łopatka gotowana - 2067 przepisów (strona:6/138)

tortille z fasolą jasiek... 164

łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą noc, przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 396

wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo - 1/3 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki mąki Wykonanie Łopatkę kroję w dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi przyprawami składnikami marynaty, zalewam olejem, mieszam, przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki na całą noc. Po tym czasie plastry(...)mięso jest już miękkie odkładam go na osobny talerzyk, a powstały sos zagęszczam rozrobioną śmietaną z mąką, kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
zupa warzywna z klopsem 169

wygodniej i jak mamy np. groszek z marchewką... może być zielona fasolka czy kalafior...trochę soli, pieprzu, listek i ziele... Klopsy przygotowujemy z mielonej łopatki z dodatkiem przypraw i jajka. Gotujemy warzywa,  "kulamy" klopsy i wrzucamy je do garnka jak zupa już zacznie się gotować. Po 8-10 minutach zabielamy zupkę i chwilę jeszcze gotujemy.Jak

chleba naszego
Pęczotto grzybowe z serem korycińskim 165

wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło i starty ser koryciński. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy), a następnie podajemy np. z łopatką wieprzową i pyszną sałatką

Kuchnia Bon Appetit
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 221

małych papryk białych ( lub innych ) 1 mała dynia , nie musi być dojrzała lub kawałek dużej ( około 300 g ) 0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowej łopatki 2 łyżki ziaren ryżu ( nie gotowanych ) 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1 kubek jogurtu greckiego kawałek sera do utarcia , około 200 g 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki

Ogrodnik w podróży
pasztetowa z domowej wędzarni 238

liściaste drewno. Dym bukowy, czy olchowy, potrafi bowiem zmienić dość pospolity ( choć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu  2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera(...)Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na patelni na pozostałym smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną. 202

masła   sól, pieprz, olej WYKONANIE: plastry boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,   kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości, do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, ziemniaki przeciskamy przez praskę

Kuchnia Beaty
Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka 389

obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli masło cukier (lub dow olny sos)   Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka -  Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy m ąkę pszenną, zi emniaczan ą , sól(...)matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża lub łopatki odkrajemy skosem kluseczki , tworząc charakterystyczne "romby" . Gotujemy w osolon y wrzątku do wypłynięcia , nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem (lub dowolnym sosem

Słodka Strona
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 310

liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej  Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki  - 2 l bulionu warzywnego  - 6 dużych, świeżych marchewek  - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy(...)zacznie się gotować intensywnie, a wówczas ogień zmniejszamy tak, żeby bulion tylko "pyrkał", dzięki temu cały smak przejdzie do bulionu i zachowa ładny kolor. Gotujemy minimum godzinę, żeby uzyskać smak.  2. Mięso  Łopatkę oczyszczamy z błon i kroimy w małą kostkę 1cm x 1cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, po czym smażymy mięso, obtoczone wcześniej w mące

Sajkofanka smaku
Kartacze albo cepeliny 230

prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem(...)takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków (mączystych, typ BC) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli nadzienie: 400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka) 1 cebula sól pieprz majeranek do gotowania: liść laurowy ziele angielskie do podania: cebula boczek kwaśna śmietana Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując kartacze warto dobrze zaplanować wszystkie czynności: najpierw

Obiad gotowy
PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM 188

Pożądna porcja rozgrzewającego dania przyda się w ten zimny dzień. Już z rana zaplanujmy co ugotujemy na obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy! Składniki: 1 kg mięsa mielonego np  z łopatki wieprzowej sól,pieprz, słodka papryka mąka do obtaczania pulpecików dodatkowo: szklanka śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków kilka gałązek natki pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy

Z Majeczką w kuchni
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 557

ząbki, cebula - ziele angielskie 3-4 szt, listek laurowy, pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona pietruszka Wykonanie Oczyszczone golonko, nóżkę i obkrojoną z tłuszczyku łopatkę wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy  wszystkie przyprawy i sól. Kiedy mięso już jest prawie miękkie dodajemy włoszczyznę wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy, studzimy

Kuchnia z widokiem na ogród
Gryczana pieczeń 206

kaszy gryczanej- 400 g łopatki- 1 duża cebula- 3 ząbki czosnku- 2 jajka- sól, pieprz i majeranek- olej roślinny- sos pieczeniowy ciemnyPrzygotowanie:Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 5 minut mniej niż na opakowaniu. Łopatkę mielimy wraz z cebulą. Do masy dodajemy ostudzoną kaszę, wyciśnięty czosnek oraz jajka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy. Masę przekładamy

Zainspirowana w kuchni
Frużelina jagodowa 168

austriackiego. Odstawiamy garnek z zawartością na kilka godzin, do momentu aż jagody puszczą sok. Doprowadzamy zawartość do wrzenia, delikatnie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez kilka minut, mieszamy delikatnie, najlepiej giętką silikonową cienką łopatką, aby jagody pozostały w całości, czyli nie rozgotowane.Rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną  z odrobiną zimnej wody, dodajemy do jagód i mieszamy delikatnie. Gotujemy ok. 5 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina po chińsku z makaronem 221

papryka czerwona  1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 15 minut, odcedzamy. 2. Na mocno rozgrzanym

Szefowa kuchni