Gulasz to nasze ulubione danie. Przygotowuję go a kilka sposobów. Oto jeden z nich z papryką i pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale
Pyza i SurówkaUbijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blat kokosowy: Zimne białka(...)stopniach około 25-30 minut. Krem budyniowy: Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać około
Ala piecze i gotujepodobne do bigosu. I dobrze. ;) PS W moim domu gulasz segedyński podany z pampuchami odniósł naprawdę duży sukces. Muszę przyznać, że wcale się tego nie spodziewałem. ;) Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 300 ml słodkiej śmietanki 2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu na dużej patelni (porcjami) i dodać do cebuli. Dodać paprykę w proszku i wymieszać. Po minucie wlać ćwierć szklanki wody, posolić do smaku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę. Dodać poszatkowaną drobno kapustę, kminek, pieprz, cukier, sól do smaku, wymieszać i zalać pozostałą wodą. Gotować kolejną godzinę pod przykryciem. Dodać śmietankę
zadanie-gotowaniekrajach Bałkańskich zwłaszcza w Serbi. Postanowiłam więc zrobić je i ja. Składniki: 15 liści kiszonej kapusty włoskiej 1 l soku z kiszonej kapusty 350 g wołowiny b/k 350g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 1 machewka 4 ząbki czosnku 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka(...)Posypać po wierzchu solą, pieprzem i bazylią, obłożyć kawałeczkami masła, dodać koncentrat i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka. Podawać gorace, bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujemielonej łopatki lub karkówki 2-3 cebule przyprawy: łyżeczka soli, po 2 łyżki ziarenek smaku i przyprawy do karkówki, pieprz, trochę mielonego kminku SOS : 1 kg pomidorów mały słoiczek przecieru 2 cebule 1-1,5 wywaru warzywnego lub mięsnego śmietana lub jogurt naturalny, mąka do zagęszczenia przyprawy: słodka i ostra papryka, sól, pieprz, bazylia WYKONANIE : Gotujemy ryż w lekko osolonej
Pani na deserprzygotowania: Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy suszoną włoszczyznę, wode oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Szynkowar przekładamy do większego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, wlewamy zimną wodę, powinna sięgać 1 cm. od górnej krawędzi szynkowara, wbijamy termometr, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu
Bajeczna Kuchniamoże być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy
mojewypiekiinietylkoKiełbasa domowa wędzona warto spróbować zrobić samemu nie jest trudna, może trochę pracochłonna, ale kto raz spróbuje, nie będzie chciał już ruszyć tej kupnej. Według tego
kgwjanczewoparą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki
mojewypiekiinietylkośmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki
Kulinarny karnet Christopherasilikonową łopatką, gdyż wtedy mamy pewność, że wszystko dobrze wymieszamy. 2. Gdy zaczną tworzyć się grudki z cukru musimy być uważni, gdyż za chwilę cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy. 3. Do płynnego, brunatnego karmelu dorzucamy masło, a gdy ono się rozpuści powoli dolewamy śmietankę. Gdy wszystko się połączy dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy
Sajkofanka smakuwersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g Śliwki węgierki suszone – 80 g Ziele angielskie(...)wodą a następnie odcisnąć. Kapustę przełożyć do jak największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty
Ola la LCHFsezonowe owoce, np truskawki :D BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku od pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 200g masła 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt(...)obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek oraz kakao przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać, dodając na końcu olej. Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez
https:KKuchniaMniamTo danie, które bardzo smakuje wszystkim domownikom. Ważne, by mięso było świeżo zmielone, w sezonie używam świeżych pomidorów, ale teraz zdrowsze są te z puszki. No
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie