łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:66/138)

Grecka moussaka ( musaka ) 173

pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań trudnych. Moussaka wymaga pełnego skupienia i zaangażowania w kuchni, a na jej przygotowanie trzeba poświęcić(...)się Tydzień Grecki, także nie ma wymówki, że nie zrobicie Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

NiePieprz.pl
Huesos de Santo, czyli rurki "kości świętego" 289

posiadam, więc użyłam patyczków do szaszłyków, które ułożyłam w odległości kilku milimetrów od siebie, a następnie docisnęłam je do masy, przejeżdżając po nich kilka razy wałkiem. Prostokąty podważać np. łopatką cukierniczą. Zawijać je na okrągłej rączce łyżki (średnica ok. 1 cm) i sklejać końce. Rurki z marcepanu odkładać do wysuszenia. Żółtka umieścić w metalowej misce W garnku zagotować wodę(...)ubijać i nie napowietrzać! ) żółtka, dolewać do nich cienkim strumieniem gorący syrop. Gdy już unikniemy ryzyka, że masa zamieni się w jajecznicę, miskę z żółtkami ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać (nie ubijać!) do zgęstnienia masy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać marcepanowe rurki z obu stron żółtkową masą. Przegotowaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki z kurczaka z orzechami 163

ząbek czosnku 2 łyżeczki majeranku do podania: 4 szalotki 5,6 małych pieczarek oliwa do skropienia Przygotowanie: Udka posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem oraz lekko papryką. Mięso wieprzowe (łopatkę,podgardle i słoninę) mielimy w maszynce do mielenia dodając ząbek czosnku oraz pół cebuli. Do zmielonego mięsa dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz majeranek. Mieszamy dokładnie.  Farsz nakładamy(...)mięso z kurczaka posypujemy po wewnętrznej stronie posiekanymi orzechami na które nakładamy farsz) Roladkę zawijamy dokładnie w folię spożywczą zawijając jej końce i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki

Bon appetit mon amie
Ciasto popapraniec na oleju i wodzie gazowanej. 167

stopniowo cukier i miksujemy dalej. Tak długo aż będzie wyraźnie wyczuwalna sztywność piany. Taką pianę łączymy z ciastem, robimy to w trzech etapach ( tak jest dużo łatwiej), za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Ciasto już prawie gotowe, teraz dzielimy na trzy części i do jednej dajemy wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao i łyżkę wody. Kakao mocno zagęści(...)standardową blaszkę wykładamy papierem i na przemian, wykładamy ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 50 min. Po całkowitym ostudzeniu przekrawamy na dwa cieńsze placki. Na mleku gotujemy gęstą mannę i studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po łyżce manny i tak aż do wyczerpania składnika. Tak powstałą masę ( 3/4) wykładamy na jeden placek

Dieta moja pasja
PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM SEROWYM 177

posypania 25 g masła  25 g mąki pszennej ( ok 2 płaskie łyżki) 300 ml mleka 1 łyżeczka musztardy Dijon  1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.  Kalafiora myjemy, oczyszczamy i dzielimy(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej różyczki kalafiora. Pieczemy około 30 minut lub do momentu aż kalafior będzie al dente.  W międzyczasie dwa razy mieszamy łopatką. Kalafior wyjmujemy, nie wyłączamy piekarnika. SOS SEROWY :W rondelku roztapiamy masło, dodajemy makę i smażymy na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż powtanie gęsty

cool and minty
10 niezbędnych akcesoriów na grilla i piknik 220

warto mieć pomocników. Współpracę można zacząć z kompletem 14 przyborów grillowych w aluminiowej walizce. Wykonane są ze stali nierdzewnej, posiadają izolowane uchwyty, które chronią przed poparzeniem. W walizce znajdziemy łopatkę wielofunkcyjną z otwieraczem do kapsli, widelec, szczotkę do grilla, szczypce, szpikulce do szaszłyków (2 szt.) oraz widełki (8 szt.). Cena: 139 zł Gdzie kupić:  www.ministerstwogadzetow.com Prasa do hamburgerów(...)warzywnych. Prasa składa się z wyjmowanego dna i pokrywki z przyciskiem. Dzięki temu przyrządowi zaoszczędzimy czas, a burgery będą ładne i równe. Prasa przyda się także w codziennym gotowaniu, zwłaszcza fanom burgerów. Cena: 11,90 zł Gdzie kupić:  www.garneczki.pl Ruszt do grillowania ryb BROIL KING Obowiązkowy przyrząd grillowy dla jaroszy. Pra36 proc. Polaków lubi grillowane ryby. Pięciopozycyjna, odczepiana rączka

My Chcemy Jeść
Pulpety wieprzowo - drobiowe 199

Połączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym.      Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę(...)fileta dodajemy drobno pokrojony czosnek, wlewamy roztopione masło, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego

Maminek kulinarny
Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 316

warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem w 10 !    Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork )  1 kg łopatki wieprzowej  1 łyżka kuminu ( kmin rzymski )  1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej  1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  1 łyżeczka brązowego cukru 1 cebula  2 ząbki czosnku(...)mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 45 minut. Przełożyć mięso do wolnowaru / slowcookera, dodać wodę,pokrojoną cebulę i czosnek ustawić slowcooker na high i w ten sposób gotować mięso przez 8 godzin ( ja to robię w nocy ) . I gotowe :) mięso pysznie się rozpada, pysznie smakuje.   Smacznego !  Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork

Kuchnia na wzgórzu
Spaghetti Bolognese Hot DeLux 130

oregano kolendra Przygotowanie: MAKARON: Do wody dodajemy 2 łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki rosołowej i łyżkę oleju z pestek winogron. Do wrzącej wody wkładamy makaron i gotujemy ok 12-15 minut (ja bardzo lubię gdy makaron jest miękki). SOS: Do głębokiej patelni dodajemy 3 łyżki oleju z pestek winogron, posiekaną cebulkę, posiekaną natkę zielonej pietruszki, 7 listków(...)zrobić z mięsa jak najmniejsze kawałeczki. Dodajemy pieprz, 4 łyżeczki sosu piri piri, posiekane oliwki, odrobinę kolendry i oregano. Dalej smażymy tak ok. 5 minut ciagle mieszając drewniana łopatką co by nam się nic nie przypaliło. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz Knorr Fix Bolognese. Trzymamy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. Podajemy z serem mozzarella lub parmezanem

ClauditteMissCooking
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 139

nastawienie nie zmieniło się.  Miała być zupa gulaszowa - i była. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie 2 szt cebuli papryka wędzona słodka papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)patelni. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy 2 liski laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone pieczarki na maśle. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pod koniec dotowania dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki kiszone. Na koniec przyprawiamy koncentratem pomidorowym. Możemy zabielić

Malinowe Pocałunki
Normandzki chleb jabłkowy 195

układamy  w nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem na 2 godziny.Piekarnik z umieszczonym w nim kamieniem do pieczenia nagrzewamy do 230 stopni i parujemy. Bochenek przekładamy na łopatkę, szybko go nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 15 minut pieczenia temperaturę zmniejszamy do 225 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu chleb studzimy(...)kuchni Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka i weka Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Lubię to… gotowanie! Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smak mojego domu Smakowity chleb W poszukiwaniu slow life Zakalce mojego życia Z kartoflanego pola

Kulinarne przygody Gatity
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 216

Wolnowar to genialne urządzenie do przygotowywania jedzenia z wyprzedzeniem. Nastawiam porcję mięsa wieczorem, a następnego dnia w porze obiadowej jest już ugotowane. Zero pilnowania, zero wylewania

Gotowanie i blogowanie
Sernik puszysty 164

Składniki twaróg sernikowy mielony, 1 kg jajka, 8 sztuk cukier, 1 i 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie masło, 1 kostka 200g mąka ziemniaczana, 3 łyżki

Gotowanie moimi oczami
Bitki w sosie tymiankowym. 193

     Nie ma to jak poczciwy kawał mięsa, skąpany w pysznym, aromatycznym sosie. Mój mąż bardzo lubi to danie, toteż często gości na naszym

Rozpustne gotowanie
Sajgonki z mięsem mielonym 144

Chrupiące, mięsne...czegóż chcieć więcej? No, może więcej sajgonek :P Składniki 2 opakowania papieru ryżowego 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 100 g ryżu 100 g brązowych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do głębokiego smażenia sól, pieprz(...)MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy. Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen