łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:108/138)

Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS 186

wyniku czego, jest wyjątkowo trwała i odporna na ścieranie. Stwierdza również, że nie musimy używać tylko i wyłącznie akcesoriów z drewna i silikonu a możemy używać również metalowych łopatek. Drobne rysy, które mogą się pojawić po jakimś czasie nie będą miały wpływu na nasze zdrowie. Póki co, nie zaryzykuję… Z zadowoleniem stwierdziłam, że mycie patelni jest kolejną przyjemną czynnością, prócz(...)kosteczkę cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Po chwili, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy soczewicę wraz z przyprawami. Następnie wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy do miękkości soczewicy, ok. 15 minut. W tym czasie pomidory z puszki miksujemy na gładki sos wraz z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sos dolewamy do miękkiej soczewicy i ponownie

Be Fit Be Strong
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 223

Kuchnia wiedźmińska to nie tylko przepyszne mięsiwa i sycące gulasze, które serwowaliśmy w poprzednich wpisach. Po regenerującej strawie wypada także uraczyć podniebienie wybornym deserem! W arsenale

Nerds Kitchen
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 220

specjalnych itemków do zdobycia lub skomponowania z dostępnych receptur. Nie inaczej jest w przypadku gry Final Fantasy XI – występuje tam naprawdę długa lista dań do przygotowania, a samo gotowanie jest umiejętnością, w której możemy się szkolić i osiągać coraz wyższe poziomy. Z obszernego wachlarza potraw z FF wybraliśmy ciasto z melonem – wg receptury z gry potrzebujemy po jednej(...)NAKŁADANIE DO FORMY + MELON + PIECZENIE (3 min + 45 min) Gotowe ciasto wylewamy do formy (u nas 17 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta łyżką lub łopatką i wciskamy w nie kawałki melona (dość gęsto). Gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, wkładamy do niego formę z ciastem i pieczemy ok. 45 min do zarumienienia wierzchu

Nerds Kitchen
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 207

RAZEM do jednego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień prawie do minimum i na wolnym ogniu gotujemy jakieś 20 minut, aż soczewica się rozpadnie i ta woda, która jeszcze jest w garnku, zrobi się od niej gęsta. JESZCZE LEPIEJ JEST POCZEKAĆ AŻ DO CAŁKOWITEGO WYGOTOWANIA/ODPAROWANIA WODY, tylko(...)kotlety rzucam na DOBRZE ROZGRZANY olej, rumienię chwilkę z każdej strony (BEZ PRZYKRYWANIA PATELNI OCZYWIŚCIE), ściągam delikatnie łyżką (w sensie, że nie widelcem, równie dobrze może to być jakaś łopatka :)) a potem już tylko nic, tylko jeść. Są bardzo lekkie, delikatne, takie jakby puszyste, nie wiem jak to określić, ale nie mają nic wspólnego z różnego rodzaju kotletowymi "gniotami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 698

Znowu szpinak, ale znowu w wybornej wersji! Tym razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma

Nerds Kitchen
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 190

mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży(...)się schłodzi i zetnie. Resztę zmiksujcie lub przetrzyjcie przez sito. Możecie go zamrozić w porcjach i używać kiedy będzie potrzebny jako sos pieczeniowy- do wzmocnienia smaku mięs duszonych czy gotowanych. Na blogu znajdziecie przepisy na dania z PULLED PORK. Przepis zaczerpnęłam z cudownego bloga http://www.karointhekitchen.com

Kocham Czekoladę
Omlet z pomidorami 149

Dzień dobry!Jak ja uwielbiam późne poranki... Dni, kiedy wypełnia mnie błogie uczucie, że nie muszę robić dziś NIC z moich nieskończonych list. Kiedy wiem, że

Gotowanie to kochanie
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 603

Zawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące

Nerds Kitchen
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 268

Dokładnie w ten sposób robiona była wieprzowina w filmie ‘Chef’ z 2014 roku. To przepis Roy’a Choi’a – właściciela food trucka Kogi, z koreańskim jedzeniem

Karo in the Kitchen
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 315

Pozostawić w formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 4 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant(...)mnie żółty w żelu Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam mrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić na garnku, w którym gotuje się woda. Woda nie może dotykać dna miski. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie, rozcierając

moj przepis na
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 280

Składniki na 24 pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 większe marchewki 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża 2 ząbki czosnku niecałe pół łyżeczki soli ziołowej - daj jeszcze ok 1 łyżeczkę, jeśli mięso nie było posolone przez producenta, moje niestety już zawierało sól (5g) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego(...)mięso nie przywarło. Gdy mięso się zetnie, przemieszaj wszystko. Sos sam zgęstnieje dzięki mące. Duś do miękkości mięsa - ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wsyp zioła prowansalskie, dobrze wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę ciepłej wody. Jeśli chcesz zyskać bardziej paprykowy smak dodaj jeszcze trochę mielonej papryki

Anioszek w kuchni
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 232

Pyszne kruche ciasto z beza.Nadaja sie do niego praktycznie kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Japoński schabowy na ryżu – katsudon, kotlet zwycięzców 359

Katsudon to popularne japońskie danie – zarówno w zwykłych domach, ale też jako danie restauracyjne i jako fast food – katsudon można kupić nawet z automatu! Panierowany

Karo in the Kitchen
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 1033

licząc gotowania i studzenia ryżu to danie robi się naprawdę błyskawicznie i poradzi sobie z nim nawet dziecko... Jest to pożywna i pyszna, wyjątkowo prosta potrawa dla całej rodziny, która za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. W mojej wersji ryż smażyłam z cebulą, marchewką, papryczką chili, czosnkiem oraz kurczakiem. Całość na koniec "związałam" rozmąconym jajkiem, które otula ziarenka ryżu(...)wcześniej kurczaka. Smaż go około 2 - 3 minuty , po czym wymieszaj go z warzywami i podsmaż jeszcze 1 - 2 minuty .  Teraz dodaj ryż, wymieszaj wszystko dokładnie, rozdrabniając ryż łopatką. Smaż wszystko kolejne 2 minuty . Na koniec wlej rozmącone jajka i ciągle mieszając smaż całość, aż jajka się zetną. Potrawę zdejmij z ognia, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie zamieszaj. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony