soli 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy Bazylię posiekać. Dodać do przecieru pomidorowego wraz z pozostałymi przyprawami, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodatkowo: ok. 250 g sera (mozzarelli lub mieszanki mozzarelli i łagodnego sera żółtego), dowolne dodatki (np. papryka, cebula, pomidory, suszone(...)kamień). Stolnicę lub blat podsypać mąką. Każdą część ciasta poprzez delikatne rozciąganie uformować w kształt cienkiego okręgu. Można również rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używamy kamienia). Polać sosem pomidorowym. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć drobno pokrojone dodatki. Całość posypać suszonym oregano. Pizzę piec około 10-12 minut
BullioSKŁADNIKI : 1 kg mięsa ( łopatka, karczek wieprzowy ) 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów krojonych 2 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml przecieru pomidorowego 1 marchew, pietruszka, kawałek selera 3 ziemniaki 1 liść laurowy, ziele pieprz w ziarnkach 2 kostki rosołowe 2 litry wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej(...)czosnek, mięso posypujemy mąką i obtaczamy. Dodajemy do garnka z liściem, zielem, kminkiem, przyprawami i kostkami rosołowymi. Chwilkę podpiekamy ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy całą jarzynę. Bogracz gotujemy pod przykryciem około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy zupę przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Jajka przekładamy do miseczki, mieszamy z mąką aż powstanie gęste ciasto
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony(...)mące.3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron.4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć.5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety
Kuchnia domowa AniCebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić(...)minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć mąką
Kulinarny karnet ChristopheraJakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik. Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić
Ala piecze i gotujeuważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały(...)opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma być bez wody i smażyć około 2 minut. Następnie wlać 520 ml gorącego wywaru (tego ugotowanego na resztkach/podrobach z gęsi), przykryć i gotować pod przykryciem na sporym ogniu aż kasza wchłonie wodę, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut. Odstawić do ostudzenia. Kaszę wymieszać z rozbełtanymi żółtkami i tymiankiem, doprawić do smaku
królestwo garówwyrób. Mielonka. Pyszna, zdrowa, dlatego już mam plan na następne wyroby.Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs. Czego potrzebujemy: 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka) 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak) sól peklowana 15 gr można dodać inną przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku) pieprzu, tak ok pół łyżeczki(...)dobrze ugniatamy. Zamykamy , dociskając. Szynkowar do lodówki na ok. 10 godz. Tak podają przepisy. Ja dałam na trzy godziny i po tym czasie do garnka z wodą, gotować tak w 90 stopniach ok 2 godziny. Po tym czasie ochłodzić zimną wodą i wstawić do lodówki. U mnie ok 5 godzin. I już
W kuchennym oknie EwyBiała kiełbasa obowiązkowo musi być na wielkanocnym stole. Najczęściej podawana jest z żurkiem ale można przygotować ją też w inny sposób. Przykładem jest to pyszne i
Monia miesza i gotujetrochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie smaki zgrały się idealnie :) Składniki na ok. 4 porcje: 600 g schabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab) 1 cebula 500 ml jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek(...)Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię i dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucić groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem
Simply Foodgołąbków zamiast kapusty dodałam kalarepkę. W połączeniu z sosem kalarepko serowym wyszedł bardzo ciekawy smak Składniki •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 duża kalarepka z liśćmi • 1 marchewka • 1/2 szklanki ryżu • sól •pieprz • gałka muszkatołowa szczypta • 1 szkl śmietany 30 % • 1 szklanka mleka • 2/3 szklanki wody • 2 serki topione(...)oleju na złoty kolor . Układać w naczyniu żaroodpornym 3. • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą zagotować i odcedzić wodę • Do liści wlać nową wodę gotować aż zmiękną osączyć na sicie •Rozpuścić masło dodać liście kalarepki dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem i serki topione , mieszać aż się zagotuje. •Dodać sól ,pieprz i gałkę muszkatołową zmiksować
W królestwie smaków Beatypowinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp(...)białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego
Domowe Tortyczekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Przepis: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp(...)białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego
Domowe Tortynasze ciacho może nabrać gorzkiego posmaku. Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp(...)białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Biszkopt czekoladowy Wkładamy do nagrzanego
Domowe Tortydodać szparagi, paprykę lub korniszony w całości. Dla wielbicieli pikantnych smaków polecam zamianę ostrej papryki na chilii lub harrisę. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 1,5 kg łopatki wieprzowej 5-6 ząbków czosnku 2 cebule 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki 5-6 jaj 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalewamy mlekiem, po nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek. 3. W dużej misce łączymy ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy. 4. Tortownicę
Apetyczna babeczkadzięki dodatkowi warzyw, pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka(...)patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i przesmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy bułkę do namoczenia. Po tym czasie zawartość garnka odcedzamy z wody, wyławiamy liście laurowe
My Culinary Art