łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:99/138)

Zapiekanka z patelni 801

niej danie starczy dla 4-5 osób (jak mniej jedzą to dla 6:)). U mnie małe patelnie się nie sprawdzają, wolę te większe, bo to przyspiesza i ułatwia gotowanie. Dalej mamy jej powłokę wewnętrzną - jest to solidnie wykonana, nieprzywierająca powłoka quantanium real stone - wzmocniona naturalnymi cząsteczkami mineralnymi tytanu i kamienia, bez toksycznych substancji, w 100 % wolnych od PFOA. Powierzchnia jest(...)tradycyjnych palnikach gazowych, ale i na płytach indukcyjnych (i ceramicznych, elektrycznych - wszystkich). Istotną informacją jest to, że nie należy używać ostrych narzędzi, by nie uszkodzić powłoki. Najbezpieczniejsze są łopatki i inne narzędzia drewniane lub silikonowe. Dotyczy to w zasadzie większości patelni i garnków non-stick, więc nie jest to w żadnym wypadku wada produktu. Ja zresztą nawet nie lubię używać

Kolorowy Przepisownik
Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę. 408

naciowego  2 marchewki  1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego  0,5 litra wody  1 litr rosołu / wywaru warzywnego  70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka )  2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 4 ząbki czosnku  Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący(...)odrobiną wody cebulę, czosnek i selera. Po chwili dodaj mięso podsmaż z warzywami, dodaj pozostałe składniki, na małym ogniu zagotuj zupę, wtedy dołóż połamane platy lasagne. Gotuj do miękkości makaronu. Dopraw do smaku. Gotowe :)  Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę

Kuchnia na wzgórzu
Wołowina z goździkami 231

Niemiec uważała proszek do prania Ariel.(przyp.wydawcy) Składniki na 4 porcje: 2-3 duże łyżki butarisu lub klarowanego masła ok. 750 kg chudej wołowiny, najlepiej od kości (udziec, łopatka, rostbef, krzyżowa), powinna być bardzo dobrej jakości, cielęcina się nadaje, ale nie będzie tak aromatyczna 4-7 goździków (w zależności, jaki stopień natężenia goździkowego aromatu lubicie, ale zapewniam, że przy(...)mięso będzie bardzo, bardzo miękkie, a płyn zredukuje się do takiej samej ilości, jak ilość tłuszczu; trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i wyrazistą sałatką.  Polecam doskonały przepis zięcia sąsiadki

Kuchnia Prezydentowej
Delikatne serniczkowo jogurtowe placuszki z suszonymi jabłkami 202

Dziś zapraszam Was na pyszne delikatne serniczkowo jogurtowe placuszki z suszonymi jabłkami . Ja i moje dzieci uwielbiamy takie śniadania. Synek nigdy nie może się doczekać aż

Słodkie okruszki
DYNIOWE RISOTTO WEGANONA vs. RISOTTO Z KALAFIORA I SANDACZ PANA TASAKA 184

ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a na patelnię wrzucić rybę. Posolonego delikatnie sandacza smażyć najpierw 2-3 minuty od strony skóry, przytrzymując od góry ręką (lub łopatką), żeby sandacz leżał płasko na patelni (niedociśnięty się wygnie, bo skóra się skurczy i nie będzie miał chrupiącej skórki). Jak skóra będzie rumiana, przewrócić na drugą stronę, dodać masło(...)idealna gotowa. Na prawdę polecam Wam danie Wita, ja na pewno będę wracać do tego przepisu. Polecam też Waszej uwadze relację Moniki, z którą miałam przyjemność na obu warsztatach gotować. Wejdźcie w wolnej chwili na jej bloga Meet.Eat.Love i zobaczcie to samo wydarzenie z innej perspektywy.   Risotto z dynią Weganona Sezon na dynię. Zawsze staram się go jakoś przemilczeć

Dietolog
Pulled pork czyli rwana wieprzowina (danie z szybkowaru) 228

mięso, które rozpada się pod wpływem widelca. Taka wieprzowina będzie idealna na kanapki jak i do faszerowania tortilli.  Pomysł na przepis ze strony kulinarnatv.pl . Składniki: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w puszce 1,5 szklanki wody 2 cebule (białą i czerwoną) 1 papryka pół papryczki chili 2-3 ząbki czosnku odrobina cukru sól pieprz cayenne papryka(...)ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 70 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowaną rwaną wieprzowinę podawać, np. na podgrzanej

Ugotować
Jajecznica z wędzonym łososiem 191

Weekendowe śniadanie. Zaniesione na eleganckiej tacy do łóżka, razem z filiżanką dobrej kawy i chrupiącym tostem. Pachnące, ciepłe… I szybkie. Bo jajecznica to zdecydowanie jeden z

