łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:75/138)

SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 789

masła), którą dodajemy stopniowo (cały czas ubijając) do masy twarogowej. Po dokładnym połączeniu dodajemy powoli wlewając naszą pierwszą rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wraz z żelatyną i dokładnie mieszamy, najlepiej łopatką.Gdy masa zaczyna lekko gęstnieć wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli. Dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.Po kilku minutach wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy drugą(...)już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia (nie gotujemy). W minimalnej ilości wody (u mnie 4 łyżeczkach) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy ją do rozpuszczonej polewy czekoladowej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę

Smaczne Zdrowe
Gulasz wieprzowy z groszkiem 178

Miękkie, soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie ryżu lub kaszy będzie idealnym obiadem dla całej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
gulasz pomorski 119

smaczny, kolorowy gulasz . . .  . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól(...)Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka, podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę i kiełbasę dusiłam jeszcze około 5 minut. Następnie dodałam pokrojonego ogórka, jeszcze przez chwilę gotowałam. Sos doprawiłam pieprzem, solą, ostrą papryką, musztardą, zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Na koniec dodałam fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki, zagotowałam

Darcia w kuchni
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 161

dodatek do mięsa, które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki:  pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko do namoczenia bułki 2 cebule sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) mąka (do obtoczenia)  pół kg pieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany(...)zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez ok 5 minut, aby się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Pieczarki obrać, umyć i pokroić

ChilliJemy
Perliczka nadziewana kaszą gryczaną 201

uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się(...)pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z grubym dnem, z odrobiną cukru, na silnym ogniu. Dodać kaszę gryczaną, mieszając smażyć minutę. Wlać 200 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 12 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Orzechy pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pietruszkę, orzechy, boczek dodać do kaszy. Wymieszać, doprawić

królestwo garów
Panna cotta mojito - idealne chłodzenie. 171

jest środkiem słodzącym i podbija kolor zielony możecie zastąpić cukrem, sokiem z agawa itp. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut, napęczniałą podgrzewać mieszając do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!).  W gorącym płynie rozpuścić zieloną herbatę. Mleczko kokosowe zmiksować w blenderze kielichowym z miętą, stewią, rumem i sokiem z limonki, ewentualnie dosłodzić do smaku. Do żelatyny dodać w kilku(...)proszku i podać z paskiem zżelowanego musu malinowego zwiniętego w rulonik.  Na zdjęciach sztućce  Hardanger   Bestikk   by Mira design . Identyczny designerski zestaw (łopatka i 6 widelczyków z kolekcji TUVA) oraz inne piękne przedmioty skandynawskich marek możecie wygrać w naszym wiosennym konkursie ( szczegóły ). Zapraszam do zabawy :) Fotomigawki - Kuba

SzczyptaSmaQ
Tradycyjna klasyka na święta w pasztet domowy wg Mamy Hani zaklęta 145

recepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore, ale nie gigantyczne skrzydła indycze ok 60 dag wołowiny (np. pręga, udziec) do 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) ok. 40 dag chudego podgardla ok. 40 dag wątroby wieprzowej 4 suche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)dodajemy tylko wątroby. Nie solimy także mięsa - łatwiej zmięknie. Mięso wyciągamy kiedy jest miękkie. Przepuszczamy przez maszynką 3-krotnie (wraz z wygotowanymi przyprawami). Wątrobę wrzucamy na wrzący wywar i gotujemy tylko przez chwilę (do różowości), następnie mielimy. W wywarze zmiękczamy bułki, które również mielimy. Pozostały wywar odcedzamy i wlewamy do mięsa. Dodajemy też jajka i dokładnie wyrabiamy. Trochę to trwa

Kuchnia po mojemu
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 205

potrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku, buraczki zasmażane - w opisie mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować(...)nadzienie - można podac 2 porcje z jednego zraza obsypane mąką podsmażyć na gorącym oleju, jeśli zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI:na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach

W Mojej Kuchni Lubię
Placek jajeczno - ziemniaczany z serem 204

Placek jajeczno - ziemniaczany z serem(szybki, prosty smaczny sposób na dobre śniadanie lub kolację, a składniki potrzebne, na pewno masz w domu)Polecam taki placek

Gotuj Z Muzyką
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 190

pieczony w całości był mega soczysty i delikatny a piekłam go pod przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł  tak jakbym go  gotowała na parze, dodatkowo był niezwykle aromatyczny, bo piekłam go na warzywach. Nie podlewałam wodą, a po wyciągnięciu z piekarnika wreszcie zobaczyłam jak dużo aromatycznego wywaru uzyskałam z samych warzyw(...)szoków termicznych trzeba się nauczyć, że potrawę w rozgrzanym garnku podlewamy płynami w temperaturze pokojowej lub ciepłymi! Do mieszania, przewracania czy wyciągania używaj wyłącznie drewnianych lub syntetycznych akcesoriów typu łopatki, łyżki, widelce itp. Oczywiście stal nie uszkodzi powłoki, ale ją po prostu może zmatowić. Mycie wyłącznie ręczne! Naczynia z powłokami (Staub i Le Creuset) można myć wodą z dodatkiem płynu

Blondynka Gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi 182

chodzi o farsz, ale nieziemsko pyszne pierogi! Zrobione trochę na włoską nutkę. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Składniki ciasto na pierogi z tego przepisu http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/02/pierogi-ruskie-z-pesto-rosso.html mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce(...)jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie. Następnie robimy ciasto. Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch wszystkich pierogów. Pyszne polane masłem od razu. Ale mistrzostwo świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos 182

Składniki: 4 kg kapusty kiszonej  1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki) 1,3 kg kiełbasy około 15 sztuk grzybów suszonych około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek 1 duże jabłko 2 cebule olej do smażenia Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 5 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego sól Sposób wykonania: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)Wkładamy ją do dużego garnka o grubym dnie. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby tak aby kapusta nie przywarła do dna. Ścieramy do niej jabłko. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i smażymy na złoty kolor. Gdy będzie gotowe dodajemy do kapusty. Następnie

Qchnia po prostu
Zupa gołąbkowa 1135

robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego siekany koperek(...)marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz

Kuchnia domowa Ani
Bigos z czerwonym winem 225

Bigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów  ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,  1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe,  2-3 ziarna(...)garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę, do miękkości kapusty, od czasu do czasu mieszając. W czasie gdy kapusta się gotuje, my zalewamy suszone grzyby wrzątkiem żeby zmiękły. Boczek i mięso kroimy w większą

Pelusiowa Kuchnia