smaku potrawy. Ja dziś chcę polecić gołąbki nie tylko z wzbogaconym nadzieniem, ale także z sosem na bazie cukinii, gęstym, pysznym i aromatycznym. Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu ugotowanego al dente cebula łyżka masła papryka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sos: cukinia duże jabłko 2 ząbki czosnku cebula(...)obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka obsmażona kapust smakuje dużo lepiej. Resztkami kapusty wykładamy garnek o grubym dnie, na takim posłaniu układamy obsmażone gołąbki. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz, do tego co powstało w czasie duszenia, dodajemy rozgotowaną cukinię, czosnek przegnieciony przez praskę i miksujemy na gładki krem
Dieta moja pasjaprzedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane(...)łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano dwa ząbki czosnku dwie łyżeczki cukru pół szklanki bulionu kilka gałązek koperku mała cebula Wykonanie: 1.Liście kapusty szatkujemy i dusimy w bulionie kilka minut aż będą rozgotowane. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy do gotującej się kapusty. 2. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy pokrojone na drobną kostkę pomidory z puszki, posiekany
Mama z miastadelikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 200 g upieczonej dyni hokkaido kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko(...)garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć gołąbki, do sosu dodać koncentrat i upieczoną dynię. Za pomocą blendera całość zmiksować. Na sam koniec sos doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie przełożyć
Ugotowaćbułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać... Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek. Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne(...)kulę z ciasta łyżką oliwy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy
Kolorowy Przepisownikmojej kuchni zagościł upragniony wok. A ja, oczami wyobraźni, już widziałam na nim pyszne azjatyckie potrawy, oraz inne „cuda” z gotowaniem na parze, smażeniem w głębokim tłuszczu i duszeniem włącznie. Na chwilę obecną, nie mogę powiedzieć, jak się zachowuje w każdej z tych ekstremalnych sytuacji, ale obiecuję, że przetestuję wszechstronnie jego siłe i moc :-) Tymczasem zapraszam na pierwszy test(...)patelni na talerz. Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki, przy użyciu plastikowej lub silikonowej łopatki. Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy. Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło. Wracając
Mia Cucina Sofietadawka chili i bardzo rozgrzewające. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków chili można pominąć. Też będzie smacznie. Składniki na 4-6 porcji: 500 g karkówki wieprzowej QAFP (może też być łopatka) 4 ząbki czosnku (obrane) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 200 g wędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka(...)garnku oleju zeszklić cebulę. Dodać chili i paprykę wędzoną, chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, dynię piżmową, starte jabłko, zmiksowane i pokrojone pomidory, wlać wino, dołożyć mięso i boczek. Dusić ok. 10 minut bez przykrycia. Dodać seler naciowy, jarmuż i ciecierzycę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody. Dynie hokkaido
Pełny talerzszarlotkowy pleśniak Jabłka są dobre w każdej postaci, smażone, pieczone, duszone, czy też w cieście. A jeżeli w cieście, prócz jabłek, znajdzie się puszysta bezowa masa, to i radość z takiego deseru, będzie podwójna . składniki 400 g miękkich jabłek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczeni 2 łyżki mąki(...)trochę zmiękły), jeżeli jabłka są bardzo kwaśne dosypujemy do nich trochę cukru. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy gorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowej warstwy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki
Miód i pieprzJakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek dla wegetarian i wegan. Dziś, w ramach równouprawnienia podaję przepis dla mięsożerców, który jest doskonałym uzupełniam tejże fasolowej potrawy. Mini burgery ze świeżą kolendrą i chili jalapeno. Mięsożercom się kłaniam. Mini burgery(...)położyć burgery na rozgrzanej patelni, smażyć delikatnie z każdej strony (jeśli patelnia jest dobrej jakości to bez dodatkowego tłuszczu) ok. 4-5 minut z każdej strony, obracając je łopatką co jakiś czas i uważając żeby mięso nie przypalało się z zewnątrz. Podawać kiedy będą jeszcze lekko różowe i soczyste w środku. Smacznego. P.S. Dla uważnych obserwatorów. Na zdjęciu odbijają się
Jem więc JestemSzybki obiad pracy – popularny chińczyk? A może by tak przygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Eeeeeeeh. I jeszcze raz ogromnye EH. Drogie użytkowniczki durszlaka - czytajcie opisy akcji! Wielkimi literami oznaczyłam, że przepisy na mięso duszone nie będą akceptowane, a połowa blogowiczek z uporem maniaka dodawała wyłącznie takie. Stąd ilość przepisów tym razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję(...)kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka ryżowa z warzywami autorka: La Gusteau - Luna | blog: RATATOUILLE Szaszłyki
Kuchenna Kontrrewolucyakopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez obwiązywania sznurkiem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego olej(...)położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany
UgotowaćWiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dania jednogarnkowe, gdyż łato się je przygotowuje i są bardzo smaczne. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na fasolę z klopsikami: Klopsiki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej bułeczka pszenna 100 ml mleka łyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu naturalnego(...)łyżkami płynu z garnka i wlać do zupy, dodać również przecier i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Po czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki i fasolę, czy są wystarczająco ugotowane. Klopsiki: Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Kuchcik gotujetłuszczu GULASZ ZE STACJI BOLSHOI METRO: LAST LIGHT wieprzowina z boczniakami w śmietanie 45 min 21 zł 3 porcje średnie POTRZEBUJESZ nóż i deska głęboka patelnia ręcznik papierowy miska łopatka drewniana Składniki Koszt boczniaki (200g) 6 zł schab wieprzowy (300g) 6 zł cebula – 1 duża 0,40 zł masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g(...)pozytywnie wpłynie na smak potrawy, ale nie jest niezbędny, dlatego możecie go pominąć. Tak jest jak się za późno podpala wódkę…. Nie popełniajcie tego samego błędu 5. DUSZENIE (20 min) Na patelnię dodajemy śmietanę, musztardę oraz nieco soli. Dusimy całość przez około 15-20 min, co jakiś czas mieszając. PODANIE Wieprzowinę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami (z dodatkiem masła
Nerds KitchenMakaron po bolońsku jest jednym z moich ulubionych dań. Jest smaczny i bardzo sycący. Kiedyś kupowaliśmy gotowy sos w słoiczku, ale przecież taki sos jest bardzo
Smaki Na Talerzu