łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:110/138)

OMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON 104

SMOKED SALMON Jajka – uwielbiam! W każdej postaci – jajecznica, sadzone, na miękko, na twardo, w koszulkach, omlety, frittaty… Wszystko W tygodniu nie mam czasu na poranne gotowanie, zazwyczaj albo jem jakąś szybką kanapkę albo kupuję sobie coś po drodze do pracy, ale w weekendy… Wtedy jest czas na śniadnie, na które w tygodniu nigdy nie mam czasu(...)with fresh herbs – I used dill this time, it suits the smoked salmon perfectly. Teraz delikatnie zsuwamy omleta z patelni na duży talerz, najlpiej przy użyciu sporej łopatki. Dzielimy go na porcje, kroimy kilka pomidorków koktajlowych i dokładamy na talerz. Jedyne co zostało to zjedzenie śniadania – najwyższa pora Now gently slide the omelette from

Martyna Cooks
OMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON 151

SMOKED SALMON Jajka – uwielbiam! W każdej postaci – jajecznica, sadzone, na miękko, na twardo, w koszulkach, omlety, frittaty… Wszystko W tygodniu nie mam czasu na poranne gotowanie, zazwyczaj albo jem jakąś szybką kanapkę albo kupuję sobie coś po drodze do pracy, ale w weekendy… Wtedy jest czas na śniadnie, na które w tygodniu nigdy nie mam czasu(...)with fresh herbs – I used dill this time, it suits the smoked salmon perfectly. Teraz delikatnie zsuwamy omleta z patelni na duży talerz, najlpiej przy użyciu sporej łopatki. Dzielimy go na porcje, kroimy kilka pomidorków koktajlowych i dokładamy na talerz. Jedyne co zostało to zjedzenie śniadania – najwyższa pora Now gently slide the omelette from

Martyna Cooks
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 263

zajmiemy się w tym wpisie. KEY LIME PIE, czyli ciasto limonkowe (z odmiany key lime, ale z tradycyjnych też może być), które w grze wymaga 7 poziomu umiejętności gotowania oraz posiadania jajka, limonki i 25$ w budżecie domowym. U nas potrzebujecie tylko 1 poziomu skilla, nieco więcej składników i znacznie mniej hajsu aby raczyć się aromatycznym, słodko-kwaśnym ciastem. Mimo(...)minutowej wizycie w piekarniku wyciągamy tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego

Nerds Kitchen
Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym 162

filiżanka gorącej czekolady w zupełności zaspokoiły mój apetyt na słodkie. Od dawna chciałam przygotować churros w domu, ale .. bałam się operowania rękawem cukierniczym. Wiecie, że dużo bardziej wolę gotować wytrawne potrawy, a jak już biorę się za desery, to muszą być bardzo proste. Moje doświadczenie z rękawem cukierniczym było więc zerowe. Okazało się jednak, że zrobienie domowych churros wcale(...)pozostał płynny. Przełóż ciasto na churros do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wyciętej gwiazdki. Ciasto jest bardzo lepie, możesz więc zwilżyć łyżkę wodą albo użyć silikonowej łopatki, pójdzie wtedy łatwiej. Mi lepiej wyciska się churros, gdy w rękawie znajduje się tylko mała porcja ciasta, a nie od razu całość, dlatego wkładam ciasto do rękawa partiami. Aby sprawdzić

Chilli Czosnek i Oliwa
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 272

szczelną pokrywką. Ja wszystko po kolei szykuję na kuchence w jednym garnku, przekładam na czas smażenia kolejnych składników do innego naczynia i łączę wszystko na koniec. Smak przez takie gotowanie buduje się warstwami – najpierw przygotowane jest mięso, potem grzyby – i tu mamy pierwsze flambirowanie (podpalanie) dla wzmocnienia smaku i koloru. Po nich długo smażone, mocno mineralne warzywa i znowu flambirowanie(...)dużej ilości tartej gałki muszkatołowej i prażonej cebulki), mocno posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. SKŁADNIKI 6-8 średnich porcji, z dodatkami 1,2 kg wołowiny na gulasz – karkówka, chuda łopatka, rostbef, zrazowa górna, pręga, udziec – mieszane 2 średnie cebule, żółte lub czerwone – 300-350g 600g pieczarek albo w sezonie pieczarek wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 2 łodygi selera naciowego

Karo in the Kitchen
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 175

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gotuj jak Jamie   – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. Jamie Oliver, kto go nie zna :) doskonały brytyjski kucharz, autor programów i książek kulinarnych. Preferuje zdrową, ekologiczną żywność. Prowadzi restaurację „Fifteen” w Londynie. Warto zapoznać się(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} IV – dania z wieprzowiny – ten rozdział rozpoczyna się przepisem na niedzielną pieczeń wieprzową z karkówki lub łopatki. Oprócz tego garść przepisów na dania z resztek. Jamie zapewnia, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso wieprzowe będzie smakować rewelacyjnie. Wolno pieczone ragu wieprzowe, boczek piri piri czy chrupiące tacos z wieprzowiną

noteskulinarnyfiga
Akademia CookUp - Dziczyzna 245

Jeszcze nie zdąrzyliśmy zapomnieć o smaku jagnięciny, a w lodówce z pojemnika spoglądają na nas kiełbaski, a ossobuco cielęce z warzywami, aż prosi się o zjedzenie

Plate of Joy
"Chleba naszego poprzedniego..." 181

wszystkim pisaninę dla własnej radości.  Od miesiąca mam zdecydowanie mniej czasu na domowe bytowanie, praca zabiera większą część doby i trudno znaleźć czas, nie na gotowanie, nie, przecież gotowanie i pieczenie odbywa się jak zawsze, ale już dokumentowanie tych czynności  jest utrudnione, choćby brakiem odpowiedniego do zdjęć światła, kiedy przygotowuję nasze rodzinne posiłki. Wiele osób słysząc, że wracam(...)Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę.  Każdą część zawijając jak kopertę składam, potem delikatnie odwracam złożeniem w dół i przy użyciu szerszej łopatki formuję owalny bochenek.  W tym czasie naczynia w piekarniku cały czas się rozgrzewają. A chleb trzeba przykryć - na jeszcze ok.15 minut grzania - ściereczką.    Drugi przygotowuję tak samo

I tu będę miała takie te
Biała Pavlova 167

Cześć, cóż święto pracy, świętem pracy ale w kuchni to nie praca, tylko zabawa. Tak więc po zmaganiach z obiadowymi daniami czas na coś słodkiego, lekkiego

Kuba Gotuje
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 353

kraj długi i szeroki, wiele gatunków i odmian kiełbas i salami. Jedne z najbardziej znanych to salami z Genui, cotechino (jak salami, tylko zamiast suszenia i wędzenia kiełbasa jest gotowana) i soppressata. Bolonia słynie ze swojej mortadeli. Ale czegoś co nazywa się tak o, po prostu „włoską kiełbasą” tak naprawdę we Włoszech nie ma. Potomkowie włoskich emigrantów w Stanach swoją(...)pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody + 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina (lub taka sama ilość czerwonego wytrawnego

Karo in the Kitchen
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

Nic tak nie poprawia humoru, nie stanowi tak świetnej dekoracji czy prezentu jak samodzielnie przygotowane i ozdobione ciastko. Takie pierniki i ciastka na święta, na okazje

Karo in the Kitchen
Grillowanie – porady 270

przygotowane do obróbki na grillu potrawy oraz sam sprzęt grillujący i czym prędzej zabieramy się do dzieła. Tu jednak ścieramy się z rzeczywistością, która podpowiada nam, że różnice pomiędzy gotowaniem w kuchni przy pomocy garnków i piekarnika a używaniem grilla (nie wspominając o ognisku) są dość znaczne. Wiele osób, zwłaszcza początkujących, w tym momencie się gubi, a niewprawnie ugrillowane jedzenie(...)przejdzie jednak w przypadku delikatnych mięs ryb, jak pstrąg lub łosoś. Ruszt i duży rozgrzany grill niezbyt dobrze nadaje się do odwracania na nim czegoś przy pomocy płaskich łopatek, więc mięso trzeba w ten lub inny sposób złapać, unieść w powietrze i dopiero wtedy odwrócić. W przypadku delikatnej ryby to prosta droga do katastrofy. Dlatego tego rodzaju mięso standardowo umieszczamy

Kulinarna Pokusa