Lazania, to danie które nie tylko jest dobre na obiad, ale sprawdzi się również na kolację. Myślę, że to łatwe danie i dość szybkie. SKŁADNIKI: 1
Kuchnia BeatyMoja pierwsza wędlina przygotowana w szynkowarze. Dzięki Monice z bloga Sio-smutki i jej przepisowi na łopatkę z szynkowara, postanowiłam to urządzenie zakupić. Schab
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepowstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu
Pełny talerzzmielonej łopatki jajko sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,vegeta, majeranek WYKONANIE: łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy, formujemy małe okrągłe pulpeciki, warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli), zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw, następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu, masło wkładamy na patelnię
Kuchnia Beatygotowania ryżu. W momencie kiedy ryż zacznie się gotować zmniejszyć ogień do minimum i niech się tak gotuje przez 15 min. Wyłączyć ogień pod garnkiem i bez uchylania pokrywki zostawić na 15 min. Przełożyć ryż do szklanego lub plastikowego pojemnika drewnianą łopatką i chwilkę poczekać, aż ryż nieco przestygnie.Następnie moczyć ręce w zimnej przegotowanej wodzie, posypywać delikatnie solą, nabierać
Mix smakusprawdzają się też inne np. ser halloumi, gorgonzola czy camembert. Lekko rozpuszczone podaje się tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, ale podajemy też grzankami, owocami, warzywami i wszystkim na co mamy apetyt. Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku lub raclette z łopatkami nakładany jest na talerz. Jest to niezapomniane przeżycie i atrakcja kulinarna kreująca wspaniały klimat zabawy i wspólnego
Kulinarny karnet Christopheramięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki) Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy. W sporym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę, gdy znów zacznie wrzeć gotujemy 3-5 minut (w zależności, czy mamy 1 dużą
Rozpustne gotowaniezeszłoroczną Wigilię. Ryba wyszła pyszna. Smakowała także w święta. Sam przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Gotowanie . Ryba po japońsku Przygotuj sitko, miski, półmisek, 2 patelnie lub garnek i patelnię, płaskie talerze, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, widelec, łyżkę, szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule(...)garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier oraz wlej wodę, olej i ocet. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gotową zalew odstaw do przestygnięcia. Odsączoną z tłuszczy rybę ułóż warstwami na półmisku. Każdą warstwę ryby przykryj pokrojonymi warzywami. Całość zalej wystudzoną zalewą
blog.moje-pasje.infojest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka(...)przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka majeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy
NA MOIM TALERZUZ tego wzglądu ze dzień był dzisiaj w biegu to i obiad też robiłam w biegu.. jednak sie da :) 3 plastry wieprzowiny (ładna łopatka
Gotowanie jest łatwestopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 33*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Pianka kokosowa: Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne
Ala piecze i gotujemąki razem z żółtkami i roztopionym masłem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki lub łopatek robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Wykonanie – masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego mak. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć mak z nadmiaru mleka i zmielić
Kuchnia Bon Appetitmłodej kapuście Składniki : 10-12 liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego 1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko. Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut. Następnie dodajemy ryż
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiboczku ( ile mamy, możemy tez zastąpić wędzonymi elementami : kości itp. ) ok. 250 - 300 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso obgotowujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę i solimy. Gotujemy fasolę z mięsem tak długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę to trwa ). W międzyczasie warzywa obieramy
Smaki Ewycukierpapryka słodka,papryka ostrabazylia, oregano - suszona lub świeża twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań
Moje Kuchenne Rewelacje