nastręcza wielu problemów. Zazwyczaj ląduje w nich to, co jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień. Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej(...)MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki brokuł, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchentajskiej, które nam bardzo posmakowało. W kilka chwil macie obiad dla całej rodziny. Smacznie i zdrowo <3 Składniki 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 300 g mielonej łopatki wieprzowej 50 ml wody 100 g świeżego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru palmowego 1-2 (w zależności(...)woku. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy, tak by nie przywarło do dna, rozdrabniamy. Dolewamy wodę, wrzucamy imbir pokrojony w cienkie paski i gotujemy do jego miękkości. Do mięsa wlewamy sosy, wsypujemy cukier. Papryczki siekamy, dodajemy do całości. Łączymy z mięsem, podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenktórzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego(...)pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne
Kuchnia Beatyznalazłam w jednym z czasopism i bardzo zaciekawiło mnie połączenie makaronu w pieczeni i powiem Wam smak wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:- 70 dag łopatki mielonej- 15 dag makaronu- 5 łyżek masła- 4 łyżki mąki- 2 szklanki mleka- 15 dag sera żółtego- 1 garść szczypiorku- 1 świeża czerwona papryka- 2 rzodkiewki- 2 ząbki czosnku(...)łyżka delikatu czerwonego do mięsPrzygotowanie:W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie sosu. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i tworzymy zasmażkę, którą gorącą dodajemy do zimnego mleka. Sos gotujemy około 10 minut aż zrobi się gęsty. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania sosu. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatałową, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami sosu
Zainspirowana w kuchnibłony międzymięśniowe, które zablokowałyby maszynkę i utrudniały gryzienie, zostawiamy za to miękki tłuszcz w poprzerastanym mięsie. Mięso z tłuszczem kroimy w kostkę która zmieści się do naszej maszynki. Mielimy łopatkę razem z tłuszczem na oczkach 5-6mm średnicy, przepuszczamy mięso przez maszynkę tylko raz. Zmielone mięso mieszamy dokładnie i równo z 20g odważonej soli peklowej. Przekładamy do worka strunowego(...)powierzchni pęcherzyki powietrza ). Wkładamy batony i temperatura wody spada prawie od razu do około 75-85⁰C . Przykrywamy garnek pokrywką i na minimalnym ogniu – woda nie może się gotować –batony o średnicy 45mm parzymy w temperaturze 80-85 ⁰ C przez 90 minut. Kontrolujcie temperaturę wody – jeśli jest za wysoka, powyżej 85⁰C – pokrywkę z garnka zdejmujemy. Jeśli mniejsza niż
Karo in the KitchenChiński półmisek misz masz na brązowym ryżu Składniki : 200 g brązowego ryżu 1 cebula 400 g mieszanki warzyw chińskich 1/2 szt jasnej części pora 500 g mięsa mielonego z łopatki 300 ml passaty pomidorowej sos sojowy przyprawa do potraw chińskich sól, pieprz do smaku olej Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora kroimy w plasterki. W woku przesmażamy cebulę(...)patelni przesmażamy mięso mielone. Dodajemy do warzyw wraz z passatą pomidorową, mieszamy, dodając przyprawę do dań chińskich oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dusimy około 5 minut. Brązowy ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Nakładamy na półmiski, na wierzch nakładamy chińskie misz masz, dekorujemy szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasu można sobie pozwolić na tę pyszną zupę. Przpis na zupę porową zaczerpnęłam ze strony kuchniabezvat.pl . Zupa porowa z serkiem topionym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, patelnię, łopatkę do mieszania, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki: 3 średnie pory, 2 cebule, 300 g serka topionego śmietankowego, 4 szklanki wody, warzywną kostkę bulionową, sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki masła(...)bieżącą wodą i pokrój w cienkie plasterki. Serki topione pokrój w niedużą kostkę. Do garnka wlej wodę. Gdy zacznie wrzeć, do garnka włóż kostkę bulionową i, czasami mieszając, gotuj do momentu rozpuszczenia się kotki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojone cebule i pory. Mieszaj je często, aby się nie przypaliły. Podsmażone warzywa przełóż do wrzącego bulionu warzywnego. Całość
