mrożony łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną, kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej z łopatki ugotowanej usunąć kość, mięso posypać mąką, papryczką chili zmieloną i na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony wlać wywar, dodać ziele i liść i gotować na mniejszym ogniu z 10 minut do smaku doprawić maggi, śmietanę 18% wymieszać z mąką, ciut wodą
W Mojej Kuchni LubięMięso gotowane na parze jest bardzo soczyste a cały tłuszcz z niej wypłynął. czas gotowania uzależniony jest od rodzaju mięsa. Możemy przygotować również szynkę, schab oraz karczek. Mięso na zimno idealne do kanapek :)Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1 litr przegotowanej i wystudzonej wody10 dag solicała główka czosnku 5 listków laurowych6 kulek ziela angielskiego4 kulki jałowcasuszona kolendrasuszony tymianeksuszony
Bon Appetit Małgorzatymasła 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku 125 ml wody po gotowaniu mięsa Łopatkę mielimy, wrzucamy na wrzątek i parzymy (gotujemy na minimalnym ogniu) razem z zielem angielskim i liściem laurowym przez 30 minut. W drugim garnku na minimalnym ogniu parzymy wątróbkę(...)czosnek kroimy drobno i szklimy na maśle. Na koniec dodajemy rozmaryn i tymianek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Łopatkę i wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy 125 ml wody po gotowaniu łopatki i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wszystko z patelni, na której szkliła się cebula. Dodajemy też resztę przypraw i sól do smaku. Pasztet powinien być dość luźny, potem
Marder&Marder ManufactureMAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka
Tradycyjna kuchnia Kasikucharek 1 łyżka, cząber 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, woda 1/2 litra wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu = łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem na jeden duży płat, uważać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki(...)rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie łopatkę dobrze wystudzić aby się nie rozleciała, z zimnej usunąć sznurek, kroić cienkie plastry do pieczywa, podawać z dodatkami jakie się lubi - najlepsze domowe mięsko
W Mojej Kuchni Lubięnajczęściej wybieranych gatunków mięs przez Polaków. Możemy w domu przygotować pieczeń, wędlinę rozpływającą się w ustach pełną smaku i aromatu. Nasze podniebienia będą zachwycone jak nasi goście i rodzina. Gotowana łopatka jest przepyszna, soczysta, Myślę, że nie wiele osób rozpozna, że jest gotowana. Z punktu ekonomicznego ubytek mięsa podczas gotowania jest dużo
Kulinarne pyszności Molkiżelatyny ( na 2.5 l) 1 łyżeczka zmielonej gorczycy (nie koniecznie) sól, pieprz Wykonanie - W większym garnku zagotować wodę , włożyć umytą włoszczyznę i pokrojoną w kostkę łopatkę. gotować na wolnym ogniu do miękkości . Pod koniec gotowania dodać sól ,pieprz , gorczycę , posiekany czosnek Spróbować jeśli(...)Przestudzony roztwór wlać do butelki plastikowi ( 1,5 l) Wystudzić i odstawić do lodówki. - Na drugi dzień rozciąć butelkę i łopatka w galarecie gotowa. Rada: łopatka będzie się lepiej kroiła gdy żelatyny będzie więcej . Kolor mięsa będzie różowy jak pokrojone i nasolone poleży w lodówce przez dobę
Eli Gotowanieziaren kminku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka oleju rzepakowego 1 szklanka ryżu 2 szklanki gorącej wody sól pieprz Płuczemy ryż i zalewamy 2 szklankami gorącej wody, solimy i gotujemy. Łopatkę kroimy w 1 cm kostkę przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. W garnku (dobrze mieć garnek który będzie można wstawić do ciepłego piekarnika
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mięsa typu łopatka 500 gram wątróbki ( ja miałam z indyka ) 2 cebule Ok. 20 gram majeranku 150 gram kaszy manny Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Wykonanie: Boczek i łopatkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku listków laurowych i ziaren ziela angielskiego. Gdy mięso będzie prawie ugotowane dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze około 15 minut. Kaszę manną
Smaki Ewyburaczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy
Walijskie Pichcenieszklanki ( 750 ml ) ciepłej wody -1 kg + 1 szklanka mąki pszennej 650 -1 szklanka mąki żytniej -2 garści cebulki prażonej -3 łyżeczki soli -1 jajko do smarowania Łopatkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw i studzimy. Kapustę gotujemy ok. 60 minut. Delikatnie odciskamy i kroimy (nie za drobno ). Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody
Maminek kulinarnysurowych ziemniaków 1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli Farsz: Ok. ½ kg mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym Ugotowane mięso
Smakowy Rajmięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,warzywko, ząbek czosnku, marchewkę, suszone grzyby oraz 2/3 łopatki.Gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę i czosnek kroimy w plastry. Wątróbkę płuczemy, odsączamy, przyprawiamy przyprawą do mięsi podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Pod koniec smażenia dodajemy cebulę
Maminek kulinarnyłopatki wieprzowej. Danie jest syte i rozgrzewające. Można go dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, seler lub inne warzywa. Zapraszam. Post Gulasz z łopatki wieprzowej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePrzepis autorski (mój). Lubię nieskomplikowane potrawy, które zachwycają smakiem - właśnie jak ta łopatka! Oprócz idealnego smaku jest mięciutka i niezwykle soczysta. Sos z czarnym pieprzem
Di gotuje