Karo in the Kitchen
Gulasz wołowy z kminkiem 213

gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne  i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!składnikiok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)2 szklanki drobno posiekanej cebuli1   - 1 1/2 łyżki stołowej  papryki3 łyżki mąki1 łyżka kminku1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego1 szklanka bulionu wołowegoew 1/2 kieliszka winasóltłuszcz(...)cebulę, na nią  mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie   zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10  godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 150

Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać(...)białą zalać żurkiem. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem *karkówka, łopatka, gulaszowe zastawa

królestwo garów
Makowiec z żurawiną na kruchym cieście 182

mąki pszennej 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki 36 %  Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatką lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto. Uformować w kule. Na blacie rozłożyć folię spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma(...)suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia konfitury. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do ostudzenia. Odcisnąć z nadmiaru wody. W misce wymieszać wszystkie składniki na masę i połączyć. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie

Chocolate Muffin Blog
Walentynkowa zupa gulaszowa 150

pewnością druga połowa wyhaftowanego ręcznie serca nawet nie zauważy, ale zupkę na 100% zapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków(...)zimnej wody wymieszać. Wlać na patelnię niech się zagotuje  ( łatwiej ściągnie się silikonową szpatułką  wszystkie smaki z patelni ), przełożyć do garnka wsypać szczyptę kminku i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie ok 30 - 40 min. Jeśli zupa zrobi się za gęsta dolać wody i znów przyprawić do smaku. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do zupy

Gaździnka warzy
Parówkowa fantazja 212

Dla wielbicieli parówek, pizzy, ciepłych kolacji czy przekąsek to danie jest rewelacyjne! wspaniale smakuje, ładnie wygląda, proste w wykonaniu, sami spójrzcie i spróbujcie! Składniki: 2 szklanki

kgwjanczewo
Jesienne nowości w kolekcji AMBITION 223

białego kamienia z rączkami oddającymi wzór drewna. Naczynia do gotowania Nature zostały wykonane z odkuwanego aluminium. Posiadają grube wielowarstwowe dno indukcyjne odporne na odkształcenia. Doskonale akumulują ciepło, sprawiając, że gotowanie jest energooszczędne. W linii dostępne zarówno garnki, klasyczne patelnie w trzech rozmiarach, patelnie głębokie, grillowe i do naleśników, a także formy do słodkich wypieków takie, jak: brytfanna prostokątna, keksówka, forma(...)również w rozmaitych kolorach. Do wyboru czarne, żółte, zielone, turkusowe, fuksjowe i czerwone. Można je mieszać, albo wybrać w jednym, ulubionym kolorze. Do dyspozycji w kolekcji: chochle do zupy, łopatki, szpatułki i szumówki, tłuczki oraz szczypce kuchenne.   Kolekcję akcesoriów kuchennych uzupełniają nowi pomocnicy z linii Twist w dwóch kolorach: czerwonym i grafitowym. Otwieracze do konserw, do wina, praski

Cynamonowe szczęście
Jesienne nowości w kolekcji AMBITION 265

białego kamienia z rączkami oddającymi wzór drewna. Naczynia do gotowania Nature zostały wykonane z odkuwanego aluminium. Posiadają grube wielowarstwowe dno indukcyjne odporne na odkształcenia. Doskonale akumulują ciepło, sprawiając, że gotowanie jest energooszczędne. W linii dostępne zarówno garnki, klasyczne patelnie w trzech rozmiarach, patelnie głębokie, grillowe i do naleśników, a także formy do słodkich wypieków takie, jak: brytfanna prostokątna, keksówka, forma(...)również w rozmaitych kolorach. Do wyboru czarne, żółte, zielone, turkusowe, fuksjowe i czerwone. Można je mieszać, albo wybrać w jednym, ulubionym kolorze. Do dyspozycji w kolekcji: chochle do zupy, łopatki, szpatułki i szumówki, tłuczki oraz szczypce kuchenne. Kolekcję akcesoriów kuchennych uzupełniają nowi pomocnicy z linii Twist w dwóch kolorach: czerwonym i grafitowym. Otwieracze do konserw, do wina, praski

Kuchcik gotuje
Wołowina duszona w czerwonym winie 296

delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :)    Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego  - woda  - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. listek(...)chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić posiekane ząbki czosnku. Po 1,5 godziny dorzucić przesmażoną na maśle cebulkę, marchewkę i czosnek. Dusić razem jeszcze pół godziny. Na koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, kawałkami chili i tymiankiem. Można zjeść z chlebem, ziemniakami, bądź z ulubionymi dodatkami

Sajkofanka smaku