łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:50/138)

Gołąbki z mięsem i ryżem 505

łopatki wieprzowej bez kości 1,5 szkl.  ryżu  główka kapusty białej - 1 szt 1 duża cebula tłuszcz do smażenia bulion - 0,5 l Sos :  koncentrat pomidorowy - 3 łyżki papryka słodka mielona  vegeta pieprz sól mąka pszenna - 1 łyżka Przygotowanie : Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć ją do gotowanej i osolonej wody, gotować przez kilka

Kuchnia Danusi
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami 182

gusta każdego:).  500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około

Szefowa kuchni
Cukiniowe leczo z klopsikami 201

Sezon na cukinię trwa więc musi być leczo. Na blogu jest już przepis na leczo z kiełbaską a teraz zapraszam na inną wersję z

Monia miesza i gotuje
jesienny gulasz z łopatki z dynią, papryką, kalarepką... 215

pęczka świeżego świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa śmietanę wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Krupnik 191

wieprzowego np.łopatki  2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałeczek białej część pora kilka ziemniaków 10 dk g kaszy jęczmiennej  listek laurowy,  ziele angielskie sól,  pieprz vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka,  zalać zimną wodą. Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków]. Dodać przyprawy i gotować.W między

Moje domowe kucharzenie
Roladki z cukinii nadziewane ryżem i mięsem czyli gołąbeczki. 173

Nadzienie: 300 g mielonej łopatki woreczek ryżu Uncle Ben`s cebula ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka manny jajko Sos: szklanka przecieru pomidorowego 0,5 szklanki pikantnego keczupu sól i pieprz do smaki Oraz: 2 młode cukinie 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki Ryż gotujemy jak zaleca producent na opakowaniu

Dieta moja pasja
Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki 177

mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta cukru zioła prowansalskie ( do smaku) sól, pieprz 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 opakowania serka ricotta jajko 20dag mozzarelli (w wiórkach)  Przygotowanie: Makaron wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować 3 minuty. Wyjąć na durszlak, polać

ChilliJemy
Pasztetowa ze słoika 261

majeranku PRZYGOTOWANIE: 1.   Łopatkę, słoninę, wątróbkę oraz cebulę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa, na sicie o grubych oczkach. Kaszę mannę zalewam wodą. Papkę dodaję do zmielonego mięsa. Dodaję przyprawy i dokładnie wyrabiam masę. 2. Masę przekładam do niewielkich słoiczków. Zakręcam. Słoiki wkładam do garnka. Zalewam wodą tak, aby wystawała tylko zakrętka. Słoiki gotuję na małym ogniu około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 369

kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów)600 g mąki pszennejszczypta soli400 ml gorącej wody60 g masła1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej wodzie grzyby i zostawić je na całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie aż zrobią się miękkie. Odcedzić

UgotujmyTo.pl
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 173

ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu z włoszczyzny; - 1/2 szklanki śmietany 30%; - sól, pieprz czarny(...)samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku z pomidorów). Gotować około 10 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki i doprawić do smaku. Wrzucić podsmażone, odłożone pulpety i gotować jeszcze 10-15 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Zapiekanka gołąbkowa 249

Gołąbki w formie zapiekanki? czemu nie. Taka wersja jest równie pyszna jak tradycyjne gołąbki zawijane. Zapiekanka zawiera te same składniki co moje ulubione gołąbki czyli mięso

Monia miesza i gotuje
szybkowar-łopatka w sosie pietruszkowym... 169

natka pietruszki 1 pęczek łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować około 45 minut, szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami 226

zmiksować lub wymieszać łopatką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 stopniach przez ok. 30 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto powoli ostudzić i przeciąć na dwa blaty.   Krem: budynie waniliowe rozprowadzić w 1 szklance mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować, wlać do nich rozrobione budynie, dokładnie rozmieszać i gotować na wolnym ogniu

Simply Food
Mintaj na obiad! 182

komosa ryżowa będzie się gotować, możecie przygotowywać rybę, w tym celu, mintaja osuszamy na ręczniku papierowym. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i smażymy na rozgrzanej patelni, na mieszaninie oleju i masła (proporcje pół na pół). Rybę smażymy po około 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dużą łopatką, oprószamy tymiankiem cytrynowym, możecie

SMYKWKUCHNI