byłby żurek, teraz się zmieniło. Po zrobieniu bulionu, odkręcam butelki z sosem pomidorowym, podnoszę wieczko i co widzę ... serduszko ... mina moja i dzieciaków, które mi towarzyszyły przy gotowaniu bezcenna :) Składniki: mięso np. łopatka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy (ja daję albo z kartonu albo passate ze słoików, no chyba że robię latem to wtedy ze świeżych pomidorów), pieprz
Państwo Wojtczuk gotująLilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie(...)dotykały dna i nie stykały się ze sobą. Zalewamy słoiki wodą do 2/3 ich wysokości i gotujemy pierwszego dnia przez 1 godzinę, drugiego dnia przez 40 minut i przez czas 30 minut na trzeci dzień. SKŁADNIKI na 3 słoiki po 500ml 600g łopatki wieprzowej 350g szynki wieprzowej 350g surowego boczku 350g wędzonej słoniny 1 kostka smalcu + zapas do zalania
Karo in the KitchenSkładniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka około szklanki mleka (do namoczenia kajzerki) 2 jajka bułka tarta do optoczenia
Qchnia po prostuZawsze mam pod ręką to mieszadło i nie daj Jeżu jak mi ktoś przełoży ją w inne miejsce… Mam tak zorganizowaną kuchnię że mogę na ślepo gotować. Duża łyżka z sylikonową łopatką. Moja jest chyba z lidla. Kupując, zwróćcie uwagę na to, aby była mocna rączka, a łopatka nie za miękka. Łyżka idealnie sprawdza się do mieszania mas, wygarniania
greenscarfTak upieczona wieprzowina sprawdzi się idealnie nie tylko podana do obiadu. Wspaniale smakuje w kanapkach czy też sałatkach. Nam najbardziej smakuje podane w towarzystwie sosu czosnkowego
Jakugotujesz.plPowoli robi się chłodno i naprawdę jesiennie. Urządziłam sobie wczoraj krótki spacer po Parku Ujazdowskim. Te wszystkie kolory i kupki suchych liści pod drzewami. Jest pięknie
W kuchni wieczoremCoś w stylu "kebaba", łopatka wieprzowa duszona z cebulą, idealnie nadająca się do pity, przypominająca polskiego kebaba. Danie to jest kolejnym daniem, które robi się samo
Klasyka Gotowaniagotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon™ Platinum Plus – najbardziej wytrzymałą powłokę firmy Chemours. Powłoka ta gwarantuje gotowanie bez przywierania i możliwość używania metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i zarysowania – potwierdzone testami. Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu, a d zięki właściwościom nieprzywierającym gotowanie i smażenie jest jeszcze prostsze
Ostra na Słodkoparunastu lat przygotowuję bigos sylwestrowo-noworoczny. Taki bigos gotuję w największym, ogromnym garnku, specjalnie do tego celu przechowywanym na strychu ( bo w szafkach kuchennych niestety by się nie zmieścił ). Gotuje go bardzo długo 2-3-4 dni i z każdym dniem jest coraz lepszy-smaczniejszy. Najlepiej smakuje w Nowy Rok, kiedy dopadnie nas mały, lub wielki głód, podgrzewamy, zajadamy(...)Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródSoczysta i pełna aromatu łopatka z warzywami z szybkowaru to proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Mięso przygotowane w szybkowarze zachowuje dużo więcej smaku, a jego struktura jest nienaruszona i delikatniejsza. Dużym walorem przygotowania jedzenia w szybkowarze jest to, że zapach bardziej aromatycznych dań i para wodna uwalniana w czasie gotowania nie rozprzestrzenia się po kuchni. O ile bardzo lubię jeść(...)tych gotowanych w tradycyjny sposób. Podczas gotowania mam czas na inne zajęcia, gdyż nie muszę mieszać i pilnować, aby się nie przypaliło. Teraz gdy mam elektryczny i bardziej nowoczesny szybkowar, to mogę się nawet zdrzemnąć, gdyż po upływie zaprogramowanego czasu sam się wyłączy i nawet podtrzyma temperaturę przygotowanej potrawy. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 2 ziemniaki 1/2 główki
Kuchcik gotujeZmodyfikowana wersja klusek z mięsem. Warto spróbować, bo smakują wybornie. Składniki: -2 kg gotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -30 dkg łopatki -ćwiartka z kurczaka -boczek wędzony -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -marchew -2 cebule -seler, por, czosnek, korzeń pietruszki -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty -sól, przyprawy Do ok. 3,5 l zimnej wody wrzucamy mięso, jedną cebulę, marchew
Maminek kulinarnywięc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki
Gosia gotujesmak domowego pasztetu jest tego wart. Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki): mięso na pasztet: 30 dag karkówki 40 dag łopatki 20 dag boczku świeżego 1 podwójna pierś z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej składniki dodawane do gotowania mięsa: 1 cebula mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu(...)płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy. Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy do garnka. Cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól
Smak mojego domulaurowe-sól, pieprz-1 kg łopatki wieprzowej-1 lub 2 nóżki wieprzoweDo garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso. Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny. Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy na małe kawałki.Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej niewiele z nich da się zagospodarować.Marchewkę kroimy w plasterki.Rosół
Maminek kulinarnywina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki(...)kapusta była za kwaśna, jeszcze raz odcedzam i dolewam świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś
Smakołyki Asi