podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki - gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz kiełbasę
Moje-pitraszenieryżu 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 cebula maggi 1/2 główki kapusty średniej wielkości 2 łyżki cukru 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki świeżego tymianku 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy
R'n'G Kitchenkostkę łopatkę, posypać pieprzami, kucharkiem do łopatki wsypać pokrojone cebule w kostkę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 3 minuty na większym ogniu wcześniej prawdziwki opłukać i namoczyć z 30 minut w letniej wodzie, całość wlać do mięsa dodać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni Lubiępatelni. Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego należy je zamieszać ponieważ skrobia osiada na dnie miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym. Kiedy mięso będzie już upieczone dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Rozmrożony szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu
paapilotkaanakładzie pracy. Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie, soczyste i wprost rozpływały się w ustach. Danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień(...)się mrozi. Pamiętajcie, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Jeśli więc planujecie go odgrzewać, nie redukujcie płynów zbyt mocno. SKŁADNIKI / 4 porcje 600 g wołowiny np antrykot, rostbef, łopatka 1 duża cebula 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 2 małe ziemniaki 2 szklanki bulionu lub wody 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: suszonego
cool and mintyMimo iż często robię gołąbki jakoś nie zamieściłam przepisu na blogu. Myślałam, że to zbyt banalny przepis ale kilka osób mnie już pytało czy i jak
Ala piecze i gotujeNajzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedelikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwie części. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam
Kolorowa kuchnia Elkizamknąć szynkowar. Ja miałam długi płat łopatki, zwinęłam go i umieściłam w worku. Jeśli mięso jest zbyt duże to odkroić i powpychać do środka mięsa. Mocno przydusić, żeby mięso szczelnie wypełniło szynkowar. Do dużego garnka wlać ciepłą wodę, na dno rozłożyć jakiś materiał i postawić szynkowar. Przykryć garnek. Od zagotowania wody zmniejszyć temperaturę gotowania. Parzyć szynkę 1,5 godziny
Kuchnia Pokoleńmięsa wieprzowego (u mnie karkówka i łopatka) ok. 60 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 listków laurowych 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę, Przesmażamy w nie dużych partiach (żeby mięso się nie gotowało a przysmażało) na smalcu do zrumienienia
Pelusiowa Kuchniamarchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO!Uwagi
Gospodyni Miejskałopatki 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl octu jabłkowego sól, pieprz, papryka wędzona, rozmaryn, czosnek (świeży/granulowany), majeranek.... sos teriyaki ok 2 łyżki miodu (Miód drahimski ChOG) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa. Wykonanie:Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. W zależności od preferencji używamy przypraw. Osobiście nigdy do gotowania nie używam łyżeczek, łyżek soli, czy innych przypraw. U mnie
Malinowe PocałunkiGulasz to świetny pomysł na weekendowy esencjonalny obiad. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy(...)koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem i wzmacniaczem smaku. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 700 g mięsa wołowego (antrykot, łopatka) 250 g pieczarek 4 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu
cool and mintyPolecam pyszny schabik nadziewany mięsem mielonym i suszonymi śliwkami. Roladę można podać na ciepło z dodatkami jako danie obiadowe a po wystudzeniu jako wędlinkę na kanapki
Monia miesza i gotujeEfektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki
kgwjanczewo