łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:64/138)

LEKKIE PULPETY W SOSIE KURKOWYM 300

kurki! ❤💗💚  Dla mnie nie ma nic lepszego 😋  Taki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"!  Składniki: 250 g mięsa drobiowego (u mnie filet z kurczaka) 250 g łopatki 1 cebula garść oczyszczonych kurek 1 jajko 1 marchewka 2 łyżki kaszy manny ziele angielskie liść laurowy majeranek sól pieprz 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu śmietana 18% masło klarowane(...)kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety gotują się na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy kurki i podsmażamy je z cebulą około 5 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane podsmażone kurki przekładamy

Walijskie Pichcenie
Gołabki bez zawijania 192

także potraktować jako wariację na temat kotletów mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule -2 ząbki czosnku -bułka tarta -1 jajko -szczypta tymianku -sól -1/2 pęczka bazylii -olej rzepakowy -szczypta papryki mielonej(...)laurowe -3 ziarenka ziela angielskiego - 3 łyżeczki oliwy Przygotowanie Ryż ugotować w osolonej wodzie. kapustę umyć, poszatkować, zalać wodą. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą

Zielona Kuchnia
Łopatka wieprzowa z szynkowaru 152

pracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie. Składniki 1-1,2 kg łopatki wieprzowej majeranek Marynata: 2 l wody 2 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marynata(...)mięsa, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w majeranku i wkładamy do folii, przekładamy do szybkowaru. Gotujemy przez 90 min w temperaturze 75°C. Studzimy. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 278

Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca, kilkanaście minut pracy i chwila czekania gdy zupa się gotuje, a potem efekt pyszny. Zupa porządna na wywarze mięsnym z dodatkiem mięsa wieprzowego oraz pysznej lekko chrupiącej ciecierzycy. Ciecierzyca ( zwana cieciorką, grochem włoskim) to po prostu perełka zdrowia zawiera dużo(...)poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna.   Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną )  25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku

Kuchnia na wzgórzu
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 331

warstwy i składać na powrót do pierwotnego kształtu przekładając ją mięsem :-) Składniki: nieduża główka włoskiej kapusty (wybieramy dość luźną główkę, im luźniejsza tym lepiej) 70 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jaja pieprz i sól jako przyprawy łyżka masła klarowanego Wykonanie: Mięso, czosnek, sól i pieprz oraz jaja wyrobić na jednolitą masę. Mięso musi(...)pieczenia. Przechodzimy do kapusty. Kapustę obieramy z pierwszych twardych liści, jednego zostawiamy na później. Wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzącej wkładamy kapustę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na miskę i zostawimy do wystygnięcia.  Kiedy kapusta jest już na tyle chłodna by dało się z nią pracować to zabieramy się

Poezja Smaków - blog kulinarny
Smażona pierś z kaczki 5 smaków 349

smażymy pierś ok. 8-10 minut od strony skóry i ok. 6-7 minut od strony mięsa. Smażąc dociskamy kaczkę do patelni. Gdy kaczka się smaży, w osolonym wrzątku gotujemy makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę siekamy na plasterki (białe i zielone części i przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą sos ostrygowy, sok grejpfrutowy oraz cukier. Piersi kaczki zdejmujemy(...)można go długo przechowywać w lodówce) – zostawiając odrobinę na patelni. Kaczka musi odpoczywać ok. 4 minuty – w tym czasie na tej samej patelni smażymy dymkę, ciągle mieszamy łopatką, aby zebrała z patelni wszystkie resztki po smażeniu kaczki. Po 1-2 minutach dodajemy przygotowany sos. Podsmażamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając i dodajemy makaron. Mieszamy, aby oblepił się sosem

Poezja smaku
Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 465

sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach robota lub ręcznie łopatką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki(...)masy kajmakowej (u mnie kakaowa) 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych  Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli

Cynamonowe szczęście
Gulasz z warzywami 259

bulionu pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka pieprzu łyżeczka tymianku sól 4 ziela angielskie 2 listki laurowe tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Łopatkę umyć, osuszyć i pociąć w drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej(...)końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić do smaku. Rozgotowana cukinia zagęszcza nam fantastycznie sos, dlatego nie trzeba używać mąki. Smacznego

na moim stole...
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 225

urozmaicić lubiane w moim domu spaghetti, tym razem podałam je  z klopsikami ;) Polecam , na pewno zasmakujecie Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie(...)posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego MAKARONY POLSKIE: Doprawiłam danie Przyprawą

Z Majeczką w kuchni
Ziemniaki po gospodarsku, czyli pyrki na boczku 451

pół lub na ćwiartki. Jeśli są większe  wtedy w grubsze plastry. Pokrojone ziemniaki zasypujemy solą. Ja wsypuję jej tyle, ile wsypałabym do wody podczas gotowania. Ziemniaki z solą wymieszać i odstawić na kilka minut. Wędzony boczek (lub słoninę) pokroić w średnią kostkę i wytopić lekko na dużej patelni lub w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę(...)się pod wpływem soli. (W ten sposób ziemniaki pięknie nam się usmażą.) Dorzucamy na patelnię ziemniaki i podsmażamy je, najlepiej potrząsając co jakiś czas patelnią lub odwracając je szeroką łopatką. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo zmielony pieprz. Ziemniaki rumienimy tak, jak lubimy. Podajemy posypane koperkiem i z dodatkiem zimnej maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 357

bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku.Składniki:- 1-1,5kg kapusty kiszonej- 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg)- suszone grzyby ( dużo)- mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab)- 3 plastry chudego wędzonego boczku- 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska)- 0,5l czerwonego wytrawnego wina- ziele angielskie 10-12 sztuk- liść laurowy 4-6 sztuk(...)pieprz , czosnek oraz sól- czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i  cebula ( dałam 1/2)Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej

Smaczne Zdrowe
Muffinki z porzeczkami - "minecraftowe" 323

350g. mąki 230g. cukru 230g. oleju 100g. wody 6 jajek 4 płaskie łyżeczki proszku do piecz. porzeczki lub inne owoce Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć

Lubię to gotuję
Placek ziemniaczany z szynką 188

Wielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować.  Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g gotowanej szynki 3 łyżki oleju półtora łyżki mąki 2 jajka sól biały pieprz ewentualnie tarty parmezan do posypania     Przygotowanie Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę(...)paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię

R'n'G Kitchen
Pierogi z mięsem 199

Pierogi są dość pracochłonne, ale warto. Smak jest niepowtarzalny.     Składniki na przygotowanie farszu: -60 dkg łopatki -duża ćwiartka z kurczaka -jajko -3 marchewki -cebula -ząbek czosnku -seler, por, korzeń pietruszki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -ziele angielskie, listek laurowy         Składniki na ciasto: -ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550 -350 ml ciepłej wody(...)wody, wkładamy wymoczone wcześniej mięso, obrane marchewki, pietruszkę, por, seler, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy, dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut. Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek. Rosół przecedzamy. Odłowione składniki mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi i sól do smaku. Dodajemy też

Maminek kulinarny
Domowa biała kiełbasa! 166

surowego boczku 5 ząbków czosnku 8 ziaren zmiażdżonego w moździerzu jałowca 2 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 250ml bulionu jelita wieprzowe Sposób wykonania: Łopatkę lub szynkę mielimy w maszynce do mięsa o małych otworach, natomiast do boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól i pieprz(...)namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje do żurku. Zgodnie z tradycją nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole.  Polecam ją również ze względu na fakt, iż dokładnie wiemy jakie składniki się w niej znajdują

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa gulaszowa Magdy Gessler 3032

Składniki: * 500g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziemniaki 2 łyżki zacierek 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżeczki kminku 2 litry wywaru mięsnego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: "Umytą wieprzowinę kroimy w kostkę. W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę, następnie(...)dodajemy poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy zacierki oraz pokrojone warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy

A Ty Smakuj Mnie
Szekelygulyas 221

Danie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 800 g kiszonej kapusty 4 cebule 60 g smalcu 250 ml śmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą(...)szkl) ,solimy ,dodajemy paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na wolnym ogniu. Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości. Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały czas mieszając. Podajemy razem z ziemniakami i polewamy pozostałą śmietaną

R'n'G Kitchen
Kapuśniak 242

seler    około 5 ziemniaków    1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej    2 liście laurowe    2-3 ziela angielskie    0,5kg łopatki    0,3kg wędzonych żeberek    około 2 łyżeczki cukru    sól, pieprz    200 ml soku pomidorowego    3 kiełbasy Przygotowanie:   Kapustę kiszoną poszatkować(...)marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim.  Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę.  Na koniec doprawić solą

Amatorka kuchenna
Domowy pasztet. 179

Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej   800 g piersi z kurczaka   400 g surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka(...)pieprz i gałka muszkatołowa Przygotowanie: Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru

Symfonia smakowa
Mięso kanapkowe w słoiku 772

bardzo praktyczne, proste w przygotowaniu. A do tego tak smaczne, że znika z mgnieniu oka. I ta pyszna galaretka...palce lizać! :) Składniki (na 5 średnich słoiczków): 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę łyżka majeranku pół łyżeczki słodkiej papryki 12 liści laurowych Przygotowanie: Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w średnią(...)przykryte do lodówki na całą noc. Mięso nakładałam do wyparzonych i wysuszonych słoików* (puste słoiki wraz z pokrywkami wstawiłam do garnka z zimną wodą i ścierką na dnie i gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut od momentu wrzenia, po czym je suszyłam), do 3/4 wysokości, dobrze dociskając, aby pomiędzy kawałkami było jak najmniej wolnej przestrzeni. Do każdego słoika wkładałam

Kulinarny Pamiętnik