Przyznała, że jej nie wychodzą takie dobre ;) Co jest dla mnie super komentarzem. Zapraszam Was do spróbowania. Składniki: (dla 4 osób) 0,5 kg dowolnego mielonego mięsa (polecam z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny mąka do obtoczenia pulpetów ok. 1 litr(...)tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki
Wołowina od rekinasię z nimi nie stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego lub parzonego wędzonego (koniecznie ze skórą!) • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr’a do mięs • pieprz (opcjonalnie) Ilość można zwiększać(...)garnka wyłożyć ściereczką, wlać ciepłą wodę i wstawić mocno zakręcone słoiki. Woda powinna sięgać prawie do końca słoika. Z podanych składników wyszło mi 5 małych słoiczków kąsków. 6. Gotować na małym ogniu 3 godziny. Zostawić w wodzie do przestygnięcia. 7. Słoiki wyjąć i zostawić na desce do czasu, aż będą chłodne, wówczas schować je do lodówki. Smacznego. Uwaga: Jeśli chcemy
W mojej kuchniMielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone
Karo in the Kitchenprzełożyć na sito o bardzo drobnych oczkach – dokładnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody. Przepłukaną komosę wrzucić do gotującej się wody, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)formować niewielkie kotlety i układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść
Even Better FoodKolejne danie, które nie wymaga od nas spędzania w kuchni zbyt dużo czasu. Nie jest to na pewno posiłek dla osób będących na diecie, ale jest
Kuchcik gotujeNajlepszy sposób na poprawę humoru w deszczowe popołudnie? Naleśniki! Lekkie, pyszne, słodkie, przekładane twarogiem i owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie
peanutbuttermonsterhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki z serka wiejskiego, w tym te wytrawne ( klik ). Zawsze wychodzą one takie delikatne i
Di gotujejesteś fanem gotowania? A może uwielbiasz gotowanie i spędzasz w kuchni sporo wolnego czasu? W jednym i drugim przypadku na pewno znajdziesz coś dla siebie na mojej gażdzeciarskiej kuchennej liście TOP 50 :) A wy macie swoje sprawdzone gadżety? Podzielcie się :) * Po kliknięciu w nazwę gadżetu lub rysunek zostaniecie przekierowani do sklepu online, w którym znalazłam dany produkt. W nawiasie podaję(...)Magiczna miska z durszlakiem (24,90) 15. Drylownica do jabłek (34,90) 16. Deski do krojenia na stojaku (61,90) 17. Piec do mini pizzy 6 łopatek w zestawie (288,99) 18. Grill stołowy na podczerwień (432,99) 19. Maszynka do pieczenia ciasteczek (115,99) 20. Korkociąg z akumulatorem (116,99) 21. Wypiekacz pizzy (276,99) 22. Maszynka do lodów
Tradycyjna Kuchniasobotnia tragedia powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę. 11. Na patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę. 12. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 13. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 14. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. 15. Do sosu włożyć pulpeciki. Gotować około 10-15 minut aż sos zgęstnieje. 16. Podawać gorący. Smacznego
W mojej kuchniwiem, że dziewczynom zdarza się tym zajmować. Będę stąpać po całkiem nowym gruncie choć na starych śmieciach. Czy się odnajdę? i co pocznę z blogiem? czy dam rade gotować i pisać... Piątkowy wyjazd do pracy zajął mi prawie cały dzień. Wiązał się z późniejszym odebraniem dzieci i totalną reorganizacją czwartku (na dodatek Małżon trwał w anginie a u Syncia było(...)mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 1,5 kg łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli(...)lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony
moj przepis nainne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania zajęło mi dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula 2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki) 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka olej Mięso(...)ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 25-30* minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowany gulasz można lekko zagęścić
UgotowaćNa weekendowe śniadanie postanowiłam przygotować omlet z papryką i oliwkami z dodatkiem sera feta, pietruszki i mięty. Przepis na ten omlet pochodzi z kuchni libańskiej, która
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta, 1 pomarańczowa)- pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki(...)dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku, te dwa składniki dodamy do zupy na 10 minut przed końcem) i przemieszać. Ustawić program STEW i czas 60 minut. Jeżeli gotujesz w garnku to weź dość głęboki garnek i gotuj na średnim ogniu. Tutaj musisz pilnować aby niczego nie przypalić lub tez żeby zupa nie wykipiała. Ważne jest aby gotowała się
ClauditteMissCookingWykonanie dobrego ciasta na naleśniki to łatwizna. Przy podstawowej opcji wystarczy odrobina mąki, mleko, jajko, szczypta soli i możemy zabrać się do ich smażenia.
Di gotuje