łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:50/138)

Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami 172

mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko  passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta bazylii 0,5 szklanki śmietany 12% 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, olej Przygotowanie : Makaron spaghetti gotuję według instrukcji na opakowaniu. Mięsko

Domowa Kuchnia u Mamy
Krupnik z kaszą gryczaną 209

mięsa wieprzowego np.łopatki , golonki lub żeberka 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka ziemniaków 10 dkg kaszy gryczanej listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz majeranek vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków].Dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać

Moje domowe kucharzenie
MIELONKA SEKRETNA- CZOSNKOWA SŁOIKOWA 230

Wykonanie: Pierś z kurczaka i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałe mięso mielone wymieszać z wodą, żelatyną, solą peklującą, solą czosnkową, przyprawą sekretna i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do słoików ( do pełnego słoika), mocno zakręcić pokrywką. Słoiki układać w garnku, zalać wodą na taka wysokość, aby woda pokryła słoiki. Gotować około 45-50 minut

Zrób to smacznie
Gołąbki z mięsem i ryżem 551

łopatki wieprzowej bez kości 1,5 szkl.  ryżu  główka kapusty białej - 1 szt 1 duża cebula tłuszcz do smażenia bulion - 0,5 l Sos :  koncentrat pomidorowy - 3 łyżki papryka słodka mielona  vegeta pieprz sól mąka pszenna - 1 łyżka Przygotowanie : Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć ją do gotowanej i osolonej wody, gotować przez kilka

Kuchnia Danusi
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami 219

gusta każdego:).  500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około

Szefowa kuchni
Cukiniowe leczo z klopsikami 242

Sezon na cukinię trwa więc musi być leczo. Na blogu jest już przepis na leczo z kiełbaską a teraz zapraszam na inną wersję z

Monia miesza i gotuje
jesienny gulasz z łopatki z dynią, papryką, kalarepką... 253

pęczka świeżego świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa śmietanę wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Krupnik 229

wieprzowego np.łopatki  2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałeczek białej część pora kilka ziemniaków 10 dk g kaszy jęczmiennej  listek laurowy,  ziele angielskie sól,  pieprz vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka,  zalać zimną wodą. Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków]. Dodać przyprawy i gotować.W między

Moje domowe kucharzenie
Roladki z cukinii nadziewane ryżem i mięsem czyli gołąbeczki. 204

Nadzienie: 300 g mielonej łopatki woreczek ryżu Uncle Ben`s cebula ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka manny jajko Sos: szklanka przecieru pomidorowego 0,5 szklanki pikantnego keczupu sól i pieprz do smaki Oraz: 2 młode cukinie 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki Ryż gotujemy jak zaleca producent na opakowaniu

Dieta moja pasja
Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki 213

mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta cukru zioła prowansalskie ( do smaku) sól, pieprz 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 opakowania serka ricotta jajko 20dag mozzarelli (w wiórkach)  Przygotowanie: Makaron wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować 3 minuty. Wyjąć na durszlak, polać

ChilliJemy
Pasztetowa ze słoika 297

majeranku PRZYGOTOWANIE: 1.   Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa, na sicie o grubych oczkach. Kaszę mannę zalewam wodą. Papkę dodaję do zmielonego mięsa. Dodaję przyprawy i dokładnie wyrabiam masę. 2. Masę przekładam do niewielkich słoiczków. Zakręcam. Słoiki wkładam do garnka. Zalewam wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotuję na małym ogniu około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 415

kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów)600 g mąki pszennejszczypta soli400 ml gorącej wody60 g masła1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej wodzie grzyby i zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż zrobią się miękkie. Odcedzić

UgotujmyTo.pl
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 207

ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu z włoszczyzny; - 1/2 szklanki śmietany 30%; - sól, pieprz czarny(...)samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku z pomidorów). Gotować około 10 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki i doprawić do smaku. Wrzucić podsmażone, odłożone pulpety i gotować jeszcze 10-15 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Zapiekanka gołąbkowa 288

Gołąbki w formie zapiekanki? czemu nie. Taka wersja jest równie pyszna jak tradycyjne gołąbki zawijane. Zapiekanka zawiera te same składniki co moje ulubione gołąbki czyli mięso

Monia miesza i gotuje
szybkowar-łopatka w sosie pietruszkowym... 212

natka pietruszki 1 pęczek łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować około 45 minut, szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami 265

zmiksować lub wymieszać łopatką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 stopniach przez ok. 30 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto powoli ostudzić i przeciąć na dwa blaty.   Krem: budynie waniliowe rozprowadzić w 1 szklance mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować, wlać do nich rozrobione budynie, dokładnie rozmieszać i gotować na wolnym ogniu

Simply Food
Mintaj na obiad! 223

komosa ryżowa będzie się gotować, możecie przygotowywać rybę, w tym celu, mintaja osuszamy na ręczniku papierowym. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i smażymy na rozgrzanej patelni, na mieszaninie oleju i masła (proporcje pół na pół). Rybę smażymy po około 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dużą łopatką, oprószamy tymiankiem cytrynowym, możecie

SMYKWKUCHNI
Naleśniki z kaszy jaglanej 212

zalej wodą i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody. Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj olej, kaszę oraz wsyp sól. Zblenduj na gładko. Powstała masa powinna być dość gęsta – bardziej niż do tradycyjnych naleśników. Za pomocą chochli umieść ciasto na patelni (1 chochelka na jednego naleśnika) i rozprowadź je po patelni za pomocą silikonowej łopatki

Blendman
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kalafiorem 320

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła Sos:  - 300 ml śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka przyprawy oregano Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 232

      Jest to danie, które często przygotowuje moja mama na niedzielny obiad. Nieco je zmodyfikowałam dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso

Rozpustne gotowanie
Mózg niespodzianka 247

800g mielonego mięsa z łopatki 100g cienkich plastrów boczku 4 ząbki czosnku pół słoiczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli 2 łyżki przegotowanej wody Kalafior płuczemy w zimnej wodzie i pozbawiamy go liści. Zanurzamy go całego w osolonej wodzie i gotujemy przez około 15 minut

Kuchenna Kontrrewolucya
Naturalny tradycyjny dżem truskawkowy dwuskładnikowy 161

przykryciem, a potem gotować jeszcze około kwadransa. Mieszać od czasu do czasu. Trzeciego dnia : Zagotować truskawki pod przykryciem. Dodać cukier. Trzymać na małym ogniu ok. 15 minut od momentu zagotowania. Teraz trzeba pilnować dżem, by się nie przypalił. Dlatego trzeba systematycznie mieszać. Najlepsza do tego jest łyżka angielska - połączenie zwykłej drewnianej łyżki z drewnianą łopatką (widać ją na drugim zdjęciu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone z marchewką 251

Gdy znudzą się tradycyjnie smażone kotlety mielone, albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy mielone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka

Kuchcik gotuje
Orientalny rosołek 232

grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć i wrzucić do garnka. Całość zagotować zbierając w między czasie szumowiny i gotować na bardzo delikatnym ogniu.Mięso

Mix smaku
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 288

dnia ochoty na gotowanie. Kotlety mielone okazały się dobrym rozwiązaniem. Żeby je nieco urozmaicić, dodałam do mięsa dużo świeżego koperku i pietruszki, a do bułki w której je panierowałam, dodałam tarty parmezan. Wyszły smaczne, nieco inne od tradycyjnych, kotlety. Polecam !składnikiok 16 kotletów1000 g mielonego mięsa  wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka )2 - 3 cebule2

Stare Gary
smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 279

mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone

W Mojej Kuchni Lubię