łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:70/138)

Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru 260

płatków chili 2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka nasion kminu laska cynamonu 1 listek laurowy 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.    Łopatkę umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i pieprzem, we  wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia(...)cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek listek laurowy i cynamon. Do małego garnka włożyć pomidory, dodać przyprawy - paprykę, chili, miętę, kmin. Zagotować, dodać do  baraniny w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu  low  ok 10 godzin.  Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, jeżeli mamy czas, odstawić w chłodne miejsce aby tłuszcz się

Stare Gary
Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami 321

Pyszna,swojska mieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!! Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500g szynki b/z kości 20 dag słoniny  pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody(...)drobnym. dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły. mięso wkładamy do szynkowaru na przemian z pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu). Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim wierzchem(ale wtedy gotujemy 1 godz

Swojskie jedzonko
Duszona baranina z kiszoną cytryną 168

będzie pysznie. Wszystkim polecam! Przepis, z lekkimi zmianami,  z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki ok  600 -700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do podania 2 łyżki  posiekanej kolendry + dodatkowo do podania 1 cebula pokrojona w kostkę(...)gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 2 kiszone cytryny, pokrojone w mniejsze kawałki, pestki usunięte parę sztuk zielonych i czarnych oliwek sól i pieprz czarny, świeżo mielony przygotowanie Dzień przed gotowaniem, wymieszać w misce pietruszkę, kolendrę, cebulę, czosnek, imbir, oliwę, sok z cytryny. Dodać mięso, dobrze wymieszać, przykryć, wstawić na noc do lodówki.  Drugiego dnia wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją

Stare Gary
Zupa z brukselki 117

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
GULASZ Z PIECZARKAMI 215

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (może być łopatka lub gulaszowe) 2 średnie cebule 200g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1/2 selera 1 łyżka PRZYPRAW 5 ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX    mała puszka koncentratu pomidorowego vegeta  sól ,pieprz 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić w kostkę(...)tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do mięsa i nadal podsmażamy. Gdy mięso się podsmaży zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W między czasie na tarce ścieramy marchew i seler, pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy - dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie wrzucamy odsączony groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 287

słonecznikowy) sól, pieprz i warzywko do smaku Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Mrożony groszek gotujemy do miękkosci w małej ilości wody z dodatkiem warzywka. Pora płuczemy i kroimy na plasterki. Szczypiorek siekamy. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem. W rozgrzanym woku(...)patelni na talerz.  Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki, przy użyciu  plastikowej lub silikonowej łopatki.  Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy. Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło. Wracając

Mia Cucina Sofieta
Lody malinowe z sosem 188

Nie zrobić latem malinowych lodów to grzech. Tym bardziej, że w tym roku mam ich bardzo dużo. Lody malinowe i do tego polane malinowym sosem to

Ala piecze i gotuje
Pomidorowy gulasz wieprzowy 228

ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia.  Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka smalcu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)rondlu podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, ziele angielskie i liść laurowy i zarumieniamy je, mocno przypiekamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy.  Całość zalewamy wodą do wysokości mięsa i gotujemy około 30 minut.  Doprawiamy do smaku ziołami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Curry wieprzowe na ostro 189

składniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego(...)ryżuSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe.W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić

Mix smaku
Długo pieczona wieprzowina 236

proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka  ciemny cukier brązowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryka 1 łyżeczka soli1 kg łopatki wieprzowej (z kością) 2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby)przygotowanieW misce wymieszać przyprawy, dodać sos barbecue, i tę pastę wmasować w umyte i osuszone mięso(...)zgodnie z instrukcją. Wyjąć pieczeń z folii i umieścić ją w misie wolnowaru. Dodać 1/4 szklanki wody, a następnie włączyć program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8-10 godzin, aż mięso jest tak miękkie, że daje się rozdzielać widelcem. Przenieść wieprzowinę na deskę lub do głębszego naczynia. Używając dwóch widelców

Stare Gary
Pierogi z mięsem 178

trzeba poświęcić się dla rodziny i przygotować coś co lubi ktoś inny. Wtedy satysfakcja jest podwójna.  Składniki :Ciasto :* szklanka mąki pszennej* szczypta soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* 600 g łopatki bądź karkówki * cebula* 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz* majeranek  Przygotowanie :Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać(...)pierogi. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z zeszkloną cebulką

Magiczne Życie Marty
Roladki z kapustą i grzybami 179

kapusty kiszonej,suszone podgrzybki,2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.Dodatkowo:kasza gryczana i buraczki.Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy jej), na to grzybki (w dowolnej ilości, grzybki wcześniej płuczemy, ale ich nie moczymy). Zawijamy, związujemy sznurkiem lnianym (łatwiej się odwija niż zwykła(...)pół cebule i jeszcze chwilę smażymy,  po czym wlewamy ok. 1 l wody (nalejepiej gorącej), wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie sól i pieprz. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy do miękkości, tj. ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy roladki, odwijamy ze sznurka, a sos miksujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, to możemy go lekko zagęścić mąką ziemniaczaną

Delicious Titbits
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 484

takim dodatkiem mają nieco inny - bardziej wyrazisty - smak. Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej (100 g) + 1 szklanka wody 1-2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np.   kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu i zalewy Do garnka wsypać kaszę, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Gotować, aż do lekkiej miękkości kaszy. Najlepiej lekko twardą kaszę zdjąć z ognia i garnek pozostawić pod pokrywką. Pod wpływem ciepła kasza zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej

Ugotować
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 168

FARSZ :  500 g łopatki wieprzowej 1 marchew, pietruszka, kawałek selera  3 cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu   2 litry bulionu  1 duża, czerstwa bułka namoczona w wywarze  sól, pieprz, majeranek i magi do smaku olej do podpieczenia cebuli(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do garnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem

Kulinarne Fantazje Marioli