Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 185się podczas gotowania, zostaje tylko aromat. Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem Drukuj Prep time 25 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 25 min Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki
Cooking for Emily
Gulasz z warzywami i chorizo 206stronie Szybkie gotowanie (jego pierwotną wersję znajdziecie tutaj ). Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale było robione po tym jak wszyscy się najedli. Wszystko przez to, że dzisiaj obiad był wyjątkowo późno, bo prawie o 14.00 i wszyscy byli już bardzo głodni. Gulasz z warzywami i chorizo Przygotuj rondel, nóż i deskę do krojenia, łopatkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, miseczki. Przygotuj
blog.moje-pasje.info
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i..... 191mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 0, 5 łyżeczki soli szklanka tartego żółtego sera mała cukinia 2 łyżki manny Oraz: tortownica 20 cm łyżka masła bułka tarta Makaron gotujemy połowę czasu jak zaleca producent. Cebulę
Dieta moja pasja
“Smak chili, smak życia” – recenzja 190bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej krewnych i znajomych, dzieckiem, podlotkiem, szefową kuchni, która rozkręca swój własny klub kolacyjny. Co podaje gościom? Łopatkę wieprzową, która jest wspomnieniem
Ugotowane pozamiatane
szybkowar-gulasz "strogonow" z łopatki z kaszą paloną gryczaną... 216smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać wyciśnięty w prasce czosnek, pokrojoną paprykę, majeranek, kostkę rosołową, kucharka i wymieszać mieszankę przypraw do strogonowa zalać 1 szklanką wody i odstawić na 10 minut, wlać do gulaszu, wlać 3 szklanki wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut
W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone inaczej czyli kotlety z zieloną soczewicą 273mięsa z łopatki (zmielone) szklanka zielonej soczewicy jajko czerstwa bułka mleko lub woda do namoczenia bułki 2 cebule 3 ząbki czosnku sól łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę przepłukać zimną wodą, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, delikatnie posolić i gotować na małym ogniu przez około
na moim stole...
Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 246Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami. Smażyć kawałki na rozgrzanym oleju (1 łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach. Smażąc, posypać polędwiczki po obu stronach świeżo mielonym pieprzem. Wyjąć polędwiczki na talerzyk. Na patelnię wlać trochę wody i deglasować (z patelni zebrać łopatką smak i przypieczone
Weekendy w domu i ogrodzie
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 259miałam z łopatki) 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz ziele angielskie liść laurowy Na sos: 750ml soku pomidorowego 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru sól, pieprz do smaku śmietana 18% łyżka mąki koperek Wykonanie: Ostrym nożem wycinany w kapusty głąb. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 10-15 minut
Walijskie Pichcenie
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 217oczywiście ona sięga tematów o wiele poważniejszych. Szczerze mówiąc często nie zgadzam się z jej postrzeganiem życia, ale i tak bardzo cenię jej kreatywność. Dlatego zachęcam wszystkich do praktykowania gotowania opartego o wybrane przepisy, ale również o swobodne podchodzenie do ich modyfikowania. Niech będzie tak, że sami prowadzimy się kulinarnie, jak chcemy, gdzie chcemy. Najważniejsze będzie, żeby finalnie nakarmić swoja(...)porządną porcję gulaszu, dla naszej czwórki są to dwa obiady, przygotowuję ok. 1 kg mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu
I tu będę miała takie te
Makaron z mięsem i pieczarkami 214występują skoki poziomu cukru, długo czujemy się najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód. Składniki: (3 - 4 porcje) 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500 g małych pieczarek 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki(...)połączyć je z pieczarkami. Jeśli lubimy makaron z dużą ilością sosu, to wystarczy pod koniec smażenia mięsa i pieczarek, dodać kilka łyżek śmietany 30% i odrobinę wody, w której gotował się makaron i po zagotowaniu, otrzymamy więcej bardziej kremowego sosu. U mnie wersja lżejsza, bez śmietany. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al'dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu
Kuchcik gotuje
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 403całość zalej zimną wodą do przykrycia. Dodaj 2 łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Wstaw na duży ogień. Gdy całość się zagotuje, zmniejsz gaz i gotuj do miękkości wszystkich mięs i warzyw - ok 1,5 godziny (cielęcina powinna łatwo odchodzić od kości). W międzyczasie usuń nadmiar szumowiny, np. łyżką cedzakową lub zwykłą. Drugą połówkę cebuli pokrój(...)zdejmij na talerz, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć pojedynczo wątróbkę i smaż krótko do ścięcia. Odwróć każdy kawałeczek i smaż tak samo. Przemieszaj łopatką i wlej niewielką ilość ciepłej wody. Wrzuć usmażoną cebulkę. Wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Na małym ogniu pod przykryciem duś do miękkości wątróbki (ok 10 minut), co jakiś
Anioszek w kuchni
Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem 193Jak już wielokrotnie wspominałam, gdy robię placki ziemniaczane, robię ich dużo. To kolejne po tych danie do przygotowania następnego dnia po zjedzeniu ich uprzednio
Gosia gotuje
Zupa Węgierska 259mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli, tymianek - olej do smażenia - kostka rosołowa wołowa - 2 litry wody Wodę wlewam do garnka, dodaję kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, gotuję na małym ogniu
Cook&Love
Gołąbki – tradycyjne rodzime danie 208mielonego ( z łopatki ) 250 gram pieczarek ( najlepsze są oczywiście suszone z lasu, ale się skończyły ) 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) Sól Vegeta Pieprz 1 łyżka oleju Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) 100 ml śmietany ( słodkiej 18 % ) 3 łyżeczki mąki Bulion grzybowy ok. 1 ½ l Wykonanie: Główkę kapusty umieszczamy w dużym garnku z wodą i parzymy ( nie gotujemy ). Tak długo
Smaki Ewy
Domowa wędlina z łopatki 215wody Przygotowanie Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Mięso przekładamy do worka foliowego ,wkładamy do szynkowara i zamykamy. Całość gotujemy w wodzie przez
R'n'G Kitchen
Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym 177mielonego z łopatki duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane 400 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy
R'n'G Kitchen
Gołąbki z koperkiem w sosie pomidorowym 247kilo łopatki - 0,5 kilo boczku świeżego - 2 młode kapusty - pęczek koperku - łyżka soli, pieprzu, majeranku - 2 duże cebule - 2 szklanki ryżu - 3 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki sosu pomidorowego Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj 15 minut
Pasje Jolki
Zupa gulaszowa 222szynka, łopatka) – 0,7 kg słodka papryka (świeża) – 3 szt. cebula – 2 duże włoszczyzna 2-3 średnie ziemniaki bulion oliwa do smażenia przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka, kminek, majeranek) Zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli pokrojonej w dużą kostkę – po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę
Ugotuj to sam ...