blog.moje-pasje.infoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30-4 0 dag łopatki wieprzowej, 2 średnie cebule, 3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 1/2 l wody), majeranek, ostra papryka, sól, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody (do zagęszczenia sosu), 2 ząbki(...)ćwierćplasterki, czosnek siekam. Razem podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw. Grzyby zagotowuję wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaję podsmażone mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuję do miękkości (około 40 minut). Na koniec zagęszczam mąką ziemniaczaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniazebrała się na dnie naczynia (po odlaniu wody). Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp mąkę ziemniaczaną (ja dosypałem 3 łyżki). Ciasto powinno przypominać konsystencją to na kluski śląskie. Farsz Łopatkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z olejem. Następnie wymieszaj razem z mięsem. Dodaj otarte ząbki czosnku, majeranek oraz wbij jajko(...)kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż powoli aż tłuszcz się wytopi. Następnie wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Całość smaż aż skwarki i cebulka nabiorą bursztynowego koloru. Lepienie i gotowanie W dużym garnku nastaw wodę i dobrze posól. Do ręki weź spory kawałek ciasta i rozpłaszcz na wielkość dłoni. Na środek wyłóż porcję farszu i zlep krawędzie. Następnie uformuj elipsoidalny kształt
Food Squareszklanki orzechów ziemnychłyżka mąkiłyżka maku1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki płatków ryżowychgarść suszonej żurawinyszklanka mleka + 100 g cukru3 łyżki olejuSposób przygotowania:Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy do jego roztopienia, następnie mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.Do dużej miski wsypujemy pokrojone orzechy i ryż preparowany, następnie resztę składników i mieszamy. Jeżeli korzystacie w kuchni(...)suchych składników, dolewamy mleko i olej i wszystko mieszamy.Całość przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i lekko ugniatamy za pomocą zwilżonej łyżki lub łopatki.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie.Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc
Słodkie Przyjemnościczekoladowe kropelki można zastapic posiekaną czekoladą) Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp(...)białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego
Domowe Tortybiałka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem(...)gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy
VioletoweKucharzenieDziś na obiad przyrządziłam gulasz wieprzowy z dodatkiem papryki, podałam go z kaszą pęczak. Wyszło bardzo smaczne i aromatyczne danie, moja rodzinka uwielbia takie obiady. Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 1 cebula 2 papryki Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu przyprawa do gulaszu Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pszennej Olej(...)dodajemy mięso, posypujemy przyprawą do gulaszu, smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby pokryła mięso, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski, przesmażamy na patelni, dodajemy pod koniec gotowania, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Sos zagęszczamy
Bajeczna Kuchniaprzecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka 1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki(...)całości a wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej wodą i zagotuj. Gotuj tak długo aż mięso wieprzowe zmięknie. W między czasie przygotuj naleśniki. Zmieszaj mleko, mąkę, jajka mikserem dolewając po trochu wody aby konsystencja masy była bardzo płynna. Dopraw do smaku solą. Smaż
Mechanik w kuchniniej jest. Przygotowanie nie jest trudne ale rozciągnięte w czasie. Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków więc mamy zapas na jakiś czas. Składniki: 1200 g mięsa mielonego z łopatki 600 g podgardla lub świeżego boczku 3 ząbki czosnku łyżka majeranku łyżka soli pieprz gruboziarnisty łyżka żelatyny (można pominąć) Podgardle zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę razem(...)kilka godzin. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć do nich mięso zostawiając od góry około 2 cm miejsca na tłuszczyk i galaretkę. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu około półtorej godziny, zostawić do wystudzenia a następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa nadaje się do jedzenia kiedy całkowicie wystygnie, tłuszczyk zastygnie a galaretka stężeje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia