łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:68/138)

klopsiki z płatkami owsianymi w sosie śmietankowym... 198

Składniki: 1/2 kg mielone z łopatki, 3/4 szklanki płatki owsiane górskie, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula, 2 łyżeczki vegeta, 2 łyżki tarta bułka, 1 sztuka mała papryczka chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy,4 szklanki woda,- maggi do smaku,2 łyżki śmietana gęsta słodka 18%,1 łyżka mąka, 2 saszetki kasza gryczanamielone dobrze wyrobić z jajkiem, płatkami, cebulą, tartą(...)bułką, vegetą, drobno pokrojoną papryczką chilli uformować okrągłe kotlety nieduże i na oleju je zrumienić przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na mniejszym ogniu z 20 minut zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką i dodać 1 łyżkę natki pietruszki i do smaku dodać maggi podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z buraczkami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 361

musi się zrobić gęsty, klarowny i nabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy(...)widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam

Ostra na Słodko
Lasagne XXL 216

lasagne (np. Lubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie(...)kopiaste łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka pieprz i sól płaska łyżeczka czosnku w proszku Wykonanie: Makaron podgotować wkładając na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju.  Ja gotowałam po 6-8 sztuk jednocześnie, przez 4-5 minut, tak by osiągnąć na pół miękkie płaty. Łyżką cedzakową wyciągać makaron i układać na brzegu durszlaka do odsączenia (bez płukania

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 252

zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz do smaku 6 jajek 1,5 szklanki bułki tartej 2 szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela(...)Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować na małym ogniu z odrobiną soli.Mięso ma być miękkie. Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć

Sama słodycz i szczypta chili
Gotowana łopatka wieprzowa - domowa wędlina 116

łopatki wieprzowej Zalewa: ok 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody  50 g soli 4 listki laurowe 4-5 ziela angielskie 3 ziarenki pieprzu 5 zmiażdzonych ząbków czosnku  suszony tymianek suszony rozmaryn Do wody dodajemy sól , czosnek i zioła. Mięso myjemy i suszymy. Ewent. wiążemy bawełnianą nicią. Zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 doby. Zalewa powinna przykrywać mięso(...)Mięso codziennie obracamy. Zalewę z mięsem doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień (woda powinna delikatnie bulgotać) i gotujemy ok godziny. Szumowin nie wyciągamy. Zostawiamy w garnku do wystygnięcia

Atlas Smaków
Kruche paszteciki 200

Oj długo mnie nie było, ale mój internet odmawiał mi posłuszeństwa. Na szczęście póki co ruszył i mam nadzieję, że już tak zostanie. No mam nadzieje

Moje pyszne gotowanie
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 202

powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy do czasu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki. Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy bardzo małą ilość oleju i smażymy kolejne sztuki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy(...)podsmażamy przez 2-3 minuty (jeśli są bardzo twarde to dłużej). Następnie wsypujmy cukier i ocet. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy kremówkę i gotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach i składamy w ćwiartki. Polewamy syropem. Możemy posypać świeżym tymiankiem, melisą lub miętą. Post Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką 286

przyjąć pozycję wyczekującą. Trzeba trochę polatać. Dać coś od siebie. Pogadać. Wysłuchać. Może wtedy wasze Walentynki nie będą bolały. Wyjdźcie poza ramy określone przez społeczeństwo. Zaskoczcie dziewczynę czymś. Gotowaniem najlepiej. Ja wiem, że w całej sieci to panowie z jesie.pl wyrośli na supersamców od garów. Wiem, bo widziałam pełne poruszenie na widok tych facetów przy garach, no ale bez przesady(...)wyjść na troglodytę i wspiąć się na wyżyny damsko – męskich relacji potrzebujemy: Wok – taka duża i głęboka patelnia, jak nie macie garnek z grubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół

ladykitchen
Masełko "Raffaello" 188

Pasta do chleba o smaku pralinek raffaello? Czemu nie, przecież połączenie migdałów i kokosa to właśnie ten smak. Jeśli znudziło Ci się tradycyjne masełko z orzeszków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Murzynek z mąką jaglaną 329

kolor. Do drugiej miski rozbijamy jajka (lekko je roztrzepujemy widelcem), dodajemy jogurt, mleko oraz olej kokosowy. Mieszamy razem i wlewamy do składników suchych. Mieszamy całość do połączenia (łyżką lub łopatką – nie mikserem) – nie wolno mieszać zbyt długo. Na do tortownicy 20-22 cm układamy papier do pieczenia i zamykamy obręcz. Ucinamy wystający papier. Boki tortownicy smarujemy olejem(...)użyjemy bardzo rzadkiego jogurtu ciasto może się piec dłużej). Czekoladę wraz z mlekiem kokosowym i syropem klonowym rozpuszczamy na parze (w misce ustawionej nad garnkiem z małą ilością gotującej się wody) lub na bardzo małej mocy w mikrofali. Rozsmarowujemy polewę na wierzchu ciasta. Post Murzynek z mąką jaglaną pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Mleko jaglane… czy kasza ma wymiona? 151

dobroci to postanowiłem użyć siły i to w dodatku nie byle jakiej, bo siły ognia! Na gazie rozgrzałem patelnię i używając swojej siły perswazji położyłem ją na „łopatki”. Po chwili poczułem jak zaczyna dawać za wygraną. Zaczęła się rumienić (czyżby ze wstydu?). Moje męskie, aczkolwiek delikatne serce już dłużej nie mogło znieść patrzenia na jej cierpienie. Wlałem kubek(...)sztuk Wanilia – 1 laska Sól – szczypta Woda – 1050ml Wykonanie: Kaszę jaglaną podpraż przez kilka minut na suchej patelni. Wlej 250ml wody, dodaj daktyle i szczyptę soli. Gotuj przez 12-15 minut. Ściągnij z ognia, dodaj nasiona wanilii. Umieść kaszę w kielichu blendera, dolej jeszcze około 800ml wody i miksuj przez 3 minuty lub dłużej. Przez

Blendman
krupnik 154

liście laurowe 400 g  mięsa z łopatki wieprzowej 3 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku szczypta lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Łopatkę wieprzowa kroimy w niewielką kostkę, selera naciowego dokładnie myjemy i kroimy w plastry Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Do cebuli(...)Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk. Po dwudziestu minutach dodajemy do garnka kaszę, oraz obraną i pokrojoną w paski ( lub kostkę) marchew Całość gotujemy aż kasza napęcznieje i zmięknie, wtedy dokładamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki,  doprawiamy solą oraz pieprzem i trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze dziesięć minut. Kiedy ziemniaki zmiękną posypujemy

Miód i pieprz
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 129

Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka(...)posiekać cebule i czosnek. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Włożyć czosnek, cebulę a po chwili mieloną paprykę i mięso. Smażyć aż mięso się zrumieni. Dolać wody i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ( około 60 minut ). Następnie dodać koncentrat pomidorowy do garnka. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 20 minut

Smaczne Potrawy
Nadziewana kalarepa 216

duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki(...)skórki, jeśli jest młoda, nic nie trzeba robić. Ściąć wierzchnią warstwę, tzw. kapelusz. Kalarepy wydrążyć łyżeczką, uważając by nie uszkodzić wierzchniej warstwy. Kapelusze również nieco wydrążyć. Kalarepy wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować kilka minut, muszą być jędrne, ale lekko ugotowane. Wyjąć z bulionu łyżką cedzakową. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać

na moim stole...
Kiełbasa ze słoika 209

żart może się wydać ciężki jak ołowiane buty. No to jak już się pośmiali to zapraszam do kuchni: Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 0,5 kg łopatki 10 g przyprawy "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy smalec Mięso kroimy na drobną kostkę i dokładnie wyrabiamy z przyprawami i ciasno upychamy w słoikach. Tak żeby w miarę możliwości(...)lodówki żeby wokół mięsa wytworzyła się pyszna galareta, a na górze aromatyczny smalec. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut. Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio

Marder&Marder Manufacture