łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:18/138)

Pasztet świąteczny 182

różnych składników. W dzisiejszym poście propozycja  z wykorzystaniem wiejskiej kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób. SKŁADNIKI 1 kura wiejska 70 dag. łopatki wieprzowej 25 dag. wątróbki drobiowej 30 dag. podgardla 2 skrzydła z indyka 4 jajka 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 cebule 1 marchewka  1/2 pora pietruszka kawałek(...)liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy na kawałki, obsmażamy na tłuszczu. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy

W kuchennym oknie Ewy
Klopsiki w sosie koperkowym 275

dzieciństwa, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. I zaraz po tym dodają, że nie potrafią zrobić takich klopsików jak gotowała mama, czy babcia. Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej łopatki wieprzowej, a nie bardzo tłustego mięsa wieprzowego sprzedawanego na tackach w marketach. Klopsików nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby ich smak pasował(...)nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duże jajko ekologiczne 1/3 szkl. płatków  +1/3 szkl. wody lub 1 lekko czerstwa kajzerka 1 płaska łyżeczka soli

Codziennik Kuchenny
Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym 201

kotlety; 200 g ugotowanej kaszy bulgur 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pół cebuli sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso(...)Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu. w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką

Gotowanie jest łatwe
Zupa szczawiowa 146

zajadać surowe listki.  Składniki: 2,5l zimnej wody 300g łopatki z kością 280g szczawiu ze słoiczka 2 marchewki 4 ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki koperku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 listek laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy, zbieramy szumowiny – jeśli jest ich dużo to wylewamy wodę, myjemy

Gotowanie i blogowanie
Bigos z młodej kapusty 185

Składniki : 2 główki młodej kapusty ( 1,3 kg obie ) 500 g łopatki b/k 1 pęczek szczypiorku 2 pomidory 250 g świeżych pieczarek sól pieprz i majeranek do smaku 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować prawie do miękkości. Wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę. Kapustę

Gosia gotuje
Czekoladowy tort zebra 299

metalowa foremka w kształcie serduszka Wykonanie Tortu: WYSOKI BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gdy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą- zestawiamy miskę z garnka i pozwalamy masie ostygnąć do temp(...)czekolady w kąpieli wodnej (tzn. umieszczamy czekoladę w szklanej misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Gdy czekolada ostygnie (ale nie zastygnie!)- delikatnie, najlepiej za pomocą silikonowej łopatki-rozprowadzamy ją na szybce. W gęstniejącej czekoladzie- wykonujemy faliste szlaczki za pomocą widelca. Jeżeli czekolada

Domowe Torty
Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana 294

inna, gdyż takie kotlety pasują do wszystkiego Składniki na kotlety mielone: 3 duże ziemniaki ok 400 g mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę wieprzową) 3 ząbki czosnku 2 jajka zioła prowansalskie, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (można wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu). Przepuszczamy je przez praskę lub mielimy w maszynce

e-PrzepisyKulinarne
Kotleciki z piersi z kurczaka 175

recepturę dostałam od jednej z kuzynek. Ona natomiast przepis tę zaczerpnęła z wiedzy i doświadczenia jednej z weselnych kucharek, tzn. pań gotujących na wiejskich weselach. Kotleciki z piersi kurczaka Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżkę, patelnię, łopatki do przewracania, papierowe ręczniki, płaski talerz. Przygotuj składniki: piersi z kurczaka lub podwójny filet, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

blog.moje-pasje.info
Proste smażone przegrzebki 414

pieprzem. Na gorącą patelnię od razu dodajemy pokrojoną szalotkę i czosnek. Mieszamy przez chwilę i wlewamy białe wino. Mieszamy i łopatką zbieramy wszystkie smaki z dna – aby rozpuściły się. Wino bardzo szybko zaczyna odparowywać, więc po minucie gotowania zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wrzucamy (pokrojone w kostkę) pozostałe dwie łyżki masła (zimnego). Energicznie mieszamy

Poezja smaku
Pierogi z mięsem 213

ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli,   Składniki na farsz: 1,5 kg mięsa ( łopatki, szynki itp.) 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,   Wykonanie: Mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso i warzywa mielimy. Jeżeli mięso po zmieleniu będzie

Passion of Cooking
Bakłażan zapiekany mięsem mielonym i mozzarellą 316

Kiedy jest już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby nie przywarło do patelni. Na końcu wlewamy sos pomidorowy z kartonika. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy. Plastry bakłażana myjemy pod bieżącą wodą i suszymy na papierowym ręczniku. Na osobnej patelni podgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim bakłażana

bistro mama
Kapuściany przekładaniec 258

zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska.Potrzebujemy:-1 kg ziemniaków-1 kg kiszonej kapusty-ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynkiok. 0,25 kg wędzonego boczku-cebulkę prażoną-delikat do mięs-pieprz ziołowy   Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów

Maminek kulinarny
Ciasto ze szpinakiem i rabarbarem 268

jajka1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)230 g jogurtu greckiego2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i spiruline. Szpinak gotujemy chwilkę, odsączamy i wrzucamy do miski, miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy, przesypujemy do masy i mieszamy łopatką na przemian z jogurtem. Formę (ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i rozprowadzamy. Rabarbar kroimy w kostkę (połowę

Czarnawisienka
Schab peklowany parzony 373

gotowane i surowe suszone. Schab peklowany parzony to moja kolejna propozycja na przygotowanie wędliny domowym sposobem. To schab trochę przypominający schab gotowany w 10 minut, ale tylko wyglądem, sposób przygotowania jest zupełnie inny. W kolejce czeka przepis na łopatkę marynowaną / peklowaną 4 dni, a potem pieczoną w piekarniku. Kilka dni temu podałam na blogu przepis na schab suszony w piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń 210

plastry a plastry na paski. Paski przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Marchew obieramy, gotujemy przez 10 minut w bulionie warzywnym, studzimy i kroimy w słupki. Czerstwe bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy. Mięso i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę, cebulę, czosnek i bułki mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim

Maminek kulinarny