łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:73/138)

ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE 163

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 1 kg m ięsa z łopatki, ostra papryka, sól, lubczyk, majeranek, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 40 dag pieczarek, około 800 ml bulionu, 2 małe cebule, 100 g topionego serka kremowego, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki mąki łyżka(...)majerankiem.  Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli.  Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie).  Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję

JejKuchnia
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 202

dodałam cukier i ubiłam na sztywną pianę,po czym dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiałam  mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania(...)agrestowa: 500 g bardzo dojrzałego agrestu (dałam pół na pół czerwony i biały) 1 szkl. cukru 2 galaretki pomarańczowe Oczyszczony i umyty agrest włożyłam do garnka,zasypałam cukrem i gotowałam do momentu aż agrest się rozpadnie,sok trochę odparuje i powstanie gęstawy dżem. Do gorącego dżemu wsypałam 2 galaretki o smaku pomarańczowym,dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Tężejącą masę

Kolorowa kuchnia Elki
Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowaru 339

łopatki wieprzowej zmielonej 1,5 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka żelatyny, łyżeczka pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka suszonej cebuli Przygotowanie: Mięso z indyka kroimy na paski,dodajemy mięso mielone z łopatki i wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy przez kilka minut,(dobrze jest odstawić mięso na kilka godzin żeby dobrze przeszło przyprawami ,ale nie jest to konieczne). Mięso wkładamy do naszego szynkowaru(...)żeby nie było dziur. Zamknęłam woreczek,i docisnęłam szynkowar sprężyną i denkiem. Do garnka włożyłam ściereczkę na dno,wstawiłam mój szynkowar i nalałam wodę tak do wysokości mięsa, i gotowałam na małym ogniu 2 godz 15 min(aż moje mięso osiągnęło w środku temp.80-85 stopni -na termometrze dołączonym do szynkowara)) Potem wstawiłam szynkowar do zlewu napełnionego zimną wodą i zostawiłam

Swojskie jedzonko
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 351

cukier. Ubijać, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty i cienkim strumyczkiem wlewać olej. Dodać przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera, wmieszać suche składniki. Na tym etapie piana znacznie opadnie, ale nie należy się tym przejmować. Ciasto wylać do formy (∅ 18 cm) z krążkiem papieru(...)ściąć. Resztę podzielić na cztery krążki. Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową i zagotować. Gotować ok 2 min na małym ogniu, po czym odstawić do wystudzenia. Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Sok zagotować jeszcze

https:KKuchniaMniam
SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA 555

oraz zestaw niezbędnych przypraw. Z miłą chęcią zabrałam się więc za przygotowanie i Wam polecam. Zestaw możecie zakupić tutaj:  Kiełbasa słoikowa SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA: 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyżki peklosoli 3 łyżki przyprawy Kiełbasa Wiejska  po 2 ziarenka ziela angielskiego i zielonego pieprzu na słoiczek po 1 listku laurowym na słoiczek(...)słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe oraz zielony pieprz..Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia

Z Majeczką w kuchni
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 217

degustował farsz do gołąbków i się nim zachwycał. Okazało się, że ta wersja skradła serca moich mężczyzn :) Składniki: farsz 1 średnia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych borowików 50 g suszonych pomidorów 200 g kaszy pęczak  3 jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka(...)Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko dopraw do smaku.  Do dużego garnka włóż kapustę i zalej wszystko gorąca wodą, gotuj 5-10 minut. Następnie ostrożnie oddzielaj pojedynczo liście, górne liście ułóż w oddzielnym garnku na dnie, następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok

Niezły Młynek
Mielonka domowa 259

domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność,że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy.Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu.Składniki:-ok. 1,5 kg mięsa, np. łopatki-pieprz   Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance:-1,5 l wody-7-8 dkg soli-płaska łyżka soli peklowej-2 ząbki(...)smaku i dokładnie wyrabiamy.   Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie uciskając.   Wstawiamy do garnka zalanego wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 60 minut na niewielkim ogniu, licząc od momentu zagotowania się wody.   Po wystudzeniu mielonka nadaje się już do spożycia.Słoiki z mielonką przechowujemy w chłodnym miejscu.Smacznego

Maminek kulinarny
Meksykańska zupa gulaszowa 357

dużo mięsa;) Smak zupy wzbogaciłam dodając sos ze słoika, oczywiście najlepsze są te domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła lub margaryny,słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),łyżeczka ostrej papryki mielonej,słodka(...)mieszając. Obficie obsypać słodką papryką.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli.  Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz.  Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut.   Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku

Z miłości do słodkości
Zapiekanka gołąbkowa 215

 Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie

Kuchcik gotuje
Pieczone bataty/ziemniaki 675

Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami

Monia miesza i gotuje
Pasztet wieprzowo-drobiowy 233

kroi nawet w cienkie plastry. Idealny na święta, a także na co dzień na kanapki. Składniki: (2 średnie keksówki lub duża i mała) 800-900 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę) 400 g wątróbki drobiowej 2 udka z kurczaka 300 g słoniny 2 duże cebule 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 7 dużych jajek 1 czerstwa bułka gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)słoninę i udka kurczaka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiedy pojawią się szumowiny zebrać je i dodać obraną włoszczyznę, liście laurową, ziele angielski, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjąć z wody i ostudzić. Cebulę pokroić na półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie dodać oczyszczoną

talerz przyjemności
Bulgogi z mielonej wołowiny 369

łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego szczypta mielonego pieprzu sezam do posypania do podania: ryż jaśminowy lub liście sałaty'; document.write(" "); Jeśli podajemy danie z ryżem nastawiamy go (jaśminowy gotuje się ok. 10 minut). Przygotowujemy składniki: imbir trzemy na drobnej tarce, ząbki czosnku drobno siekamy, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej, cebulę dymkę kroimy na małe części (zostawiamy trochę pokrojonego szczypioru do dekoracji(...)rzepakowy. Podsmażamy dymkę, imbir i czosnek przez około minutę. Dodajemy marchewkę, podsmażamy kolejną minutę i dodajemy mięso mielone. Delikatnie oprószamy pieprzem. Smażymy, często mieszając i rozdzielając duże kawałki mięsa łopatką, aż mięso całkowicie zmieni kolor z różowego na brązowy. Wlewamy przygotowany sos, mieszamy i podsmażamy, aż całość przejdzie smakiem. Podajemy z ryżem lub w sałacie – posypane zielonymi częściami dymki

Poezja smaku
Gulasz mięsny z czarną fasolą. 222

płatka! Zapraszam! Dodam, że czarną fasolę jadłam pierwszy raz i zapewne nie ostatni. A fasolę można kupić w sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag czarnej fasoli Skworcu 40 dag łopatki wieprzowej sól, pieprz, słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kilka łyżek oleju 1 mała cebula   Przygotowanie; Groch namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia(...)Następnie wrzucamy fasolę i dolewamy wody, dusimy około 40 min. na małym ogniu. Kiedy mięso i groch będą miękkie  dolewamy sos sojowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Produkty ze sklepu  Skworcu.com.pl można także zamawiać na Allegro.pl

Radość kipiąca uśmiechem.
SPAGHETTI BOLOGNESE – najlepszy przepis! 202

niesamowicie pyszne. Idealne na obiad albo np. romantyczną kolację we dwoje – z całą pewnością posmakuje! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron Spaghetti – ok. 200 g * mięso mielone z łopatki wieprzowej – 250 g * pomidory pelati bez skóry ( z zalewą ) – 1 puszka * duża marchew – 1 szt * seler naciowy – szt * czosnek – 2 ząbki * szalotka(...)minut cały czas mieszając, zalewamy czerwonym winem i redukujemy alkohol. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory pelati wraz z zalewą, Doprawiamy oregano, solą, pieprzem, cukrem i posiekana bazylią. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti i startym parmezanem oraz odrobiną pietruszki ( lub bazylii ). Zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Biskwity z truskawkami i bitą śmietaną 297

Odkąd pojawiły się w cukierniach to zawsze mi smakowały i przyznam że dosyć często je kupowałam. Ale od jakiegoś czasu już piekę je sama. Są smaczniejsze

Ala piecze i gotuje
Kartacze 173

Składniki 1,5 kg ziemniaków (typ C) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 450 g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta lubczyku Przygotowanie Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie - następnie zmielić, resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę. W misce mieszamy ziemniaki z jajkami, dwoma rodzajami mąki i szczyptą soli. Ciasto(...)czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska. Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem i gotowe.. Kartacze zrobiłam według przepisu Madame Edith

Gaździnka warzy
Zupa gulaszowa 256

innych zup jest   to bardzo konkretna   i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!!   Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej papryki(...)wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu.   Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i   kroimy w mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy je do zupy. Gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną

Passion of Cooking
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 477

małym ogniu doprowadzamy całość do zagotowania, stale mieszając gęstniejącą masę od dna, tak żeby nie przywarła do garnka i równo się grzała, żeby nie powstały grudy. Gotujemy i mieszamy tak długo, aż masa stanie się szklista i bardzo, bardzo gęsta, straci zapach surowej mąki i jajek. Mnie zajęło to około 8 minut.   Nawet na chwilę nie wolno przerywać mieszania(...)zostawiamy w garnku, przykrywamy folią lub pokrywką i co jakiś czas mieszamy, żeby nie dopuścić do powstania sztywnego kremowego kożucha na wierzchu. Ciepły ale nie bardzo gorący krem wykładamy łopatką na ciasto, równomiernie rozkładamy. Przyciskamy lekko drugim płatem ciasta, wkładamy do lodówki do stężenia, na czas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem

Karo in the Kitchen
Mielonka wieprzowa z szynkowara 185

Bardzo lubię taką wędlinę z szynkowara, jest bardzo smaczna i soczysta, idealna na kanapki. Składniki: 2 kilogramy mięsa z łopatki 4 łyżeczki soli peklowej 4 łyżeczki żelatyny 100 ml.zimnej wody 5 gram pieprzu czarnego grubo mielonego 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Sposób przygotowania: Mięso mielimy, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy sól rozpuszczoną w zimnej wodzie, wsypujemy żelatynę. Mięso wyrabiamy do momentu(...)lodówki. Dno garnka wykładamy ścierką, wstawiamy szynkowar z mięsem, zalewamy wodą w takiej ilości żeby woda była 1 cm. poniżej krawędzi szynkowara. Garnek przykrywamy przykrywką, gotujemy na małym ogniu 120 minut od momentu zagotowania w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki na noc. Szynkowar otwieramy, przekręcamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, mięso samo powinno

Bajeczna Kuchnia
Ciasto "Pochmurne niebo" 587

żółtku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Wyłączyć mikser. W kubku wymieszać obie mąki, proszek i kakao. Przesiać i dodawać po łyżce do ubitej piany z żółtkami mieszając lekko gumową łopatką tak aby piana nie opadła. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać płatkami migdałowymi i upiec do "suchego patyczka" ok. 15-20 min.   Tak samo zrobić drugi biszkopt(...)masła lub margaryny 250 ml śmietanki 36 % 2 łyżeczki żelatyny Połowę mleka zagotować, a w drugiej połowie roztrzepać żółtka, cukier, cukier waniliowy lub wanilię i obydwie mąki. Wlać do gotującego mleka i wszystko zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, żeby nie utworzył się "kożuch". Ostudzić. Masło

Maślane ciasteczko