stole albo zachwyci gości na niedzielnym obiedzie! SKŁADNIKI:- mączyste ziemniaki – 300 g- żółtko – 1 szt- masło – 1 łyżka- kurkuma – 1 szczypta- sól – 1 łyżeczkaGULASZ :- łopatka wieprzowa – 400 g- cebula – 1 szt- pieczarki – 150 g- liść laurowy – 2 szt- lubczyk – 1 szczypta- papryka – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- sól(...)posiekaną cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, podlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.Dusimy razem do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy. Ucieramy na gładkie purre. Napełniamy nimi szprycę. Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną tłuszczem
Ostra na SłodkoPulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku(...)dusić do miękkości. Odstawić do przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy oprószyć mąką. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wrzucać pulpeciki na wrzącą wodę, gotować 4 minuty od zagotowania. Pulpeciki podałam
królestwo garówSos jak do makaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. Składniki: ciasto na
Gotowanie i blogowaniepapryką, mieszamy, a następnie posypujemy mąką i ponownie mieszamy, aż wszystkie kawałki się obtoczą. Pęczak płuczemy na sitku. Wsypujemy go do garnka, solimy i zalewamy wrzątkiem z czajnika. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut. W tym samym czasie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Wsypujemy na patelnię pokrojone marchewki, pietruszkę, pora, seler i cebulę. Solimy(...)kawałki kurczaka po 30-60 sekund z dwóch stron. Najlepiej zrobić to w dwóch partiach. Podsmażone kawałki kurczaka odkładamy na usmażone warzywa, a na patelnię wlewamy bulion. Zeskrobujemy drewnianą łopatką resztki, które przywarły do dna (w nich jest cały smak!). Gdy płyn się zagotuje, zmniejszamy ogień i wsypujemy pęczak, odłożone kawałki kurczaka oraz warzywa. Dodajemy zioła prowansalskie. Przykrywamy pokrywką, zostawiając
Poezja smakuKASZY -, przykrywamy i nie robimy już nic, tylko pozwalamy jej dojść do odpowiedniej formy czyli ani rozgotowanej, ani przypalonej, ani surowej, tylko takiej akurat idealnej do jedzenia :) Tak samo gotujemy kaszę jaglaną (i każdą inną). Ja miałam akurat resztę jaglanki ze śniadania :) (Przygotowując to danie następnym razem ugotowałam po prostu obie kasze razem w jednym garnku). Wracając do gołąbków - będą(...)znacznie drobniej, niż normalnie kroimy do patelni i o to chodzi. Zawartość blendera przerzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy oliwy, trochę pieprzu i soli i tak sobie mieszamy trochę łopatką aż pieczarki przestaną być surowe. Oczywiście pieczarki puszczą soki więc pieczarkowe błotko z patelni przerzucamy na sitko ustawione na jakiejś miseczce i odsączamy z tej całej wody. Wodę zachowujemy gdyż
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpietruszka 2 kostki rosołowe Mięso pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa. Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę, bułki i pogotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu mięsa ( najlepiej następny dzień ) trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę a także namoczone bułki. Do zmielonej masy dodać żółtka, sól(...)mięsną. Można dno wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawnieProste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczne.Kopytka z gulaszem wieprzowymziemniaki ugotowane - 60 dagmąka - 1 szkljajko - 1 sztsól - 1 szczyptaGULASZ WIEPRZOWYłopatka - 60 dagcebula - 1
Kuchnia Danusikości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g łopatki jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz1 łyżka oliwa z oliwek2 kg ziemniaków, obranychprzygotowanieW dużej(...)lodówce przez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać mięso z marynatą, lub, jeżeli jest zamknięte w torbie, odwrócić torbę. Gdy wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.Ziemniaki obrać, pokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze
Stare GaryNajlepszy omlet z jagodami na swiecie jaki znam i taki wlasnie zapamietalam z dziecinstwa.Nie byl posypywany jagodami ,ale z jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na liście ukochanych domowych smaków są oczywiście najsmaczniejsze na świecie domowe kotlety mielone. Kotleciki zachwycą smakiem jeśli użyjesz dobrego produktu. Pośpiech i brak czasu sprawia, że
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doskonały smak. Gdybyś przyprawiła mięso po usmażeniu to tak naprawdę przyprawiasz tylko jego wierzchnią warstwę. Gdy smażymy polędwicę musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na tym, aby mięso było przewracane łopatką, nakłuwając mięso popełniamy największy błąd. Soki, które znajdują się wewnątrz mięsa powodują, że jest one kruche i sprężyste, gdy zostaną one wypuszczone z wnętrza mięsa to uzyskamy tzw. „podeszwę”, mięso(...)medium rare – półkrwisty . Stopień wysmażenia powinno się pytać gości, każdy ma swoje upodobania kulinarne. Post Jak przygotować wyśmienity stek? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto! A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli! źródło: przepiśnik Mamy Składniki: 1kg sera w wiaderku(...)każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej - c zyli szykujemy 3 kąpiele wodne Kąpiel wodna: do garnka wlej wodę i zagotuj, na wierzchu umieść miskę (uważaj by nie dotykała gotującej się wody) do naczynia wrzuć czekoladę Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody. Gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy uważając by nie zagotować
U Fiolkikapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki(...)liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z gotująca się , lekko osoloną wodą, gotujemy przez 10 minut. Wlewamy na sito, czekamy aż wystygnie. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię wraz z 2 zgniecionymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażamy na oleju
MojaQchnia.plprzedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych mięs na kanapki – karkówki, mielonki drobiowej, boczku, schabu, łopatki itd. Ogranicza nas własna kreatywność. Z czego składa się szynkowar? Mój szynkowar składa się z 4 elementów: pojemnika, podkładki dociskowej, sprężyny i pokrywki. Niektóre zestawy zawierają dodatkowo termometr, który(...)podkładki ze sprężyną i zamykamy. Szynkowar wstawiamy do garnka z gorącą wodą, oddzielając go od dna garnka za pomocą szmatki. Grzejemy wodę, cały czas utrzymując jej temperaturę poniżej temperatury gotowania, i parzymy tak mięso, dopóki nie osiągnie pożądanej temperatury (podanej w przepisie). Gdy osiągnie – chłodzimy szynkowar wraz z mięsem, wstawiamy na noc do lodówki, a rano jemy śniadanie z pysznym
Proste-przepisy.plzimno jednak mija się ze smakiem klasycznego sernika - tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto! A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli! źródło: przepiśnik Mamy Składniki: 1kg sera w wiaderku(...)każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej - c zyli szykujemy 3 kąpiele wodne Kąpiel wodna: do garnka wlej wodę i zagotuj, na wierzchu umieść miskę (uważaj by nie dotykała gotującej się wody) do naczynia wrzuć czekoladę Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody. Gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy uważając by nie zagotować
Fiolka w kuchni