łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:63/138)

Placek Ziemniaczany (Kugiel) 141

Placek ziemniaczany, czyli inaczej kugiel, często bywa u nas w domu na stołach w niedziele. Jest to obiad który można powiedzieć robi się sam, a podczas

Klasyka Gotowania
Zupa jarzynowa z mięsem, ryżem i ziemniakami 198

bidi-language:#0400;} Prosta, smaczna, pełna aromatu z dodatkiem ryżu i fioletowych ziemniaków. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 3-4 fioletowe ziemniaki 200 g mielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1,5 l wrzątku 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki ryżu 2 łyżki śmietany 18% szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso mielone i warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy ½ łyżeczki soli i sok z limonki. Gotujemy przez kwadrans, następnie wsypujemy ryż, gotujemy do jego miękkości, mieszając od czasu do czasu. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dodajemy do całości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Gołąbki bez zawijania. 189

Gołąbki bez zawijania to najbardziej rozpowszechniona nazwa tego dania. Smakiem jednak znacznie się różni od pierwowzoru, dlatego wahałam się przy wyborze tytułu posta. Cóż jednak począć

zadanie-gotowanie
Biały lion 262

partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach robota lub ręcznie łopatką. Przekładamy do blachy (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej(...)miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli

Cynamonowe szczęście
Kotlety z jajek 214

jutrzejszy, piątkowy obiad, trafiłam na stronę Mamy Marzyni , a dokładniej na przepis na kotlety z jajek . Kotlety z jajek już kiedyś robiłam. Choć nie jest to danie tradycyjnie gotowane u mnie w domu, to wszystkim kotleciki smakowały. Oczywiście przepisu nie pamiętam... Ale potrawa Mamy Marzyni wygląda bardzo smakowicie, więc wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem(...)może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki i podgrzybki). Kotlety z jajek Przygotuj garnek, patelnię, łopatki do przewracania kotletów i mieszania pieczarek, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, tarkę, większą miskę, płaski talerz, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki (4 porcje): 10 jajek, małą cebulę, łyżka masła, 2-3 łyżki bułki

blog.moje-pasje.info
zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem... 196

pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 2 łyżki, makaron muszelki - ile potrzeba na robot kuchenny nałożyć maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach, zmielić chude mięso łopatki, następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą(...)mące pszennej wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać do wrzątku łyżką klopsy, gdy wypłyną na wierzch wsypać zmielone pieczarki, kostki rosołowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu do miski dać śmietanę 18%, mąkę, wodę, natkę pietruszki posiekaną, zmielony pieprz, rózgą dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się zupy, mieszać do zagęstnienia i zagotowania

W Mojej Kuchni Lubię
Smażone pierogi w bulionie krewetkowym 165

Troszkę wariacji na temat pierogów nikomu nie zaszkodzi. Wyszły przepyszne <3   Składniki Farsz: 50 g ryżu 200 g łopatki wieprzowej 1 łyżka sosu sojowego trybula sól, pieprz  Ciasto: 500 g mąki 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła olej do głębokiego smażenia Bulion: 250 g krewetek  1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej(...)mały seler 1 l bulionu krewetkowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru Dodatkowo: natka pietruszki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy sos sojowy. Do mięsa dodajemy ryż, chwilę razem podsmażamy. Odciskamy z nadmiaru tłuszczu. Dodajemy

R'n'G Kitchen
Szybki Chińczyk 246

puszki słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie ryż jaśminowy olej do woka masło sól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie: W woku rozgrzewamy olej  i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład(...)papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ  ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy sos jest tu niezwykle pomocny ;). Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy go, dodajemy do niego  łyżkę masła i łyżeczkę kurkumy.  Z tak przygotowanym ryżem podajemy mięso i ... szybki chińczyk gotowy

