łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:96/138)

Knedle z mięsem 174

mięsem.Polecam knedle- są pyszne. Składniki na farsz. 1 kg. łopatki 2 udka przyprawy do mięsa według uznania 1 łyżka oleju 1 cebula sól pieprz do farszu Mięso z łopatki pokroić w dużą kostkę.  Udka przekroić opłukać. Na patelni rozgrzać  olej dodać przyprawione mięso i udka. Dusi na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Zrobi si wywar(...)się do rąk  Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód. Formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie  do momentu, aż wypłyną i pogotują się ok 5 min. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Torcik z malinami 162

solą i cukrem na gęstą i puszystą masę. Dodajemy olej oraz wodę i znów miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. I mieszamy delikatnie łopatką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa(...)lodówki. Masę budyniową szykujemy dopiero gdy galaretka całkowicie stężeje. Masa budyniowa: – 1 opakowanie śmietankowego budyniu z cukrem + 0,5 litra mleka – 100 g miękkiego masła Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu czyli potrzebujemy 0,5 litra mleka. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy

Relaxtime
Danie jednogarnkowe – bigos po cygańsku babci Basi 190

również na bazie mięsa- w tym przypadku mielonego w formie klopsików. Tak jak każdy bigos, po każdym odgrzaniu smaczniejszy. Składniki na klopsiki : 1 kg mielonego mięsa np. z łopatki, biodrówki itp. przyprawa Delikat Knorr do mięsa, vegeta czerwona, jajko, ząbek czosnku, 1 cebula, majeranek sól,pieprz, Składniki na resztę potrawy : 1 kg pieczarek, 2 papryki – 1 czerwona i jedna(...)zeszkli. dodajemy potarte ( i całe ) pieczarki , przyprawiamy solą i pieprzem , oraz vegetą czerwoną . Paprykę i ogórki kiszone kroimy w paski Do garnka z cebulą i pieczarkami wkładamy najpierw paprykę, gotujemy. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat i keczup. Wszystko razem gotujemy , aż potrawa nie połączy się smakami. ( ok. 15 min.) Dodajemy klopsiki i dalej cały bigos gotujemy na wolnym ogniu

Pysznosci Babci Basi
Stek wołowy 154

Dla mięsożerców kulinarna ekstaza przy minimalnym wkładzie czasowym osoby przygotowującej. Przygotowałam Rib-eye stek czyli stek z antrykotu z glazurą. Tego typu stek jest lekko przerośnięty

Kuchcik gotuje
Domowa szynka bez wędzenia. 158

Domowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody  ( najlepiej nie chlorowanej ) 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3-4 listki laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody ) Przygotuj także(...)szynką na kolejne 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjąć z marynaty,marynatę zagotować ponownie,skręcić na mały ogień, włożyć z powrotem szynkę do garnka z zalewą i gotować kolejne 40-45 minut na ''mrugającym'' ogniu. Odstawić do chłodnego miejsca. Po wystudzeniu wyjąć szynkę z zalewy, zdjąć siatkę . Przechowywać w lodówce

Przepisy i porady kulinarne
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 181

się na rodzinnych imprezach, bo zawsze prawie każdy prosi o dokładkę J Także ten, myślę, że musi być dobry… SKŁADNIKI: ( 4-5 porcji ) ok. 600 g szynki wieprzowej, lub łopatki wieprzowej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 duża cebula, lub 2 średnie 2 papryki czerwone 1 cukinia 7-8  dużych pieczarek 1,5 łyżki naturalnej przyprawy do mięs duszonych(...)średnim ogniu ok. 2 minut. Po tym czasie zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby zakryła mięso i warzywa. Dorzucić przyprawę do mięs duszonych, sos sojowy i przykryć pokrywą. Gotować ok. godziny na średnim ogniu. W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w grubsze paski i podsmażyć na łyżce masła, tak aby się zrumieniły z każdej strony. Odstawić. Po godzinie gotowania gulaszu

Calzonella.com
Domowe wędliny- mielonka z szynkowara 188

tłustsza tym lepsza) - 20 g pektosoli - łyżeczka czarnego pieprzu - 1,5 łyżeczki żelatyny - 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego - 50 ml zimnej wody PODZIEL ŁOPATKĘ NA KAWAŁKI , i porządnie ubij tłuczkiem do mięsa, w ten sposób wydzieli się naturalna żelatyna i wędlina będzie zwarta. ZMIEL DWUKROTNIE w maszynce na grubych oczkach. MASOWANIE TO NAJBARDZIEJ PRACOCHŁONNY element(...)gorącą wodą, na jego dnie połóż ściereczkę i wsadź termometr do środka. Wstaw szynkowar do wody, temperatura powinna wynosić około 85 stopni, a woda sięgać do 3/4 szynkowara. Gotuj około 2,5 godziny, temperatura w środku musi osiągnąć 85 stopni PRZEŁÓŻ SZYNKOWAR DO ZIMNEJ WODY , musi ostygnąć przed włożeniem do lodówki, a w lodówce spędzić około 10 godzin

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 245

porcji: ok 300g łopatki wieprzowej, w miarę chudej z ładnego kawałku 1 mały filet z kurczaka bez polędwiczki (możesz z niego zrezygnować na rzecz nieco większej ilości łopatki, ja chciałam, żeby i mąż miał co jeść :) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pietruszka ok 100g groszku zielonego mrożonego 4-5 łyżek czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki(...)obierz i umyj. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek rozgnieć nożem i drobno pokrój. Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę. Razem z groszkiem wrzuć do wrzątku bez soli  i gotuj do miękkości kilkanaście minut. Odlej, ale wodę z gotowania pozostaw do duszenia mięsa. Soczewicę opłucz na sitku i wsyp do wrzątku. Gotuj (najlepiej bez soli) do miękkości, ok 7 minut

Anioszek w kuchni
pomidorowe pulpeciki 194

sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu 6-7 pomidorów 20 g masła 1 łyżka mąki sól,pieprz(...)ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory, często mieszając

Miód i pieprz
pulpety w sosie koperkowym 189

przepis na koperkową wersję tradycyjnych pulpetów, przypadnie im do gustu na tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu pęczek koperku 20 g masła 150 ml śmietany 18% sól,pieprz szczypta(...)ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie możemy w na patelni rozgrzać masło a następnie dodać na nie mąkę, smażąc ją przez minutę na jasną

Miód i pieprz
Bigos staropolski 198

razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule(...)jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa mielonka prasowana z galaretką 274

tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu. Z łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej więcej na centymetrową lub dwucentymetrową. Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia. Do mięsa dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 stołowe łyżki wody i bardzo dokładnie je wyrabiamy. Szczelnie zaklejamy miskę z mięsem folią i wstawiamy(...)miałam z tym żadnego problemu dzięki specjalnemu termometrowi. Nauczona doświadczeniem jak bardzo może pospsuć wędlinę zbyt wysoka temperatura, tym razem bardzo sumiennie tego pilnowałam. Przez cały czas gotowania utrzymywałam temperaturę na poziomie 80-85 C. Po 2 godzinach i 20 minutach wyjęłam szynkowar z kąpieli i wsadziłam do garnka z zimną wodą. Rozległ się wspaniały zapach. Ostudzony szynkowar wsadziłam

OstryKęs
Domowa mielonka prasowana z galaretką 422

tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu. Z łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej więcej na centymetrową lub dwucentymetrową. Łopatkę mielimy w maszynce do mielenia. Do mięsa dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 stołowe łyżki wody i bardzo dokładnie je wyrabiamy. Szczelnie zaklejamy miskę z mięsem folią i wstawiamy(...)miałam z tym żadnego problemu dzięki specjalnemu termometrowi. Nauczona doświadczeniem jak bardzo może pospsuć wędlinę zbyt wysoka temperatura, tym razem bardzo sumiennie tego pilnowałam. Przez cały czas gotowania utrzymywałam temperaturę na poziomie 80-85 C. Po 2 godzinach i 20 minutach wyjęłam szynkowar z kąpieli i wsadziłam do garnka z zimną wodą. Rozległ się wspaniały zapach. Ostudzony szynkowar wsadziłam

OstryKęs