łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:86/138)

Leczo z mielonym mięsem i cukinią 164

smak miło was zaskoczy. Leczo podaję z ryżem lub kaszą. Składniki: 2 duże cebule olej do podsmażania składników (proponuję rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 500 g mielonej łopatki sól i pieprz 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 500 g pomidorów lub puszka pomidorów 2 czubate łyżki keczupu 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka(...)podsmażamy do zrumienienia pieczarek. W międzyczasie do mięsa dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę wody, keczup oraz dodajemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, maggi. Całość gotujemy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną - około 30 minut. Mięso wyłączamy. Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5cm. Cukinii nie obieramy ze skórki. Podsmażone pieczarki i paprykę, dodajemy

Smak mojego domu
Gulasz wieprzowy z groszkiem 162

Miękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy(...)zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą lub kluseczkami

Pyry na Gaz
Tort Snickers 249

białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego(...)zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM BUDYNIOWY : Do szklanki mleka dodajemy mąkę, budyń, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy szklankę z wymieszanym mlekiem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem- cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania- czekamy aż nasza masa się zagotuje. Tak ugotowany

Domowe Torty
Placki ziemniaczane po węgiersku. 183

sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej do smażenia(...)Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce. (Jeśli nasze ziemniaki są zbyt wodniste wtedy

Radość kipiąca uśmiechem.
Biała kiełbasa – pyszna domowa 168

jest chuda ). Chyba lepiej nie zgłębiać tego tematu. Czasu jest jeszcze sporo, więc proponuję zrobić domową białą kiełbasę - jest naprawdę smaczna i wiadomo z czego zrobiona. Składniki: 2 kg łopatki 1 kg karkówki 1 kg boczku 1 kg podgardla Przyprawy 100 gram soli peklowej 9 łyżek majeranku 3 łyżki czarnego pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka rozmarynu(...)jelitowe masą mięsną ( jelita muszą być wypłukane z soli i namoczone w letniej wodzie ). OtrzymanĄ kiełbasę parzymy w wodzie około 30 – 40 minut ( 80 – 90 o C ) Błędem jest gotowanie. Po wyjęciu z wody można podsmażyć o cebulką. Podajemy według uznania z chrzanem lub musztarda. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Gulasz wieprzowo-wołowy 123

sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie na jesień. 500 g łopatki wieprzowej 300 g wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka(...)lekko przesmażamy na tej samej patelni. Całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw.  Na koniec studzimy sos, zaprawiamy

Marder&Marder Manufacture
Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem 190

koniecznie się na nią skuście, może akurat to połączenie przypadnie Wam do gustu :)  Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem Składniki : 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża biała cebula 1 duża papryka 2-3 plastry ananasa z puszki 2 ząbki czosnku 350 ml passaty pomidorowej 75 ml soku z ananasa (z puszki) olej(...)czasie dodajemy passatę oraz sok z ananasa - mieszamy i podgotowujemy 5 minut.  Na koniec dodajemy ananasa, mieszamy. Doprawiamy do smaku - zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Ryż gotujemy nas sypko, przekładamy na półmisek, nakładamy gorącą potrawkę, oprószamy posiekanym szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Hamburger z szarpaną wieprzowiną 242

mięsa wieprzowego, np, łopatki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone cebule 1/2 ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz cukier papryka słodka i ostra  olej Łopatkę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną oleju. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie przyprawione mocno mięso przesmażyć w szybkowarze. W międzyczasie cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć(...)ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 70 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowaną szarpaną wieprzowinę podzielić na mniejsze części

Ugotować
Klopsiki w sosie koperkowym 137

natkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa...zetrzeć i dodać do całości :D Przeszło! :P  Składniki 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 cebula 1 mały seler 3/4 otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek mąki olej do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietany(...)obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką ziemniaczaną. Koperek siekamy, dodajemy do całości i mieszamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Wołowina w sosie teriyaki z makaronem razowym 225

SKŁADNIKI:  800 g łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować(...)pieczarki i marchewkę. Smażyć do momentu, aż mięso stanie się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Następnie dodać ugotowany makaron razowy o podsmażyć chwilę razem z mięsem. Makaron gotować wedle zaleceń producenta. Na koniec danie posypać cebulą dymką

ClauditteMissCooking
KLOPSIKI TIKKA MASALA 271

sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki(...)rozgrzanej oliwie. SOS: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw. Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ). CAŁOŚĆ: Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki

Ostra na Słodko
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 291

Dodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1.  Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4.  Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę  100º, prędkość 4.  Gotową masę przełożyć do płaskiego naczynia, wystudzić i zostawić(...)cały czas mieszając, smażymy około 1 minuty, mąka nie powinna prawie zmienić koloru Cienkim strumieniem, nie przerywając mieszania dodajemy mleko, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy,do czasu aż masa zacznie gęstnieć.  Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i  przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą. Masę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z kapusty włoskiej i wieprzowiny 123

Pożywna zupa z kaszą, mięsem i warzywami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 pomidor malinowy 100 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l rosołu drobiowego 3 łyżki kaszy pęczak 1/4 główki kapusty włoskiej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso i warzywa, całość zasmażamy przez kilka minut. Całość zalewamy rosołem z drobiu. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min dodajemy kaszę i posiekaną kapustę. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Gulasz wieprzowy peperonciono 234

Gulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos:  - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso(...)kostkę. Wszystko łączę i dodaję pokrojoną paprykę oraz wodę. Duszę pod przykryciem do miękkości. Dodaję pomidory, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagęszczam odrobiną mąki i zagotowuję. W międzyczasie gotuję makaron.  Podaję razem jeszcze ciepłe

Kuchnia co dnia