Taste Therapy
BIGOS 208

jesienne i zimowe dni smakuje najlepiej. Gorący aromatyczny i jak dla mnie, najlepiej z bardzo kwaśnej kapusty J SKAŁDNIKI 1,5 kg kapusty kiszonej 70 dag wołowiny 80 dag łopatki 1 duża cebula garści grzybów suszonych 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić w małe kawałki i podsmaży aby się zarumieniło(...)wypłukać, odcisnąć pokroić drobno, przełożyć do garnka  zalać wodą aby kapusta była przykryta, dodać  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz  w ziarnach i namoczone suszone grzyby i gotować około 30 minut. Następnie do gotującej kapusty dodać podsmażone mięso z cebulą wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować 2,5-3 godziny przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Paprykarz węgierski 230

nawet w zimie do takich ciężkich potraw. Powtarzałam sobie jednak, że nie jadam tego codziennie, a wydobycie we własnej kuchni smaku tej prawdziwie węgierskiej warte jest złamania własnych reguł gotowania (nie smażę na smalcu, a śmietanę z mąką zagotowałam ostatni raz 22 lata temu :)!). Paprykarz wyszedł przepyszny, smaki wspaniale się przeniknęły, dominował oczywiście paprykowy. Zjedliśmy baaardzo dużo, nie można się(...)domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego

Kuchnia Prezydentowej
Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute 226

zamieniamy na masło i rozpuszczamy, a zamiast wody dodajemy do masy rum. Czekoladki rozcinamy ostrym nożem na 4 części. Wsypujemy do zmiksowanego ciasta razem z żurawiną drobną i mieszamy łopatką, ręcznie, do połączenia. Babkę upiekłam w formie o średnicy 23cm, z kominkiem. Przed wlaniem ciasta smarujemy formę przy użyciu pędzelka rozpuszczonym masłem, nie wysypujemy jej bułką ani mąką . Ciastem(...)wyjmując na paterę. DEKORACJA Białą czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, wkładamy do metalowej miski i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej – czyli stawiamy sobie miskę na naczynie z gotującą się wodą. Pilnujcie, żeby dno miski nie stykało się bezpośrednio z wrzątkiem w garnuszku. Do całkowicie rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko, całość jeszcze w kąpieli wodnej mieszamy trzepaczką balonową do dokładnego

Karo in the Kitchen
LEKKIE PULPETY W SOSIE KURKOWYM 300

kurki! ❤💗💚  Dla mnie nie ma nic lepszego 😋  Taki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"!  Składniki: 250 g mięsa drobiowego (u mnie filet z kurczaka) 250 g łopatki 1 cebula garść oczyszczonych kurek 1 jajko 1 marchewka 2 łyżki kaszy manny ziele angielskie liść laurowy majeranek sól pieprz 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu śmietana 18% masło klarowane(...)kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety gotują się na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy kurki i podsmażamy je z cebulą około 5 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane podsmażone kurki przekładamy

Walijskie Pichcenie
Gołabki bez zawijania 192

także potraktować jako wariację na temat kotletów mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty -sos sojowy -pieprz -2 cebule -2 ząbki czosnku -bułka tarta -1 jajko -szczypta tymianku -sól -1/2 pęczka bazylii -olej rzepakowy -szczypta papryki mielonej(...)laurowe -3 ziarenka ziela angielskiego - 3 łyżeczki oliwy Przygotowanie Ryż ugotować w osolonej wodzie. kapustę umyć, poszatkować, zalać wodą. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą

Zielona Kuchnia
Łopatka wieprzowa z szynkowaru 152

pracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie. Składniki 1-1,2 kg łopatki wieprzowej majeranek Marynata: 2 l wody 2 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marynata(...)mięsa, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w majeranku i wkładamy do folii, przekładamy do szybkowaru. Gotujemy przez 90 min w temperaturze 75°C. Studzimy. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 278

Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca, kilkanaście minut pracy i chwila czekania gdy zupa się gotuje, a potem efekt pyszny. Zupa porządna na wywarze mięsnym z dodatkiem mięsa wieprzowego oraz pysznej lekko chrupiącej ciecierzycy. Ciecierzyca ( zwana cieciorką, grochem włoskim) to po prostu perełka zdrowia zawiera dużo(...)poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna.   Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną )  25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku

