łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:58/75)

Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 278

Składniki na 24 pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 większe marchewki 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża 2 ząbki czosnku niecałe pół łyżeczki soli ziołowej - daj jeszcze ok 1 łyżeczkę, jeśli mięso nie było posolone przez producenta, moje niestety już zawierało sól (5g) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego(...)mąkę i paprykę mieloną. Obtocz w tym każdy pulpecik. Do garnka po smażeniu cebulki i czosnku wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem, aby mięso nie przywarło. Gdy mięso się zetnie, przemieszaj wszystko. Sos sam zgęstnieje dzięki mące. Duś do miękkości mięsa - ok 10 minut

Anioszek w kuchni
Bigos mojego Taty 560

grzybów.   Na patelni podgrzewamy 2-3 łyżki smalcu, następnie mocno rumienimy z każdej strony pozostałe mięso, najlepiej partiami, tak żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić. Przypieczone mięso przekładamy z tłuszczem na którym się smażyło do żaroodpornego naczynia z pokrywką, deglasujemy patelnię łyżką wywaru z grzybów, wlewamy do mięsa i wkładamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego(...)ciepłe danie główne. Obiecuję że nikt mu się nie oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule

Karo in the Kitchen
Boeuf Strogonow 186

dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boeuf Stroganow – Składniki: ok. 600 g wołowiny (oryginalnie polędwica wołowa, ale może być też rostbef, ligawa, łopatka lub udziec) 500 ml bulionu (wołowego, drobiowego lub warzywnego) 250 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 180 g 1 duża papryka – ok. 300 g 4 średnie ogórki kiszone(...)wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie (polędwica będzie miękka po kilku minutach, a inne części wołowiny należy dusić nawet 20-30 minut – najlepiej sprawdzać miękkość mięsa podczas duszenia

Kulinarne Przeboje
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 176

buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść(...)smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy go na durszlak i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki

Kolizje Smaków
Aromatyczny gulasz z szynki 200

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 188

mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży(...)już się schłodzi i zetnie. Resztę zmiksujcie lub przetrzyjcie przez sito. Możecie go zamrozić w porcjach i używać kiedy będzie potrzebny jako sos pieczeniowy- do wzmocnienia smaku mięs duszonych czy gotowanych. Na blogu znajdziecie przepisy na dania z PULLED PORK. Przepis zaczerpnęłam z cudownego bloga http://www.karointhekitchen.com

Kocham Czekoladę
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE MUSZTARDOWYM Z PIECZARKAMI, SZAŁWIĄ I CHILI 156

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym. Przepis na polędwiczkę wieprzową duszoną w sosie musztardowym z pieczarkami. Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie musztardowo-miodowym z koperkiem z dodatkiem zrumienionych na maśle pieczarek, szałwii i papryczki chili.  Szybki i prosty przepis na pyszną polędwiczkę wieprzową na obiad. Polędwiczki w sosie świetnie smakują podane z kaszą(...)obsmażone kotleciki włożyć z powrotem na patelnię, wsypać zrumienione pieczarki i całość rozprowadzić sosem musztardowym ze śmietanką i miodem. Dodać posiekany koperek i zagotować na średnim ogniu, delikatnie przemieszać łopatką po spodzie patelni, aby zebrać pozostałości mięsa, które ewentualnie przywarły podczas smażenia. Na koniec doprawić sos solą lub jasnym sosem sojowym.  Po kilku minutach potrawę zdjąć z ognia

Moja Książka Kucharska
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 157

gulasze uwielbiam- choć z tymi z podrobów mam problem i jakąś taką wewnętrzną niechęć, by się w ogóle przełamać i spróbować, ale wszelkie wieprzowe z szynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan(...)wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso pokrojone w mniejszą kostkę i obtoczone w mące, pokrojoną w talarki marchewkę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć

Kuchnia w czekoladzie
Kapusta z grzybami 185

przetrzymać nasze w piekarniku, na przykład w oczekiwaniu na gości. Wieloma testami została wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon ™ Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na użycie metalowych łopatek, bez ryzyka, że nam porysują powierzchnię patelni. Ten kto gotuje doskonale wie jakie to ważne. Chyba każdemu zdarzyło się odruchowo zamieszać coś na patelni widelcem.  Grube wielowarstwowe dno jest(...)rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
GOŁĄBKI W SOSIE 173

Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) główka kapusty 200 g ryżu sól, pieprz majeranek natka pietruszki cząber 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula masło 1 l bulionu olej Przepis na gołąbki Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy(...)doprawić sos solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią. Nie zawadzi również odrobina chilli oraz kilka kropel octu jabłkowego dla kontrastu smakowego. Jeśli  kwaśne pomidory dodac odrobinę cukru. Sos dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozgotować, a płyn odparować. Następnie całość blendujemy i jeszcze 5 minut gotujemy. Gotowy sos . Smacznego

w mojej kuchni
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 230

bardzo jesteśmy w stanie ustalić. Wybór rodzaju mięsa wpływa też znacząco na smak klopsów. Jeśli chodzi o wieprzowinę, sugerujemy połączenie szynki lub biodrówki z odrobiną surowego boczku. Ale np. łopatka też będzie OK, o ile ją lubimy – bo smakuje zupełnie inaczej niż szynka. Z kolei jeśli chodzi o wołowinę, warto rozważyć antrykot lub rostbef. Po raz kolejny proponujemy „kontrowersyjną” brukselkę(...)oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu

Kulinarna Pokusa
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 190

Twoje mięso nigdy  po upieczeniu nie będzie twarde i łykowate. Para nie ucieka, a wraz z nią nie uciekają witaminy i minerały. Nie ma potrzeby dolewania płynów podczas duszenia, dzięki czemu smak potraw jest bardziej wyrazisty i zdrowszy. WNIOSEK: Byłam i jestem pod ogromnym wrażeniem smaku pieczonych ot na przykład zwykłych udek z ziemniakami. Dopiero w żeliwie pozwoliłam sobie(...)szoków termicznych trzeba się nauczyć, że potrawę w rozgrzanym garnku podlewamy płynami w temperaturze pokojowej lub ciepłymi! Do mieszania, przewracania czy wyciągania używaj wyłącznie drewnianych lub syntetycznych akcesoriów typu łopatki, łyżki, widelce itp. Oczywiście stal nie uszkodzi powłoki, ale ją po prostu może zmatowić. Mycie wyłącznie ręczne! Naczynia z powłokami (Staub i Le Creuset) można myć wodą z dodatkiem płynu

Blondynka Gotuje
Gołąbki z sosem pomidorowym 234

robię, to brakuje mi ich smaku, więc idę na skróty i przygotowuję chociaż: Zapiekankę gołąbkową . Składniki: (na około 24 szt. gołąbków) 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu (u mnie basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego(...)wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyjąć gniazda z nasionami i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i lekko obsmażyć na oliwie, dodać pomidory i przyprawy, dusić na małym ogniu do czasu rozpadnięcia się pomidorów i cebuli. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli konsystencja sosu nam nie odpowiada i lubimy bardziej

Kuchcik gotuje
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 192

mieć najlepszy model szwajcarskiego scyzoryka. Nie. Nie. Pomyłka. Jedna wielka pomyłka. Ligawa to mięsień, który podtrzymuje w części krzyżowej kręgosłup wołu – jest sztywna, zbita i nadaje się jedynie do duszenia lub pieczenia. Nie mam psa. Kot – amator wszelkich musów i pasztetów – mimo że mu posiekałam – wzgardził. Cóż, zapłaciłam, poświęciłam czas – zjadłam. A w zasadzie powinnam napisać jadłam. Przeżuwając wolno drobno(...)Musi naprawdę nabrać temperatury, dajcie jej spokojnie nagrzać się ze 3-4 minuty. Kładziemy nasze steki na bardzo rozgrzaną patelnię i mruczymy mantrę – mięsa nie dziurawić, mięsa nie przyciskać łopatką, mięso szanować! Wszystkie soki mają nam buzować w środku.   Rostbef grubości ok. 2-2,5cm (takie steki najczęściej sprzedaje Beef Master) nie potrzebuje więcej na patelni niż

Karo in the Kitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję