Wieprzowe a-la flaczki 181Pyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki. Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką(...)podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wodą, przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w makaronik, następnie włożyć do gotującego mięsa. Podlać wodą w razie potrzeby ( lub rosołem z kostki), dodać resztę smalcu, doprawić według uznania i dusić do miękkości
Tradycyjna Kuchnia
Pasztet wieprzowy z grzybami 180wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku(...)wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie
królestwo garów
Zupa Solianka 240Zupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków(...)pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso wołowe i wieprzowe kroję w grubszą kostkę. Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję
Tradycyjna kuchnia Kasi
Męska Zapiekanka a`la Tartiflette 316lubię ten smak. Składniki: ziemniaki cebula boczek kiełbasa pieczarki pieprz vegeta papryka słodka oliwa ser żółty majonez ketchup Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kostkę. Boczek w cienkie paseczki. Pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki(...)Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki nam się zapieką wsypujemy je do dużej metalowej miski i mieszamy łopatką, doprawiamy vegetą, pieprzem i papryką, ponownie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Do ceramicznego naczynka układamy jedną warstwę mieszanki, na środek dodajemy łyżeczkę majonezu i łyżeczkę ketchupu, przykrywamy drugą warstwą mieszanki
Blondynka Gotuje
Klopsiki w sosie grzybowym 212drugie, sporo jest przepisów „odziedziczonych” jeszcze po babci, które na co dzień królują na moim stole. Po trzecie, zgromadziłam przeogromną liczbę przepisów. Podejrzewam, że przez kilka lat mogłabym gotować bez powtórzenia przepisu. Dla potwierdzenia, tak wygląda moja kolekcja książek kucharski i gazetek o tematyce kulinarnej. Znajduje się także część przepisów wycięta z prasy kobiecej. Druga część receptur z prasy kobiecej(...)dwóch przepisów musiał wręcz wejść do grupy przepisów wykorzystanych dość często. Klopsiki w sosie grzybowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, kubek lub miseczkę, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 2 nieduże cebule, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól
blog.moje-pasje.info
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 330mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka sól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej 150 g karkówki wieprzowej 30 g smalcu 150 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę o średnicy(...)tłuszcz i podsmażyć na nim mięso z dodatkiem ulubionych przypraw, poza solą. Gdy mięso będzie podsmażone dodać sól oraz przecier pomidorowy tak aby farsz nie miał zbyt dużo wody. Gotować bez przykrycia do odparowania wody i zagęszczenia. Na upieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz i zapiekać kolejne 10-15 minut. Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie
Ola la LCHF
Pasztet domowy 245gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz cząber świeże zioła oregano majeranek tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs. Pasztet z pieczarkami Wykonanie: Warzywa obrać(...)liście laurowe, ziarenka pieprzu , gorczycy i jałowca. Do garnka z wodą włożyć mięso, obrane cebule oraz marchew, pietruszkę, selera. Zagotować wszystko na dużym ogniu, później go zmniejszyć i gotować wszystko ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę dokładnie opłukać, wysuszyć a następnie obsmażyć na tłuszczu. Po wystudzeniu mięso, zmielić dwukrotnie na gładką masę wraz
Aromatyczne Podróże
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 504białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować delikatnie ok. 10 minut, aż gruszki zmiękną. (Można zblendować na gładki mus, jeśli ktoś woli). Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zastygnięcia(...)szczyptą soli. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier ( po łyżce). Cukier musi się rozpuścić. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i dalej już używać tylko łopatki lub łyżki. Mąkę połączyć z kakao i budyniem i przesiewając stopniowo, bardzo delikatnie łączyć z masą jajeczną w taki sposób, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta. Wylać
Maślane ciasteczko
Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 236Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej(...)podsmażam drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron
Kuchnia co dnia
Klopsiki z natką pietruszki 231dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-) Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI : 500 g mielonej łopatki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr(...)pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet z cielęciny z żurawiną 175cielęciny – karkówka, łopatka, 400 g wieprzowiny, 900 g podgardla, 1 łyżeczka owoców ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, kilkanaście listków szałwii, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej, 200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki, 180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika(...)jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Żurawinę suszoną zalać 100 ml żurawinówki i zagotować, przykryć
królestwo garów
Kora Dębu 258ubijam białka dodając po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą cappuccino i mieszam łopatką . Dodaję zmielone orzechy i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-30 min.Gotowe studzę , i wykrawam otwory(...)jeszcze zupełnie zastygnięta. Tężejącą galaretkę nakładam w wycięte otwory i odstawiam, aż całkowicie zastygnie. Z brzoskwiń odlewam sok do rondelka, wstawiam na gaz i gotuję Dwie łyżki cukru, mąkę i żółtka mieszam i wlewam na gotujący się sok, nakrywam folią spożywczą i odstawiam by masa wystygła. Masło
Ciasteczkowy Potwór
Pasztet z dzika 216razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny.Pasztet z dzikaProporcje na 4 foremki po 500 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej500 g podgardla1 garść suszonych grzybów1 pietruszka2 marchewki2 cebule3 listki laurowe6 ziarenek ziela angielskiego6 ziarenek jałowca2 jajka2 bułki kajzerki1 łyżeczka gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki(...)łyżeczki mielonego imbirupieprzsólplasterki słoninyWykonanie:Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka ma się tylko zaparzyć.Z ugotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki
Kulinarne przygody Gatity
Cukinia faszerowana 267Cukinia faszerowana jest jednym z moim ulubionych dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kalafior faszerowany mięsem mielonym (z łopatki) 1265przygotowania obiad 😀 Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom. Składniki na 4-6 porcji: 1 średniej wielkości kalafior 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 średniej wielkości marchewka 1 średniej wielkości cebula ostra papryka sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 4 łyżki majonezu starty ser, np. mozzarella (ilość wg uznania) Cebulę obrać i drobno(...)marchewkę. Smażyć, aż do lekkiej miękkości marchewki. Ostudzić. Kalafiora umyć i obrać z liści. W międzyczasie do garnka wlać wodę, posolić ją i gdy zacznie wrzeć to wsadzić kalafiora. Gotować pod przykryciem około 8 minut (kalafior nie się rozgotować!). Podgotowanego kalafiora od razu przełożyć na durszlak (głąbem do góry). Gdy kalafior przestygnie odciąć głąb i za pomocą łyżki delikatnie wydłubać
Ugotować