Kolejny przepis na pyszny omlet, tym razem na słono. Z pieczarkami, cebulką (chociaż ją można pominąć, ja dałam tylko do zapachu). A gdy polejemy całość keczupem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieświęta, ale nie tylko. Ten pasztet łączy kilka rodzajów mięs, ale tak naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje. Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego(...)obsmażyć krótko na mocno rozgrzanym oleju (zamknięcie porów). Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać świeży majeranek (kilka gałązek), opaloną na gazem cebulę (obrać ją przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć
Pociąg Do KuchniTrudno jest gotować i opisywać to, kiedy ma się w domu chore dziecko. Jednak nie tak chore by nie okupować komputera grając w World of Warships ;) I zadając sto pytań na godzinę: tato, pamiętasz jak na Jowisza spadły kawałki komety? tato, dlaczego dżdżownica pisze się przez dwa "dż"? tato, zapomniałem ile jest 6 x 6? ;) W końcu jednak udało(...)wydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta) 1 cebula 1 łyżka majeranku sól i pieprz olej kapusta (włoska, biała, pekińska) puszka krojonych pomidorów
zadanie-gotowaniepianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać łopatką. Wylać do formy o o wymiarach 23 x 33cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30min. Wyjąć z piekarnika(...)parę godzin do lodówki. FRUŻELINA. Jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Jak puszczą dużo soku rozpuścić mąkę w wodzie i wlać do gotujących się jagód. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć z palnika. Dwa kawałki biszkopta delikatnie skropić ponczem. Posmarować jeden kawałek biszkopta połową frużeliny i ostrożnie nałożyć na niego sernik. U mnie wyglądało
https:KKuchniaMniamzmniejszyć o połowę lub nawet o 2/3. Ja podaję przepis taki jak mam zapisany w zeszycie.Danie bardzo rozgrzewające, idealne na jesienne dni.Składniki farszu:- 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe)- 2-3 cebule- puszka kukurydzy- puszka czerwonej fasoli- puszka groszku konserwowego- puszka fasolki szparagowej- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)- papryka czerwona- 5-6 ząbków czosnku(...)małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki):- 2 duże jogurty
Smaczne ZdroweMa`amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepuszczonych przez praskę ziemniaków -1,5 szkl mąki ziemniaczanej -0,5 szkl mąki pszennej -łyżeczka soli -2 jajka FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz sól do smaku -majeranek-pół(...)mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy na dłoni,na środek dajemy farsz i całość zwijamy i formujemy kulę. Kluski wrzucamy na gotującą się wodę z odrobiną oleju i soli. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając .Jak kluski wyraźnie się powiększą i wypłyną to znak,że są gotowe. Kluski można
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest to tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z mięsem wołowym (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii. Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały(...)pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, chwilę razem podsmażyć, a następnie przełożyć do dużego garnka. Wlać wodę, dodać pokrojoną paprykę oraz przyprawy: listek laurowy, ziele jałowca, ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 45 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz kaszę pęczak, a 5 minut przed końcem doprawić koncentratem, solą, słodką oraz
Kraina Miodem Płynącaosób - więc na specjalne okazje możemy sobie pozwolić na odrobinę luksusu. Więc teraz proszę Państwa przedstawiam - BEEF BOURGUIGNONNE!!! Beef bourguignonne po gruzińsku Składniki: pół kilograma łopatki wołowej pokrojonej w sporą kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 3 posiekane ząbki czosnku 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)minuty. Teraz mieszamy i wlewamy wino. Całość mieszamy, delikatnie podgrzewamy i wtedy dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dolewamy 200 ml wody i całość gotujemy na wolnym ogniu około godziny co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie dodajemy dopiero przyprawy tzn sól, cukier, pieprz, paprykę słodką a także ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. Mieszamy, posypujemy drobno
sierotka maRysia w kuchniteż zapiekanki, to robię wszystko etapami i doskonale się to u mnie sprawdza ;-) SKŁADNIKI na duże naczynie żaroodporne Na warstwę mięsną 650 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) sól, pieprz, zioła prowansalskie Na warstwę szpinakową 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek czosnku(...)czosnek i mięso mielone. Smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe, po czym wlać puszkę pomidorów i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować 5 minut i wyłączyć palnik. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszać podgrzewając do momentu, aż odparuje nadmiar wody. W garnuszku rozpuścić
Passions hobbies lifegulaszowego mięsa wołowego (u mnie tym razem łopatka wieprzowa - nie narzekam, świetnie się sprawdziła, a sporo tańsza ;) ) 4 pomidory 2 strąki czerwonej papryki 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3 ząbki czosnku papryka ostra i słodka w proszku warzywna przyprawa uniwersalna, ew. kostki rosołowe pieprz, sól suszona bazylia tłuszcz do smażenia 5 listków laurowych, ok. 10 ziaren ziela angielskiego Mięso kroimy(...)garnka i zalewamy wodą tak by przykryła mięso i jeszcze drugie tyle; dorzucamy ziele i listki laurowe. Zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą warzywną lub kostkami rosołowymi i pieprzem do smaku. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, powinno być delikatne i rozpływać się w ustach, najlepiej więc, by zyskać na czasie, wykorzystać do tego szybkowar. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki
Kuchenna KontrrewolucyaOczywiście można uniknąć tego całego „zachodu” i kupić mielonkę w sklepie, ale przygotowanie jej w domu wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Spróbujcie, a przekonacie się 😉 SKŁADNIKI: 1,5 kg łopatki wieprzowej 65 dag przerośniętego boczku 25 g soli peklowej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek wg uznania 250 ml przegotowanej zimnej wody WYKONANIE: Słoiki(...)pasteryzować przez 60 minut, drugiego 40 minut, trzeciego 30 minut. Po każdej pasteryzacji pozostawiać słoiki w wodzie i zachować 12-godzinny odstęp pomiędzy końcem jednego, a początkiem drugiego gotowania. Poddane tyndalizacji słoiki można swobodnie przechowywać poza lodówką do 6 miesięcy (u mnie zawsze znikały dużo szybciej). Jeśli wstawimy je do lodówki, pomimo braku żelatyny zetnie się ładna galaretka
Kuchenne zapiski Edytynudne, dlatego warto pokombinować nawet ze znanymi nam na co dzień smakami, które w połączeniu ze sobą będą stanowiły ciekawe kompozycje, wcześniej przez nas niedostrzegane. Połączenie kiełbasy i jajka gotowanego na twardo jest dość powszechne, po dodaniu chrupiącej cebulki, to niebo w gębie. Tylko pamiętajcie o najważniejszym, smak kiełbasy jest dominujący, a więc wybierzcie dobrą kiełbasę, która nie zepsuje(...)podwawelska Hańderek 2 jajka ugotowane na twardo 50 g majonezu 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz szczypiorek Do naczynia włożyć cebulę pokrojoną na połówki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Zgarnąć łopatką kawałki cebuli ze ścianek naczynia i w razie konieczności powtórzyć czynność. Dodać resztę składników, oprócz szczypiorku i zmiksować 25 s/obr. 7. Pastę wyłożyć do słoika lub miseczki, ozdobić posiekanym szczypiorkiem
MamaOskarkaMiałam w domu spory zapas jabłek i zastanawiałam się co z nich przygotować, aż naszedł mnie pomysł na placuszki, których nie jadłam od niepamiętnych czasów. Taki
Codzienne Gotowanie