nowinkami w dziedzinie kulinarnej. Używamy coraz to nowe składniki, gotujemy coraz bardziej innowacyjne potrawy, zapominając o tych najzwyklejszych, ale niezwykle smacznych. Dzisiaj zachciało nam się na obiad zwyczajnych kotletów mielonych, po których czułam się bardzo syta i zadowolona, że smaczna kuchnia, to też najzwyklejsze codzienne potrawy. Składniki: - 60 dag łopatki wieprzowej; - duża cebula; – 1 jajko; - ząbek czosnku; - czerstwa bułka
dom-agi.plnajmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki(...)złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy pokrojoną kapustę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, pokrojoną kiełbaskę i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować
Rozpustne gotowanieZrazy z łopatki w sosie własnym Pyszne i kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że w chłodne dni , moje dzieciaki pochłaniają je jak by to były pączki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest wolno duszona , na dodatek podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos pieczeniowy , który nie ma sobie równych . Jeśli dodamy kaszę i zasmażane buraczki ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pychota " class
Ogrodnik w podróżyDługo zwlekałam ze zrobieniem tej wieprzowiny. Trochę mnie przerażała spora ilość mięsa jak na jeden raz, gdyż moja rodzina liczy cztery osoby. Ale mięsko było tak
Ala piecze i gotujeNazbierałam cały karton pomidorków i postanowiłam przygotować z nich coś na ciepło. Zrobiłam farsz z mięska mielonego oraz resztek makaronu i pomidorki zapiekłam pod mozzarellą . Pomidorki
Monia miesza i gotujeZapraszam na kolejny przepis z moim ulubionym bakłażankiem. Tym razem bakłażan faszerowany a nafaszerowałam go tym co miałam czyli mięskiem mielonym i resztką ugotowanej kaszy bulgur
Monia miesza i gotujeMoje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki
ClauditteMissCookingwodą, w której się moczyły, ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą (do 2 cm nad mięsem). Gotuj na małym ogniu 1 godz. 10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę. Pomidory odsącz z oleju, pokrój na kawałki (0,5 mm), posiekaj natkę pietruszki, tymianek, oregano, odstaw. Mięso, warzywa, wątróbkę i grzyby wyjmij z wywaru, wystudź. W wywarze namocz(...)wymieszaj. W razie potrzeby dopraw według uznania. Piekarnik rozgrzej do temp. 190'C, f ormę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 1 godzinę. Podaj po wystudzeniu. Wersja na Thermomix Składniki: 1000 g wody 4 ziarna
SzczyptaSmaQszklanka mąki 1 szklanka zmiksowanej pieczonej dyni 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku * 2 ząbki czosnku tymianek sól morska Składniki na pulpety: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej(...)Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut. Do mleka wsypać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem . Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić
Gosia gotujeTypowe danie kuchni teksańskiej, pożywne i ostre, w swoim składzie zawiera fasolę, mięso mielone, pomidory oraz ryż, smaku dopełnia ciągnący się ser - pychotka!!! SKŁADNIKI 3 tortille pełnoziarniste, 30 dag mielonej łopatki wieprzowej, ½ puszki pomidorów krojonych, 150 g fasoli orzełek , 4 łyżki ryżu, 1 cebula, 1 łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz, 2 papryczki chilli, 15 dag sera żółtego(...)WYKONANIE Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą (namaczamy co najmniej 12 godzin), następnie zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory oraz pokrojone papryczki, podlewamy wodą, dodajemy ryż, przykrywamy pokrywką, dusimy aż ryż zmięknie. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy fasolę oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy
słodki bratekbyć rosół :) , tym razem wieprzowy rosół na klopsikach z łopatki mielonej... Do pół kg mielonego dodajemy jajko, łyżkę majeranku, ~pół łyżeczki soli, pieprz, trochę bułki tartej, wyrabiamy na jednolita masę i wstawiamy 3 litry osolonej wody na rosół z liściem, zielem, cebulą... Kulamy pulpety i czekamy na zagotowanie wody :) Do gotującej się wody wrzucamy pulpety i gotujemy 5 min. ... potem
chleba naszegoziemniaków 30 dkg mięsa zmielonego np. z łopatki ser żółty dodatkowo przygotować składniki na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim
Kuchcikowoasi...Kawałek mniepatelnię po smażeniu klopsików dodajemy mąkę. Podgrzewamy mieszając łopatką z tłuszczem pozostałym na patelni – jeśli jest go mało, warto dodać łyżeczkę masła (w resztkach tłuszczu mieści się cały smak). Gdy zacznie wrzeć, cienką strużką wlewamy bulion, nie przestając mieszać. Dodajemy żurawinę lub borówkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy
Poezja smakumakaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego z łopatki 250 g fasolki szparagowej żółtej 300 ml wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim papryka ostra i słodka do smaku olej do przesmażenia mięsa natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Fasolkę gotujemy na parze do miękkości, odcinamy końce i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz mięsny 700 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 cebula 250 g przecieru pomidorowego oregano sól,pieprz olej do smażenia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa(...)beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować aby zgęstniał cały czas mieszając. Dno naczynia do tarty posmarować masłem ułożyć jeden naleśnik, następnie rozsmarować 2-3 łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego
Monia miesza i gotuje