łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:49/75)

Gulasz wieprzowy z łopatki 161

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony(...)obsmażyć dorzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy wraz z koncentratem. Krótko wszystko podsmażyć. Po tym czasie podlać mięso ok. 2-3 szklankami gorącej wody tak aby tylko lekko je przykryła. Dusić mięso do miękkości. Na koniec jeśli istnieje konieczność doprawić i zagęścić.   Mi przygotowanie gulaszu zajmuje ok 25 minut gdyż najczęściej do duszenia mięsa używam szybkowaru , który naprawdę znacznie skraca

W garach u Gosi
gulasz węgierski z wieprzowej szynki 276

Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania(...)dokładamy do garnka wieprzowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez dwadzieścia minut. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne dziesięć, piętnaście

Miód i pieprz
Gulasz wieprzowy z karczochem 203

warzywo odpowiednio przyrządzone   jest smaczną,  wartościową  przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta  papryki ostrej suszony lub świeży rozmaryn / do smaku 1 łyżka mąki ½ szklanki wytrawnego,czerwonego  wina 1 szklanka bulionu warzywnego(...)oliwie / 2 łyżki/. -Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną  patelnię wrzucić  przygotowane kostki mięsa i obsmażyć  z każdej strony . -Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. -Zalać bulionem i dusić pod przykryciem  na wolnym ogniu ok.20 minut. -Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa. -Jeśli  w czasie  gotowania

Zakamarki mojej kuchni
Zupa gulaszowa-GULYASLEVES 151

nazwę Ale wiadomo, im dalej od tradycji tym dalej do samego oryginału. Większość potraw nawet tych tradycyjnych przechodzi metamorfozy. Czasem na dobre tak jak i tu. Składniki: 1 kg łopatki może być wołowina 1 marchew 2 białe cebule 2 czerwone cebule 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 2 cukinie 2 pomidory najlepiej z puszki 1/2 pora 700 g pieczarek smalec(...)albo olej i smażymy mięso na ciemno-brązowy kolor . Następnie dodajemy cebule (szeroka kostka) marchew i smażymy dobre 10 minut, dodajemy liść laurowy Podlewamy wodą tak by zakryć i dusimy 20 minutek. Następnie dodajemy pieczarki i po następnych 20 minutach paprykę , cukinie ,pomidory , kostkę rosołową, i resztę składników: kminek, pieprz wszystkie papryki w proszku . Pamiętajmy o podlewaniu wodą zawsze

Viola cooks with passion
Spaghetti cukinniowe 195

potrzebować specjalnej temperówki do warzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania. Składniki 1 cukinia 250g mięsa mielonego z łopatki 5-6pieczarek pomidory w puszce krojone jogurt naturalny mały czosnek sól pieprz zioła prowansalskie bazylia świeża i suszona  Przygotowanie    Cukinię myję, nie obieram z skóry. Przy(...)pieprzem. Następnie dodaję wcześniej przygotowane cebulę i pieczarki, a także pomidory z puszki, pół kubeczka jogurtu natralnego. Wszystko doprawiam jeszcze raz i dokładnie mieszam. Przykrywam pokrywką i duszę całość na niewielkim ogniu ok 15min od czasu do czasu mieszając.    Gotowe Smacznego

Zdrowo i kolorowo
Bitki wieprzowe 185

potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam pod siebie, dlatego tym razem(...)trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy kostki rosołowe). 5.       Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie. 6.       Dusimy około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża. 7.       Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie

Fabryka pomysłów
Cygański garnek 45479

nosie i pobudza nasze zmysły. Można też je robić w wersji kociołkowej. Najlepiej podawać z pajda domowego chleba lub ziemniakami w łupinach, najlepiej z ogniska.  Składniki: - 1.2 kg łopatki wieprzowej lub karczku - 5 dużych cebul - 3 papryki, czerwona, żółta i zielona - 1/2 kg pieczarek - po 2 lub 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej ( ostrej w zależności od upodobań(...)dodajemy cebulę i mieszamy, dodajemy cukier i sól. Gdy cebula się z blanszuje dokładamy pieczarki i razem smażymy. Po 10 minutach dokładamy paprykę oraz mięso i podlewamy wodą. 3. Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki ziół, warzyw i mięsa połączą się ze sobą.  Po przyprawy warto

Apetyczna babeczka
Eintopf - pyszne i sycące danie z jednego garnka 177

fasoli. Pozostałe składniki wpływają głównie na smak potrawy. Mi najbardziej smakuje do niego pieczywo, ale można go również podawać z ziemniakami lub kaszą. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 4 średnie cebule oliwa mąka pszenna typ 500 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 średni korzeń pietruszki 2 gałązki selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 3 czerwone papryki(...)wlać dwie szklanki wody, dodać pomidory w puszce, liście laurowe, ziele angielskie, przekrojone na pół gałązki selera naciowego, obrany i przekrojony wzdłuż korzeń pietruszki, po czym nałożyć pokrywę i dusić, aż zmięknie mięso. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Z brytfanny wyciągnąć korzeń pietruszki i seler, po czym dodać papryki

Passions hobbies life
Gołąbki bez zawijania 154

włoskiej kapusty – zupa z włoskiej kapusty – kwaśnica z żeberkiem GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Ilość porcji: 7-9 gołąbków Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mięsa mielonego (z łopatki, wołowo-wieprzowego lub z kurczaka) – 100 g ryżu – 1 cebula – ćwiartka kapusty – 300-400 g passaty pomidorowej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 listek laurowy(...)gołąbki będą już zrumienione dodaj passatę pomidorową i dolej do niej około pół szklanki wody. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, po szczypcie soli i pieprzu. Przykryj patelnie pokrywką i duś około 20 minut w połowie duszenia przewracając pulpety. Kilka minut przed końcem dodaj oregano i w razie potrzeby dopraw. Gołąbki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i sałatką. SMACZNEGO! Artykuł Gołąbki

nietylkopasta.pl
Chili con carne 118

ziół, by pod sam koniec oddać nieco pikantny i mięsny smak. Zdecydowanie ta wersja jest mi bliższa.   A co potrzebujemy do chili con carne?   300 g mielonej łopatki wieprzowej 300 g mielonej szynki (z kulki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1/2 małej papryczki chili(...)dodajemy mięso oraz wszystkie przyprawy. To ważne, gdyż to własnie mięso powinno nabrać ich aromatu. Smażymy kilka minut, aż nabierze lekko złotego koloru. Wrzucamy posiekane w kostkę kolorowe papryki, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Zmniejszamy ogień. Gdy papryki będą miękkie, dodajemy kawałki cukinii oraz kukurydze i fasolkę odsączone z zalewy. Całość mieszamy, ponownie

Raj dla Podniebienia
PULPETY W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM (Z MIĘSA MIESZANEGO) 178

takie danie to kwintesencja smaku! Pulpety są pyszne, a sos treściwy i aromatyczny. Zawsze robię ich duuuży garnek, żebyśmy mieli na 2 dni 😍 Składniki: 600g mięsa mielonego ( u mnie łopatka, karkówka, pierś z indyka, ale sprawdza się też tutaj samo wieprzowe mięso) 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka majeranek olej(...)pieprz ziołowy słodka papryka olej śmietana 18% 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki mąki  natka lub koperek Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Dusimy całośc 10-15 minut. Następnie dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym, starte na drobnych oczkach ogórki  oraz sól, pieprz ziołowy , słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i zaciągamy

Walijskie Pichcenie
Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym 532

rozdrobnić blenderem.  Smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką.   Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu(...)gołąbki przewrócimy na drugą stronę. Przecier pomidorowy doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem.   Podsmażone kotlety zalać przecierem pomidorowym, dodać liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Pod koniec duszenia posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy