łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:47/138)

Pieczeń z warzywami. 195

     Pyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik

Rozpustne gotowanie
Chili con carne 146

pełen garnek pysznego chili można zrobić w 40-50 min., więc świetnie nadaje się na obiad. Do przygotowania chili potrzeba nam: około 1 kg mielonego mięsa wołowego (gulaszowe lub łopatka) 2-3 ostre papryczki jalapeño lub peperoni 1 duża czerwona papryka 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 3 świeże pomidory garść świeżej kolendry łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego(...)skórki świeże pomidory. Wszystko musi się zagotować, gdy się zagotuje dodajecie przyprawy oraz sól, doprawiacie słodką i ostrą papryką, dla faworytów ekstremalnie pikantnych dań polecam dodanie pieprzu cayenne. Gotujemy około 20 min dodajemy kolendrę i wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem około 10-15 min. Chili będzie gotowe od razu, ale po tym dodatkowym czasie kolendra uwolni swój aromat ,a danie

Kuba Gotuje
Pasztet z dzika w słoiku 983

dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny) 20-30 dag słoniny 2 marchewki 3 cebule 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz Przygotowanie : Mięsa włożyć do garnka z wodą słoniny (słoniny nie gotować!). Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz

Proste Potrawy
Gulasz po meksykańsku 207

smak i dobierać składniki tak, aby wszystkim domownikom smakowało. Tym razem gulasz w stylu meksykańskim, czyli obowiązkowo z fasolą i kukurydzą, a do tego jeszcze dość pikantny. W codziennym gotowaniu staram się wybierać potrawy takie, które są smaczne i nie wymagają dużo wysiłku podczas przygotowania. Często powstają dania jednogarnkowe i gulasz jest właśnie takim daniem, co to nie narobisz się(...)skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się łopatka wieprzowa, a w wersji mniej kalorycznej również szynka. Gulasz po meksykańsku oczywiście musi być odpowiednio pikantny, u mnie składniki podane są na umiarkowaną ostrość (2,5 w skali

Kuchcik gotuje
Makowa panienka 765

mielone migdały. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części i przelać do 2 blaszek (24/28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić placki. Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z mąkami i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mieszankę mączną i gotować stale

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami 160

Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 300 g żółtego sera 260 g mieszanki groszku z kukurydzą  JAMAR Masło do formy Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie

VioletoweKucharzenie
Mielone z kaszą jaglaną i warzywami 201

Nieco inne kotlety mielone niż zazwyczaj - mielone z ulubioną przez nas kaszą jaglaną i warzywami. Są pyszne, dodatek warzyw, a przede wszystkim kiszonych ogórków dodaje fajnego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mielonka z szynkowara. 148

Z serii wędliny z szynkowara- dziś mielonka! Ten prezent świąteczny bardzo mnie ucieszył, po pierwszej szyneczce śladu nie ma, więc kolejna próba! Ta szyneczka jest bardziej

Kuchnia Beaty
Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów 178

makaronu pagliaccetti 250 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 1 mały seler 1 jajko 3/4 szklanki otrębów pszennych 250 ml bulionu warzywnego 300 ml sosu madziarów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem

R'n'G Kitchen
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 147

gołąbków. Ja zmieliłam około 1/2 kg łopatki wieprzowej wraz z cebulą,  którą podsmażyłam pokrojoną na patelni. Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam

potrawyregionalne
Flaki wieprzowe 212

gałązka lubczyku Sposób przygotowania 1. - Mięso łopatki skrzydło włożyć do 4 l garnka zalać wodą dodać ziele angielskie liść laurowy  czosnek i cebulę ugotować wywar i aż mięso zmięknie doprawić solą 2. - Marchew pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce warzywa włożyć do dużego garnka  wlać tyle wody aby przykryło warzywa gotować aż zmiękną do ugotowanych warzyw

W królestwie smaków Beaty
Suszony schab wieprzowy na ostro. Schab z pończochy 3226

domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam, że warto. U mnie jest wersja dość pikantna więc dla wielbicieli łagodniejszego smaku trzeba zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Porad w sprawie przygotowania udzieliła mi Jola.Koniecznie wypróbuj przepis na świetną Łopatkę peklowaną, parzonąROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI 189

pietruszka 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: Łopatkę mielimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek oraz kasze manną. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka wlewamy wodę dodajemy obrana marchewkę, seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz  sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy

Walijskie Pichcenie
Pasztet wieprzowy 361

bardzo smaczny :) Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, 10 dag wątróbki drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól. Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu

Delicious Titbits
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 252

mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji.   Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo(...)duszonych czy gotowanych. Przy robieniu „redneck burgerów” z ciągniętą wieprzowiną i surówką coleslaw , posmarujcie tym sosem przekrojone bułki. Połóżcie na dolnych połowach bułek po dużej porcji mięsa wymieszanego z sosem BBQ i delikatnie zapieczcie pod górną grzałką w piekarniku. Cola albo piwo do popicia i mamy niewyobrażalnie syty, inny niż zazwyczaj obiad. SKŁADNIKI 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka – ważne żeby

Karo in the Kitchen