Jeżeli nie jecie żółtego sera, a macie ochotę na ziemniaczaną zapiekankę to przygotujcie ją z TEGO przepisu. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duży brokuł 1 duża cebula sól, pieprz słodka papryka olej sos beszamelowy 2 łyżki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200 ml zimnego mleka sól(...)koniec całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać. Brokuł umyć, odciąć głąb i wykroić różyczki. Do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć to przełożyć różyczki brokuła. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 2 minut. Lekko ugotowane różyczki brokuła przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki, następnie różyczki brokuła, mięso mielone
Ugotowaćcukru łyżeczka proszku do pieczenia Przepis: BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp(...)masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego
Domowe Tortywilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło z czekoladą się rozpuszczą i ładnie połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp(...)masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego
Domowe TortyRösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1 sztuka, kapusta biała 1 główka/średnia, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte pomidory pokroić na połówki i w rozdrabniaczu(...)jakiś czas zamieszać wlać do mięsa zmiksowany sok z pomidorów i zagotować dodać kapustę, przyprawę do bigosu, cukier, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać wlać wodę i pod przykryciem gotować z 40 minut, sprawdzić czy mięsko i kapusta są miękkie, podawać z pieczywem, ziemniakami - pyszna kapusta na obiad i na kolację............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsekund. Dosypać pokrojone ziemniaki i miksować obr.7,czas 15-20 s,mieszając w trakcie miksowania łopatką.. Następnie dodać jajka,mąkę,sól,pieprz i miksować nadal,przy użyciu łopatki obr.4 czas 10s.Smażyć placki na rozgrzanym oleju na zloty kolor sos czosnkowy Sos czosnkowy jest jednym z ulubionych sosów . Jest niezwykle zdrowy (czosnek jest naturalnym antybiotykiem), pasuje niemal do każdej(...)Zagotować wodę w garnku i wrzucić do niej obrane i czyste ,pokrojone marchewki, kalafior - różyczki ,pietruszkę ,oraz w całości fasolkę szparagową na około 3-4 minuty. Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały"Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty
w mojej kuchnispokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy. Kapustkę polecam podać z młodymi ziemniaczkami, obficie posypanymi koperkiem. Po prostu pycha :) Pulpety: 400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 2 jajka sól pieprz świeżo mielony łyżeczka czosnku granulowanego bułka 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kapusta: główka młodej kapusty mała cebulka 2 łyżki oleju sól pieprz 3 łyżki(...)garnka i podlać ok 1/2l wody. Dodać ziele ang, liście laurowe i dusić do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do kapusty w połowie gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami
Smakołyki AsiPyszna kiełbaska do chleba Składniki • 1,5 kg mięsa z łopatki • 1 główka czosnku • 1 łyżeczka peklosoli • pieprz sól wg smaku • szczypta gałki muszkatołowej • 2/3 szklanki wody • 2 łyżki żelatyny • 5 łyżek smalcu najlepiej swojski Sposób przygotowania 1. • Mięso wyczyścić z błon pokroić w niewielką kostkę • Przełożyć do miski dodać peklosól sól pieprz do smaku • Uważać z soleniem(...)łyżkę płaską smalcu można to pominąć Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest suche • słoiki zakręcić wstawić do garnka zalać wodą 2/3 wysokość słoika gotować pod przykryciem 2,5 - 3 godziny na wolnym ogniu
W królestwie smaków Beatybardzo smacznie, to ten przepis zagościł u nas na dobre... Nawet przy pełnej lodówce. Dlatego dzielę się z Wami moim "odkryciem". Danie jednogarnkowe.Składniki na 2 porcje:300 g łopatki;pół główki kapusty pekińskiej (moja nie była zbyt duża);1 nieduża cebula;1 marchewka;kawałek pietruszki;1 łyżeczka masła;2 garści ryżu;pieprz, sól, ostra papryka;woda.Mięso płuczemy, osuszamy(...)jest bardziej kremowa) i wrzucamy warzywa. Mieszamy wszystko i chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż, przyprawy, ponownie mieszamy i chwilę razem wszystko podsmażamy. Zalewamy wodą, tak żeby wszystko było przykryte i gotujemy około 20 min. Aż ryż będzie gotowy.Smacznego
MiksturownikPyszne, pulchniutkie, miodowe z orzechami ciasto, świąteczne, ale nie niekoniecznie, dobre na każdą okazję, ważne, że łatwe i szybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba
kgwjanczewotrzeba kupować najlepszego mięsa, mogą być okrawki z łopatki i inne resztki, a jak będą tłuste, to nawet lepiej. farsz: 600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka), 3-4 fileciki anchois, 3-4 ząbki czosnku, 7-8 łyżek oliwy, łyżka listków rozmarynu, ciasto: 450 ml mąki, 200 ml ciepłej wody, szczypta soli Mięso pokroić w kostkę(...)Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć. Najlepsze są prosto z wody, polane oliwą podgrzaną z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi. zastawa
królestwo garówmięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda? Składniki: 500 g zmielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 4-5 łyżek tartej bułki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów łyżka oleju 1 litr bulionu 300 ml śmietany 18 % spory pęczek koperku Sposób przygotowania(...)Mięso po wyrobieniu musi odstawać od ręki. Wyrabiamy rękoma małe kuleczki, obtaczamy je w mące i układamy na desce. Do wrzącego bulionu wkładamy delikatnie pulpety. Bulion powinien przykryć pulpeciki. Gotujemy około 20 min. Wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze z 10 min, aż sos samoistnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek i gotujemy jeszcze z 2 min. Doprawiamy ewentualnie
na moim stole...Serniczek na czasie, bo z dodatkiem sezonowych owoców - borówki amerykańskiej i śliwek. Borówkę amerykańską jak do tej pory używałam jedynie w stanie surowym. Nie wiem dlaczego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża(...)podsmażoną cebulę, pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać najpierw wodą). Całość uzupełnić wodą lub bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotować, do czasu, aż mięso będzie miękkie (w zależności od rodzaju mięsa może to być od 1 do 2,5 godziny. Na 15-20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasami, w dni w które gotowanie to ostatnia rzecz o jakiej marzę, zamawiamy go u naszego ulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna(...)liście składników wszystko dla Was rozpisałam po kolei, w takiej kolejności w jakiej będzie użyte w przepisie. Zaczynamy od mięsa – najlepiej do takiego szybkiego smażenia nada się wołowa łopatka lub rostbef – obie możecie kupić w formie steku. Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie, 4-5mm plasterki szerokości około 4-5cm. Żeby ułatwić sobie to zadanie mięso warto
Karo in the Kitchen