taki swojski a nie z proszku. Można go zamrozić i dodawać do potraw. Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)tymianku. Po chwili dorzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dolewamy wino lub wodę. Chwilę odparowujemy i dorzucamy do mięsa. Mieszamy. Wlewamy około 2,5 litra wody, Solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Woda powinna trochę odparować. Kosztujemy mięso, jak jest już miękkie, odlewamy przez sito połowę zawartości garnka i to jest nasza baza
Pasje Jolkilekko kremowa i nabierze charakterystycznego smaku. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory (tylko białe części) 300 g pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 3 serki topione śmietankowego (razem 300 g) 1 l wrzącej wody sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Pod sam koniec smażenia przyprawić je solą oraz(...)grube plasterki. Mielone mięso umieścić do garnka z roztopionymi serkami. Na tej samej patelni przesmażyć pory wraz z pieczarkami. Gdy warzywa zmiękną to przesypać je do garnka. Całość gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Pod sam koniec zupę posmakować i ewentualnie doprawić ją solą oraz pieprzem
Ugotowaćzagniatamy przez minimum 5 minut na jednolite ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. W między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 3. Wyrośnięte ciasto(...)pozostałymi kawałkami ciasta. 4. Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Kładziemy placki (mi zmieściły się po trzy na jeden raz), przykrywamy i smażymy 3 minuty. Obracamy przy pomocy łopatki i smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z patelni, dekorujemy natką pietruszki, podajemy ciepłe. Smacznego
My Culinary Artuważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się(...)dodać szczyptę cukru, podsmażyć, dodać czosnek, chwilę smażyć. Wlać brandy, smażyć aż płyn odparuje. Wsypać pęczak, dodać jałowiec i tymianek, przesmażyć mieszając. Wlewać bulion po około 150 ml i gotować mieszając aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodać podsmażone mięso, smażyć około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Do kaszy dodać rozbełtane jajko. Perliczkę napełnić farszem
królestwo garówsosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :)Składniki- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki )- 1 średnia cebula- 1 jajko- 1 bułka sucha ( kajzerka)- 3 łyzki bułki tartej- pęczek koperku- pieprz, sól- litr bulionu drobiowego- ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyzka(...)smaku.Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do odzielnego naczynia.Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy , do garnka w którym będą sie gotowały klopsiki , dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy , zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a nastepnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku i klopsiki . Całośc zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy
Słodkości i nie tylkocynamonem ,sodą i solą . Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami ,połączyć miksując na średnich obrotach na gładką masę. Następnie dodać startą marchewkę i pozostałe składniki ,wymieszać łopatką . Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 45 do 50 minut lub do momentu suchego patyczka=wszystko zależy od piekarnika ,ale każdy swój(...)szklanki maślanki 1/2 kostki masła 1 łyżka syropu kukurydzianego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie Pierwsze pięć pierwszych składników doprowadzić do wrzenia w dużym rondlu na średnim ogniu. Gotować, mieszając często, 4-5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z wanilią.-najpierw będzie biała piana ,potem z ciemnieje masa pod piana ,trzeba dobrze wymieszać . Lukier sernikowy Składniki 3/4 szklanki masła
w mojej kuchniwszystko według uznania i upodobań , ja miałam ochotę taki gulasz podać z ziemniaczkami , koperkiem , smak ach sam się broni , serdecznie zapraszam . Składniki ( dla 4 osób ) 1 kg łopatki wieprzowej 2 średnie cebule 2 listki laurowe 5 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 2 łyżki masła 1 kostkę wieprzową Wykonanie(...)cebula nam się podsmażyłam z mięsem , zalewam mięso wodą tak a aby woda przykryła nam całe mięso , dodajemy pieprz w ziarenkach , oraz listki laurowe i kostkę wieprzową i gotuję na małym ogniu do momentu kiedy nasze mięsko będzie bardzo miękkie . Kiedy nasze mięso jest gotowe , doprawiamy do smaku ,gotowe do podanie ale , i możemy zaprawić odrobiną wody z mąką
Mój Smakmnie 8 sztuk podłużnej czerwonej i białej) 2 nie zaduże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie zmielona łopatka wieprzowa) 1 woreczek ryżu ugotowany pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki musztardy ( u mnie gorczyca z miodem) słodka papryka w proszku Papryki umyłam, osuszyłam odkroiłam górną część ( wąski pasek(...)mięso i całość przesmażyłam, dodałam ryż, doprawiałam do smaku powyższymi przyprawami oraz musztardą. I farsz gotowy. Do papryk nałożyłam farsz za pomocą łyżki. Ułożyłam papryki na sitku do gotowania na parze i w ten sposób ugotowałam papryki aż były miękkie. Gotowały się około 30 minut. Całość podałam z sosem czosnkowym . Papryka faszerowana
Kuchnia na wzgórzurazowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście(...)maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (około 2-3 litry). Do garnka dodajemy liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym gazie około 20 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy marchew i seler starte na tarce. Papryki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku, aż skórka się
e-PrzepisyKulinarneCiasto "śnieżny puch" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wcale się nie dziwię, bo jest delikatne i pyszne. Ja poszłam o krok dalej i zrobiłam
Ala piecze i gotujeTeraz dojrzewają jeżyny bezkolcowe i na krzakach są jeszcze borówki amerykańskie, więc jakoś trzeba ja wykorzystać. A, że do kawy coś słodkiego być musi to zrobiłam
Ala piecze i gotujeNie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych
Karo in the KitchenWprawdzie maliny i jeżyny już mi się w ogrodzie skończyły, ale mam jeszcze dla was zaległy przepis na sernik. Sernik był pyszny, więc nie mogło go
Ala piecze i gotujemięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, 1 litr mleka kokosowego, 3 trawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki(...)mięso i podsmażać około 5 min. Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw
królestwo garówspokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe. Składniki: 600 g wieprzowiny (u mnie łopatka) 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 2 ziemniaki(...)marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru
Walijskie Pichcenie