łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:42/138)

Klopsiki a'la gołąbki 227

liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy

Pyry na Gaz
Domowa zupa fasolowa - smak dzieciństwa 205

wedle upodobań gęstości zupy) ok 40 dag łopatki bez kości (lub kości na zupę) 2 łyżki octu (do smaku) 1 łyżkę cukru (do smaku) śmietanę słodką 18 % ok 1/4 szklanki  sól, pieprz do smaku    SPOSÓB WYKONANIA :  Fasolę moczymy na noc we wodzie, skróci, to znacznie czas gotowania. Namoczoną fasolę, umyte mięso(kości) zalewamy wodą i gotujemy

Basia w kuchni
Bigos po mysliwsku 190

różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam w szklance wody.Odsączyłam pozostawiając wywar na później i pokroiłam

Zapiski Młodej Żony
młoda kapusta na boczku, łopatce i białej kiełbasie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 205

pokrojony w kostkę boczek wędzony smażyć, dodać do boczku pokrojoną łopatkę i zrumienić, dodać białą grillową pokrojoną w kostkę i smażyć następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek młody całe ząbki, koncentrat pomidorowy Pudliszki i wszystko podsmażać z 2 minuty następnie dodać sparzoną młodą kapustę, wlać ze 2 szklanki wody i gotować z 30 minut na średnim ogniu pod koniec gotowania doprawić

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 301

takich więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie

Miksturownik
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 243

używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. Ta informacja bardzo mnie zaciekawiła, ponieważ użytkując patelnie ze zwykłymi powłokami nieprzywierającymi, zazwyczaj musimy się obchodzić z nimi szczególnie delikatnie. W przypadku powłoki Teflon™ Platinum Plus możemy korzystać nawet z metalowych akcesoriów. Zaletą powłoki jest możliwość smażenia nawet na niewielkiej ilości tłuszczu. Dania nie przywierają, a dzięki ograniczeniu tłuszczu, możemy gotować zdrowiej(...)sprawdziło się smażenie na małej ilości tłuszczu? Racuchy nic, a nic nie przywierały – nawet gdy nie używałam oleju. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie sprawdziła możliwości używania metalowej łopatki. Tutaj potwierdziło się to, co deklarował producent – na patelni nie zostały ryski, nawet jak starałam się „poszorować” łopatką dno. Bananowe racuszki bez cukru: 2 duże, dojrzałe banany

Poezja smaku
Baranina po rzymsku 178

eksportowana jest właśnie do Włoch;)  Dziś chciałabym zaporoponować bardzo smaczną i łatwą potraw ę z tego mięsa -  baraninę po rzymsku. Składniki : 400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tymianku 2-3 fileciki anchois 150ml czerwonego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka cukru duża garść czarnych oliwek bez pestek posiekana natka pietruszki łyżka oliwy(...)zbrązowieje i się zamknie. Dodać wino, bulion i cukier. Czosnek, tymianek i anchois rozgnieść w moździerzu lub zmiksować na gładką masę. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Mięso podawać natychmiast z puree ziemniaczanym

Codzienne Gotowanie
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 176

Święta bez bigosu to nie święta i umówmy się, nie ma dobrego bigosu bez długiego smażenia i gotowania. Najlepiej także, jeśli gotowa potrawa ma czas odstać, aby składniki dobrze się ze sobą "przegryzły". Przygotowując się do tworzenia tego wpisu, przeszperałam książki kucharskie i internet na prawo i lewo. Wychodzi na to, że co region kraju, a wręcz(...)szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej

Pichceniomania
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 212

lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli(...)zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego, w sezonie można

Zgrabne Gotowanie
Krzepiąca zupa 169

czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu

Gotowanie to kochanie
Biszkopt z kremem orzechowym i musem z jabłek 200

proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubijamy białka na sztywno. Kolejno na zmianę dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy łopatką. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i przekrawamy wzdłuż na połowę. Kompot z jabłek miksujemy(...)część biszkoptu, przykrywamy drugą częścią. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej. Orzechy siekamy, ale nie za drobno. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników. Gotujemy przez minutę. Odstawiamy na 10 minut, aby trochę przestygło. Po tym czasie przekładamy masę na biszkopt i wkładamy blaszkę ponownie do lodówki, aby wszystko dokładnie zastygło. Najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Pasztet domowy z królikiem 157

angielskiego, 4 listki laurowe pęczek włoszczyzny   Wykonanie:   Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy królika/ kaczkę/kurczaka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru

Smak mojej kuchni
Pomidorowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami 125

makaronu penne 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g pieczarek 300 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii tarta mozzarella natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Posiekaną cebulę szklimy

R'n'G Kitchen
Gulasz wołowy 174

które obiady gotowały z ogólnodostępnych składników. To właśnie taniemu gotowaniu zawdzięczamy włoskie makarony i pizzę, koreańskie kimchi czy nasz polski bigos. Dziś zobaczymy jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, jakim jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone

Proste-przepisy.pl
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 209

KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY NA 30 MIN. NA FARSZ KAPUŚCIANY:KAPUSTĘ KROIMY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI,PIECZARKI ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH,PODSMAŻAMY

Swojskie jedzonko