Pulled Pork (wyczesana wieprzowina) 229Pulled Pork, czyli kawał mięsa pieczony w niskiej temperaturze. Właśnie głównie dlatego chciałam mieć wolnowar Russell Hobbs . Mięso można upiec zarówno w piekarniku w 100 stopniach
Blondynka Gotuje
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 528piwny, cukier, musztardę, mielony kmin rzymski. Mieszamy i zagotowujemy marynatę. Łopatkę wieprzową kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z roztopionym smalcem obsmażamy partiami kawałki łopatki na złoty kolor z każdej strony. Obsmażone mięso odkładamy na bok. Po zakończeniu smażenia na patelnię wylewamy odrobinę wody, aby zebrać pozostały podczas smażenia smak. Potem dolewamy to do marynaty(...)łyżka miodu 1 cytryna 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 szklanki soku z kiszonych ogórków sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie, potem gotujemy około 25 minut, odcedzamy i drobno siekamy. Mięso dorsza mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy nożem. Surowy wędzony boczek kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do dorsza. Dodajemy też posiekaną
WojnaNaSmaki.pl
Knedle z mięsem mielonym 216dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego boczku *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk(...)należy spłaszczyć. Do ciasta włożyć czubatą łyżeczkę mięsnego farszu i skleić, formując kulkę. Do szerokiego garnka wlać wodę, posolić ją. Do wrzącej wody włożyć knedle. Całość delikatnie przemieszać i gotować na średnim ogniu 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz. Na suchej patelni przesmażyć boczek (pokrojony na mniejsze części
Ugotować
Ryba w mleczku kokosowym 268posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię lub wok. Włączamy średni ogień i prażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką, aż staną się złote (nie możemy dopuścić, aby były ciemno-brązowe, trzeba je pilnować bo bardzo szybko zmieniają kolor). Gorące, uprażone na złoto wiórki, przesypujemy do malaksera i blendujemy przez(...)Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru (lub ścieramy skórkę z limonki). Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łodygi trawy cytrynowej i listek kaffiru, a dodajemy uprażone i zmiksowane wcześniej wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Próbujemy
Poezja smaku
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 268Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania puree żurawinowego : Żurawinę umyć, przełożyć do rondla (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji), zasypać cukrem, dodać wodę i sok z cytryny. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 min., aż owoce się rozpadną (uwaga: owoce strzelają, więc lepiej rondel przykryć). Następnie całość zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu(...)blachą. Wylać masę waniliową na warstwę żurawinową. Masy mogą się wymieszać jeśli wylejemy masę waniliową bezpośrednio na warstwę żurawinową (jak na zdjęciu poniżej). Jeśli masę będziemy wylewać poprzez łopatkę drewnianą/ silikonową, masy się nie wymieszają (jak na zdj. poniżej). Piec sernik przez następne 50-60 min. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu
Domowa Cookierenka Agi
Jego Wysokość Kabaczek. 244proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi zioła prowansalskie Wykonanie: Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą(...)koszulce. Z języka francuskiego - oeufs poches - jajka w koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty. W rondelku zagotować wodę z dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, ( gaz zmniejszamy do minimum) tak aby woda nie wrzała. Świeże jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem zsuwamy do wody. Proponuję przed zsunięciem wodę energicznie zamieszać
Kulinarny karnet Christophera
Kiełbasa słoikowa 732przy okazji pyszną wędlinę do kanapek. Tym razem zrobiłam kiełbasę do słoików nieco bardziej aromatyczną. Z dodatkiem ziela angielskiego oraz kolendry. Wyszła naprawdę smaczna :) Składniki: Na 1kg mięsa łopatki wieprzowej( można dodać nieco boczku lub podgardla jeśli lubicie bardziej tłustą wędlinę) 5g majeranku 3g ziaren pieprzu czarnego 1g ziaren kolendry 1g ziaren ziela angielskiego 18g soli peklowej wtedy mięso(...)przeszło smakami. Przygotowane mięso ciasno ułożyć w słoikach, zostawiając od góry margines. Zakręcić słoiczki i zawekować. Jeśli kiełbasa będzie jedzona na bieżąco i mamy miejsce w lodówce wystarczy gotować słoiczki jeden raz przez 1 godzinę. Ale jeśli robimy większą ilość zalecałabym tyndalizację , czyli wielokrokrotną pasteryzację. Pisałam o niej wcześniej. Wtedy możemy przechowywać słoiczki po za lodówką w chłodniejszym miejscu nawet
W garach u Gosi
Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 240proponuję tańszą wersję i powiem nawet smaczniejszą z mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona słodka - papryka mielona ostra(...)przygotowuje lane ciasto : wbijam jajko solę go, dodaje ok.3-4 łyżki mąki i trochę wody, miksuję ( ma być bardzo gęste ). Ciasto nabieram na zwilżona małą łyżeczkę i wrzucam do gotującego się gulaszu. Powstają większe kluseczki. Po wrzuceniu kluseczek całośc gotuje na wolnym ogniu ok.3 minut. I danie jest gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 187roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania i mieszania, miskę, wagę kuchenną, łyżeczkę, łyżkę, szklankę, miskę lub półmisek odporną (odporny) na wysoką temperaturę, miski, widelec, papierowe ręczniki, ewentualnie nieduży garnek. Przygotuj składniki: 1 kg kapeluszy pieczarek(...)zalewę. W garnku lub na patelni zagotuj ocet, ketchup i koncentrat pomidorowy. Dołóż także przyprawy, tj. cukier, sól, listek laurowy i ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Całość wymieszaj, chwilę gotuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i cukrem. Gorącym sosem zalej przygotowane wcześniej pieczarki. Całość odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Jak już wspominałam
blog.moje-pasje.info
Kiełbasa ze słoika 195kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy, np. majeranek Mięso należy pokroić na mniejsze kawałki(...)wyjmuje się mięso ze słoika. Słoiki lekko zakręcić i wstawić do garnka wyściełanego ściereczką. Zalać ciepłą wodą do połowy wysokości słoików i rozpocząć pasteryzację lub tyndalizację. Przy pasteryzacji - wystarczy gotować słoiki przez 60 minut od momentu zagotowania się wody. Należy je po wystudzeniu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu miesiąca. Potem mięso może się popsuć. Przy tyndalizacji gotowanie należy
Ze smakiem bez glutenu
Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym ) 207Sernik gotowany jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama przekładała nim biszkopt a górę polewała czekoladą. Ja swój podaję z musem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów wsypuję(...)zgęstnienia na średnim ogniu. Uwaga: masa łatwo przywiera do dna. W zależności od mocy ognia mieszam ok. 10-15 minut. Po tym czasie wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuję łopatką. Mus wiśniowy: - 900 ml słoik wiśni w kompocie lub opakowanie wiśni mrożonych** - 400 ml śmietanki 30% ( kubek ) - żelatyna do spożądzenia na1 litra płynu - 3/4 szklanki wody Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami
kawawszklance
Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 215tylko rodzaj mięsa - indyka zastąpiłam wieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D Gryczanki z pomidorowym sosem Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka tarta – tylko do obtaczania olej do głębokiego smażenia Wykonanie(...)robi się gorzki. Dodałam pomidory wraz z zalewą, a kiedy się zagotowały, wkruszyłam kostkę warzywną (ja nie lubię mocno solić, więc zużyłam tylko połówkę) i wlałam wino. Wszystko razem gotowałam, aż sos się trochę zagęścił (kilkanaście minut). Zmiksowałam go, ale tak, że pozostały wyczuwalne kawałeczki cebuli. Doprawiłam pieprzem, cukrem i mieloną papryką. Jeśli sos ma być dodatkiem do makaronu, warto
Kuchenne zapiski Edyty
Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe 268Muszę mieć melodię na pieczenie ciasteczek. Albo jak mówi młodzież „fazę”. Nie lubię tych drobnych, takich na jednego kęsa, wolę od razu coś większego, z przytupem
Karo in the Kitchen
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 415Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karpatka 279jednym jajku i dokładnie miksujemy. Dzielimy ciasto na 2 równe części. Foremkę smarujemy margaryną, wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto będzie sprawiać problemy, najlepiej użyć łopatki, można ją od czasu do czasu zamoczyć w wodzie ułatwi to rozprowadzanie ciasta. Ciasto pieczemy w temp 180-200 o C na złoty kolor 50/60min ( parametry dobieramy w zależności od piekarnika(...)podanej ilość mleka odmierzamy mniej niż pół szklanki, rozprowadzamy w nimi żółtko, mąki i budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko się gotuje dodajemy mieszaninę, i energicznie mieszając trzymamy na wolnym ogniu 2-3 min ( cały czas mieszając). Pozostawimy do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa budyniowa ostygnie, mikserem miksujemy masło i małymi porcjami dodajemy masę budyniową
Sprawdzone przepisy kulinarne