350 ml - te z zestawu ;-) No więc oceńcie... SKŁADNIKI 1 kg łopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek K 3 łyżeczki Dobry Smak Sekretna 3 łyżki zimnej wody Łopatkę kroimy w dowolne kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie mielimy na drobnym sitku, dodajemy wodę i dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie odstawało od dłoni. Rozkładamy(...)słoików (uprzednio wyparzonych) i ciasno ubijamy (powierzchni mięsa powinna znajdować się centymetr poniżej rantu słoika), zakręcamy (wieczka też wyparzcie) słoiki i wstawiamy do garnka z zimną wodą. Całość gotujemy doprowadzając do osiągnięcia temperatury 70 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze gotujemy słoiki przez godzinę. Następnie wyłączamy i pozostawiamy słoiki na 24 godziny. Po tym czasie powtarzamy gotowanie i znów odstawiamy
Czary - gary w kuchnipodprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję do nich ani bułki tartej ani moczonej(...)wodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - świeżo
Smaczne ZdroweSkładniki: Farsz 1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy. Kapustę(...)wrzucamy do garnka podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy aż zmięknie. Następnie przelewamy na durszlak i odstawiamy aby ostygła. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. wystudzoną kapustę dokładnie odsączamy z soku i drobno szatkujemy. Cebulę, mięso i kapustę łączymy ze sobą w garnku i podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli podgrzewamy mieszając
Qchnia po prostuPrzepis na tę wędlinę znalazłam na blogu Czary mary gotuje Cezary . To kolejna propozycja dla tych co nie mają możliwości wędzić, lub tak jak ja, mają zamiar ale zbierają się do wędzenia pomału. Kiełbasa nie jest kłopotliwa w przygotowaniu, wychodzi bardzo smaczna, znika błyskawicznie więc porcja jest w sam raz. Bez problemu daje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza(...)domowym chlebem :) Polecam! składniki 1000 g chudej wieprzowiny - szynka, łopatka 250 g boczku 50 g słoniny 150 g chudego mięsa z golonki ( wycięłam z całej, małej golonki) przyprawy 15 g peklosoli 10 g soli 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego 1 łyżeczka kolendry 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody schłodzonej w lodówce lub zamrażalniku. dodatkowo osłonki np białkowe (o średnicy
Stare Garygulaszu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól, pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do gulaszu. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 10-15 minut. 3. Pieczarki kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka(...)garnka wlewamy 1,75 litra wody. Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu. 5. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu
Szefowa kuchniBiała kiełbasa w moim domu jest robiona od niepamiętnych lat. Gdybym jednak miała sobie przypomnieć dokładną datę, to ani ja, ani moja Mama tego nie
Gosia gotujerąk czy do mieszadła, ciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę(...)część wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 1 mm (uwaga, nie wolno zbyt dużo mąki podsypywać, bo pieróg nie sklei się dobrze i rozpadnie się podczas gotowania), wykrawać szklanką krążki, pozostałe ciasto trzymać woreczku. Na każdego pieroga odmierzyć 1 płaską łyżkę farszu, farsz uformować w kulkę, brzegi pierogów zlepić ze sobą, dokładnie. Ułożyć na wysypanym mąką blacie
moj przepis na