tarce i posypuję rybę. Bez problemu znajdziecie ją w sklepie z orientalnymi produktami. Jest to typowa przyprawa kuchni irańskiej. Gulasz wieprzowy Składniki: na 6 porcji 600 g wieprzowej łopatki bez kości 1 łyżka kurkumy 2 łyżki olej 1 cebula 1 czosnek solo 3 suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego(...)Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa. Wlej bulion. Nakłuj limonki widelcem i wrzuć do garnka. Opłukaj soczewicę zimną wodą i dodaj do mięsa. Przypraw gulasz, posól i gotuj pod przykrywką około 50 minut. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź ziemniaki. Rozgrzej olej i usmaż frytki. Dodaj frytki do gulaszu
codojedzeniasyte i bogate w smaku, wydawać by się mogło, że także praco- i czasochłonne. Na szczęście wcale tak nie jest :-) Zapraszam na spaghetti! :-) SKŁADNIKI: - 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 400 gram pomidorów krojonych z puszki - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - bazylia - oregano - papryka kolorowa - płatki - zioła włoskie - 1 kieliszek wina czerwonego(...)dokładnie mieszam i duszę przez kolejnych kilka minut. Dodaję przyprawy i wlewam lampkę czerwonego, wytrawnego wina.. Łączę całość i zostawiam na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju. Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach. Na talerz wykładam ugotowany makaron, na to wykładam mięsny sos, posypuję serem i ziarnami słonecznika
Wielopokoleniowokasza często wybrzydza. Sos wyszedł dość jasny i mocno aromatyczny, gęsty i w zasadzie oprócz suszonego majeranku i świeżej bazylii powstrzymałam się od dodawania przypraw. Skła d niki: 50dag łopatki wieprzowej pół szklanki czerwonej soczewicy duża cebula 1 papryka czerwona łyżka mąki pszennej 400ml wody pieprz, łyżka majeranku świeża bazylia esencja do mięs duszonych kasza jęczmienna natka pietruszki Przygotowanie(...)Mięso zdejmujemy z patelni. Paprykę drobno kroimy razem z cebulką. Smażymy na patelni, na której wcześniej było przygotowywane mięso. Soczewicę i warzywa przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut, po czym dodajemy mięso i esencję. Na małym ogniu dusimy sos przez ok 15-20 minut. W małe miseczce rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody
ChilliJemyczęści. Za pomocą tasaka albo bardzo ostrego noża usuwany dolną część tuszki, następnie odcinamy część z combrem. Comber dzielimy na mniejsze kawałki (3-4). Następnie nacinamy mięso pod łopatką, przecinamy staw, odcinamy górne nóżki. Tasakiem dzielimy górną część tuszki na mniejsze kawałki. Jeśli żebra są zbyt długie, także usuwamy je tasakiem. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem(...)więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos już się zredukuje, dodajemy śmietanę 30% i igły z 3 gałązek rozmarynu. Dodajemy musztardę i całość mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Królika już wyłożonego na talerz posypujemy rozmarynem z pozostałych 3 gałązek. A teraz ziemniaki. Tutaj sprawa będzie prosta. Obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Gotujemy
Marder&Marder ManufactureTradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)Dodajemy warzywa i mieszamy. Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając. Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnysmacznie. W zakładce DANIA JEDNOGARNKOWE znajdziecie więcej przepisów. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 duże marchewki 250 g pieczarek 2 średnie cebule 5 średnich ziemniaków kawałek selera 1 pietruszka 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe(...)Smażyć chwilę, a następnie zalać 1,5 l wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pieczarki ( w plastry), ziele angielskie, liście laurowe, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką i gotować pod przykryciem aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka. Zagotować i gotowe
O kuchni z uczuciemsosem mięsnym. Zwane plackami po węgiersku. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków cebula 3-4łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek 1/3 łyżeczki(...)plastry i dodaję do mięsa. Dusze jeszcze ok 5 minut. Mięso wraz z cebulką przekładam do garnuszka i zalewam wołowym bulionem i dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję po przykryciem. Paprykę drobno siekam i dodaję do wywaru. Gotuję wszystkie składniki do momentu kiedy papryka stanie się miękka. Na samym końcu dodaje koncentrat pomidorowy, posiekaną pietruszkę, odrobinę sosu sojowego oraz
ChilliJemytemu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc padło hasło: do gara ! Jednodaniowy gulasz po węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje(...)tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy koncentratem
Kulinarne przygody Gatityolej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek.Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza.Farsz: 250g białego sera, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki mleka, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), duży pomidor, ogórek, 1/2 pęczka szczypiorku(...)ułożyć liście salaty i warzywa. Złożyć. Od razu podawać. Wraz ze mną w akcji brali udział: Paulina : Moja pasja smaku Marta : Magiczne życie Marty Agata : Myszka gotuje Alina : Ala piecze i gotuje Anna : Aronia - wiem co jem Beata : Stare gary Danusia : Moje wypieki i nie tylko Ewa : Ewa kuchennie Gosia : Codzienna kuchnia niecodzienna
Z miłości do słodkościwykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście siekanych świeżych listków bazylii ----------------------------------- 8 łyżek oliwy extra(...)minut. Dodajemy pomidory (można je pokroić na mniejsze kawałki) oraz cukier, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy i dusimy 10 minut. Dodajemy bazylię, dusimy 1 minutę. Gotowe. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany al dente. Odcedzamy. Składniki rozkładamy do 4 małych naczyń żaroodpornych. Można je również zrobić w jednym dużym. W małych naczyniach składniki rozkładamy, dzieląc wszystko
Smak mojego domuwłaśnie dziś je przygotowałam. Aby dobrze przeszły smakiem powinny postać około 1tygodnia ale u nas zazwyczaj zajadamy już po 2-3 dniach od przygotowania. Składniki: 700g mięsa mielonego z łopatki lub mieszanego 2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 4 płaskie łyżki bułki tartej lub jak kto woli namoczona czerstwa kajzerka 1 mała cebula bardzo drobno poszatkowana 1 jajko(...)naczynia, w którym będą przechowywane. Zalewa: 4 szklanki wody, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne zmniejszyć ilość wody do 3 szklanek 1szklanka octu 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru Całość gotować 10 minut wraz z pokrojoną w pióra cebulą Cebulkę oraz ziele angielskie, liść laurowy i pieprz rozdzielić do słoiczków, zalać klopsiki gorącą zalewą. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce
W garach u Gosiodżywianie również mojej rodzinki skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" łopatkę zmielić w maszynce na średnich oczkach, bułkę kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć i dodać do mięsa, wymieszać z wszystkimi skłanikami na klopsiki i formować kulki o średnicy(...)więc sos przygotowałam w rondlu SOS POMIDOROWY: cebulę z czosnkiem pokroić, posypać cukrem i na oleju zrumienić, wlać sok pomidorowy, 1 szklankę wody, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony i gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, teraz włożyć do rondla klopsiki i gotowac z 2 minuty śmietanę wymieszać z 1 szklanką wody, mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia
W Mojej Kuchni LubięBitki schabowe, czyli schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli - klasyk polskiej kuchni.Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik z likierem truskawkowym smakuje po prostu bosko. Od razu przywołuje wspomnienia świeżych truskawek i beztroskiego lata. Idealny na jesienne chłodne wieczory. Składniki: (foremka 23cm
Gotowanie i blogowanieBabka z dodatkiem maku, mąki migdałowej i migdałów. To kolejna moja propozycja na święta. Już nawet nie wiem która lepsza. W sumie każda ma swój charakterystyczny
Ala piecze i gotuje