Kuchnia na wzgórzu
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 331

warstwy i składać na powrót do pierwotnego kształtu przekładając ją mięsem :-) Składniki: nieduża główka włoskiej kapusty (wybieramy dość luźną główkę, im luźniejsza tym lepiej) 70 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jaja pieprz i sól jako przyprawy łyżka masła klarowanego Wykonanie: Mięso, czosnek, sól i pieprz oraz jaja wyrobić na jednolitą masę. Mięso musi(...)pieczenia. Przechodzimy do kapusty. Kapustę obieramy z pierwszych twardych liści, jednego zostawiamy na później. Wycinamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzącej wkładamy kapustę i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na miskę i zostawimy do wystygnięcia.  Kiedy kapusta jest już na tyle chłodna by dało się z nią pracować to zabieramy się

Poezja Smaków - blog kulinarny
Smażona pierś z kaczki 5 smaków 349

smażymy pierś ok. 8-10 minut od strony skóry i ok. 6-7 minut od strony mięsa. Smażąc dociskamy kaczkę do patelni. Gdy kaczka się smaży, w osolonym wrzątku gotujemy makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę siekamy na plasterki (białe i zielone części i przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą sos ostrygowy, sok grejpfrutowy oraz cukier. Piersi kaczki zdejmujemy(...)można go długo przechowywać w lodówce) – zostawiając odrobinę na patelni. Kaczka musi odpoczywać ok. 4 minuty – w tym czasie na tej samej patelni smażymy dymkę, ciągle mieszamy łopatką, aby zebrała z patelni wszystkie resztki po smażeniu kaczki. Po 1-2 minutach dodajemy przygotowany sos. Podsmażamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając i dodajemy makaron. Mieszamy, aby oblepił się sosem

Poezja smaku
Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 465

sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach robota lub ręcznie łopatką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki(...)masy kajmakowej (u mnie kakaowa) 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych  Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli

Cynamonowe szczęście
Gulasz z warzywami 259

bulionu pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka pieprzu łyżeczka tymianku sól 4 ziela angielskie 2 listki laurowe tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Łopatkę umyć, osuszyć i pociąć w drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej(...)końcu czosnek, lekko usmażyć. Zawartość patelni przełożyć do rondla z mięsem, wlać bulion, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli. Dusić pod przykryciem około godziny, pod koniec zdjąć pokrywkę, i gotować jeszcze chwilkę, aby sos nam się delikatnie zredukował. Dosolić do smaku. Rozgotowana cukinia zagęszcza nam fantastycznie sos, dlatego nie trzeba używać mąki. Smacznego

na moim stole...
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 225

urozmaicić lubiane w moim domu spaghetti, tym razem podałam je  z klopsikami ;) Polecam , na pewno zasmakujecie Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie(...)posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego MAKARONY POLSKIE: Doprawiłam danie Przyprawą

Z Majeczką w kuchni
Ziemniaki po gospodarsku, czyli pyrki na boczku 451

pół lub na ćwiartki. Jeśli są większe  wtedy w grubsze plastry. Pokrojone ziemniaki zasypujemy solą. Ja wsypuję jej tyle, ile wsypałabym do wody podczas gotowania. Ziemniaki z solą wymieszać i odstawić na kilka minut. Wędzony boczek (lub słoninę) pokroić w średnią kostkę i wytopić lekko na dużej patelni lub w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę(...)się pod wpływem soli. (W ten sposób ziemniaki pięknie nam się usmażą.) Dorzucamy na patelnię ziemniaki i podsmażamy je, najlepiej potrząsając co jakiś czas patelnią lub odwracając je szeroką łopatką. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo zmielony pieprz. Ziemniaki rumienimy tak, jak lubimy. Podajemy posypane koperkiem i z dodatkiem zimnej maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna