smak miło was zaskoczy. Leczo podaję z ryżem lub kaszą. Składniki: 2 duże cebule olej do podsmażania składników (proponuję rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 500 g mielonej łopatki sól i pieprz 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 500 g pomidorów lub puszka pomidorów 2 czubate łyżki keczupu 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka(...)podsmażamy do zrumienienia pieczarek. W międzyczasie do mięsa dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę wody, keczup oraz dodajemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, maggi. Całość gotujemy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną - około 30 minut. Mięso wyłączamy. Cukinię kroimy na plasterki o grubości około 0,5cm. Cukinii nie obieramy ze skórki. Podsmażone pieczarki i paprykę, dodajemy
Smak mojego domuMiękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy(...)zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą lub kluseczkami
Pyry na Gazbiałek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego(...)zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM BUDYNIOWY : Do szklanki mleka dodajemy mąkę, budyń, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy szklankę z wymieszanym mlekiem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem- cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania- czekamy aż nasza masa się zagotuje. Tak ugotowany
Domowe Tortysami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej do smażenia(...)Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce. (Jeśli nasze ziemniaki są zbyt wodniste wtedy
Radość kipiąca uśmiechem.jest chuda ). Chyba lepiej nie zgłębiać tego tematu. Czasu jest jeszcze sporo, więc proponuję zrobić domową białą kiełbasę - jest naprawdę smaczna i wiadomo z czego zrobiona. Składniki: 2 kg łopatki 1 kg karkówki 1 kg boczku 1 kg podgardla Przyprawy 100 gram soli peklowej 9 łyżek majeranku 3 łyżki czarnego pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka rozmarynu(...)jelitowe masą mięsną ( jelita muszą być wypłukane z soli i namoczone w letniej wodzie ). OtrzymanĄ kiełbasę parzymy w wodzie około 30 – 40 minut ( 80 – 90 o C ) Błędem jest gotowanie. Po wyjęciu z wody można podsmażyć o cebulką. Podajemy według uznania z chrzanem lub musztarda. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewysporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie na jesień. 500 g łopatki wieprzowej 300 g wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka(...)lekko przesmażamy na tej samej patelni. Całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Na koniec studzimy sos, zaprawiamy
Marder&Marder Manufacturekoniecznie się na nią skuście, może akurat to połączenie przypadnie Wam do gustu :) Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem Składniki : 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża biała cebula 1 duża papryka 2-3 plastry ananasa z puszki 2 ząbki czosnku 350 ml passaty pomidorowej 75 ml soku z ananasa (z puszki) olej(...)czasie dodajemy passatę oraz sok z ananasa - mieszamy i podgotowujemy 5 minut. Na koniec dodajemy ananasa, mieszamy. Doprawiamy do smaku - zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Ryż gotujemy nas sypko, przekładamy na półmisek, nakładamy gorącą potrawkę, oprószamy posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsa wieprzowego, np, łopatki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone cebule 1/2 ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól, pieprz cukier papryka słodka i ostra olej Łopatkę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną oleju. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie przyprawione mocno mięso przesmażyć w szybkowarze. W międzyczasie cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć(...)ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 70 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowaną szarpaną wieprzowinę podzielić na mniejsze części
Ugotowaćnatkę, drugi też ale kolendry :P), no i oczywiście jak tu przemycić warzywa...zetrzeć i dodać do całości :D Przeszło! :P Składniki 300 g mięsa z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 cebula 1 mały seler 3/4 otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek mąki olej do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietany(...)obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wkładamy klopsiki i dusimy na wolnym ogniu 15-20 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy), zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie, mąką ziemniaczaną. Koperek siekamy, dodajemy do całości i mieszamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 800 g łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować(...)pieczarki i marchewkę. Smażyć do momentu, aż mięso stanie się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Następnie dodać ugotowany makaron razowy o podsmażyć chwilę razem z mięsem. Makaron gotować wedle zaleceń producenta. Na koniec danie posypać cebulą dymką
ClauditteMissCookingsycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki(...)rozgrzanej oliwie. SOS: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw. Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory i zalewamy jogurtem. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 7-8 minut, cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia. Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ). CAŁOŚĆ: Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki
Ostra na SłodkoDodać olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1. Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4. Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę 100º, prędkość 4. Gotową masę przełożyć do płaskiego naczynia, wystudzić i zostawić(...)cały czas mieszając, smażymy około 1 minuty, mąka nie powinna prawie zmienić koloru Cienkim strumieniem, nie przerywając mieszania dodajemy mleko, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy,do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą. Masę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPożywna zupa z kaszą, mięsem i warzywami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 pomidor malinowy 100 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l rosołu drobiowego 3 łyżki kaszy pęczak 1/4 główki kapusty włoskiej sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso i warzywa, całość zasmażamy przez kilka minut. Całość zalewamy rosołem z drobiu. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min dodajemy kaszę i posiekaną kapustę. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenGulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos: - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso(...)kostkę. Wszystko łączę i dodaję pokrojoną paprykę oraz wodę. Duszę pod przykryciem do miękkości. Dodaję pomidory, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagęszczam odrobiną mąki i zagotowuję. W międzyczasie gotuję makaron. Podaję razem jeszcze ciepłe
Kuchnia co dnia