mięsa z łopatki wieprzowej30 dag mięsa z szynki wieprzowej½ łyżeczki soli4 łyżki oleju1 duża cebula1 łyżka słodkiej papryki1 kostka mięsna2 listki laurowe10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego6 ziarenek ziela angielskiego3 płaskie łyżki mąkiUważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu przepisy z serca domu. Gulasz jest pachnący(...)podsmażyć.Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną knorr, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać
Świat Domowej Kuchninawet z białej kiełbasy możemy zrobić typowe danie obiadowe w postaci kotletów. Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com Kotleciki mielone z białej kiełbasy Przygotuj dużą miskę, miseczkę, patelnię, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie nóż, płaski talerz. Przygotuj składniki (6 porcji): 4 średnie białe kiełbasy, 2 jajka, 1 czerstwą bułkę kajzerkę, bułkę tartą, mniej więcej 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony(...)tłuszcz. Usmaż na nim kotlety. Smaż je na średnim ogniu, aby z zewnątrz nabrały ładnego, złotobrązowego koloru, a w środku „doszły”. Podsmażone kotlety możesz także podlać odrobiną wody i dusić do momentu wyparowania płynu. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubioną surówką
blog.moje-pasje.infośrednia główka młodej kapusty 4 nieduże marchewki 3 łyżeczki siekanego koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy(...)Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew, podlać 1/2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Lekko posolić. Całość dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. W międzyczasie obsmażyć na oleju pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor. 4. Gotowe pulpety przełożyć do kapusty, lekko zamieszać
Kuchnia domowa Aniczemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku 1/2 kg kiełbasy toruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 1 przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku(...)łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut
Wanilia i Kardamondodatek do mięsa, które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki: pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko do namoczenia bułki 2 cebule sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) mąka (do obtoczenia) pół kg pieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany(...)się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię, na której była smażona cebula i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić
ChilliJemydanie główne. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa) 4 skrzydełka kurze 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 450 g mięsa wieprzowego (łopatka) 1 duży korzeń selera 2 średnie korzenie pietruszki 2 średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy sos sojowy świeżo mielony(...)kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa, dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki i marchewki ostrugać. Warzywa dodać do zupy wraz
Passions hobbies lifepomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy z plackiem ziemniaczanym. Moje chłopaki uwielbiają :) Składniki: 700 g mięsa ( miałam łopatkę) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory ( najlepiej typu lima) 2 szklanki gorącej wody 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 marchewka liść laurowy (1-2 szt) 4 kulki ziela(...)ostrą, oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Jeszcze chwile podsmażyć i zalać gorącą wodą. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu. W między czasie pokroić marchewkę w półplasterki i paprykę w kostkę. Dodać do gulaszu. Wszystko razem dusić około 1,5 godziny. Do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia
Agusiowe smakołykiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 0,7 kg mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 200 ml cydru (użyłam gruszkowego) 50 ml sosu sojowego 1 duża cebula/por 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego słodka papryka w proszku sól, pieprz olej mąka Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć(...)najlepszy smak gulaszowi). Całość wlać do garnka. Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5-2 h na bardzo małym ogniu (pod przykryciem). Doprawić na sam koniec duszenia. Można użyć mięsa wołowego lub zmieszać wieprzowe z wołowym. Gulasz podawałam z kaszą bulgur od Skworcu oraz ryżem Bosmati z Kuchni świata
Di gotujePyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe(...)Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjestaje się delikatniejsze i smaczniejsze. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 45 minut Składniki na makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami: 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 kg pieczarek średniej wielkości brokuł 2 cebule średnia marchewka 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki kozieradki(...)marchewka zacznie puszczać kolor. Do warzyw dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć na początku na większej mocy palnika, a gdy zacznie się nieco przyrumieniać, zmniejszyć moc, przykryć i dusić około 15 minut. Pieczarki umyć i przekroić na 4 części, podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do mięsa. Następnie dodać przyprawy (oprócz soli) i wino, gotować około 10 minut, po czym
Gotuj w domumąki 1 opakowanie drożdży instant 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 2 jajka 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 szklanka mleka Gulasz: ok. 900 g mięsa z łopatki ok. 300 g pieczarek 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, mielona słodka papryka, chilli w proszku W dużej misce wymieszać mąką, drożdże, sól oraz cukier(...)czasu aż woda, która wytworzy się z mięsa wyparuje. Gdy mięso się zezłoci zalać je wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką, dusić przez ok. 15-20 minut, aż mięso zacznie mięknąć. Po tym czasie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić kolejne 15 minut (można dolać wodę jeśli bardzo wyparuje). Następnie doprawić sos solą
Simply Foodpapryczki faszerowanej. Tym razem farsz podobny do farszu z gołąbków czyli mięsko mielone i ryż. składniki: 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 duża cebula 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 woreczek ryżu (100 g) sól,pieprz majeranek ser żółty do posypania woda do podlania Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju następnie dodać(...)też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier odrobina oregano 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Na patelni rozpuścić masło i wlać pomidory z puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą
Monia miesza i gotujetylko Gadzina przyjedzie to zrobimy wreszcie pasztet domowy po saudyjsku :) Składniki: około 1 kg tłustej wielbłądziny (wieprzowiny tutaj nie ma, w polskich warunkach byłaby to karkówa lub łopatka i podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny 0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki(...)dodać resztę mięsa i krótko obsmażyć na ostrym ogniu. Dodać pokrojoną drobno cebule i przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i podlać wodą, ale tylko tyle, aby mięso było przykryte. Dusić na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie się rozpadać. W połowie duszenia dodać marchewkę. Po około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1kg mięsa mielonego u mnie mięso z łopatki wieprzowej 1 jajko Kawałek strąka czerwonej papryki 2 ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie(...)złoty kolor na oleju. Następnie podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, obraną, rozkrojoną na ćwiartki żółtą cebulę i sos sojowy. Wszystko razem dusić około 20 minut na wolnym ogniu. Sól do przyprawienia sosu raczej nie będzie potrzebny ze względu na dodany wcześniej sos sojowy. Na koniec sos zagęścić niewielką ilością wody z mąką
W garach u Gosipewnością nie są jednym z moich ulubionych dań, jednak zrobione według tego przepisu zaspokoją podniebienie nawet wybrednych mięsożerców :) Są idealnie soczyste i aromatyczne. Składniki: - pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jedna czerstwa bułka + mleko do namoczenia - jedno małe jajko (u mnie rozmiar M) - niewielka cebula - ząbek czosnku - łyżka musztardy - dwie łyżki wody - sól, pieprz, majeranek wg uznania(...)bułki tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Gdy wszystkie kotlety są już usmażone wkładamy je ponownie na patelnie, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok 7 minut
Cook&Love