dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp(...)yolk will stay liquid, turn the kitchen off and take the lid from the pan. Teraz delikatnie zdejmij jajka z patelni przy pomocy długiej, szerokiej łyżki albo łopatki, ukrój kromkę chleba i jedz! Smacznego! Now gently remove the eggs from the pan with a spoon or spatula, cut yourself a piece of bread and eat! Bon appetite! Share this entry
Martyna Cooksdorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp(...)yolk will stay liquid, turn the kitchen off and take the lid from the pan. Teraz delikatnie zdejmij jajka z patelni przy pomocy długiej, szerokiej łyżki albo łopatki, ukrój kromkę chleba i jedz! Smacznego! Now gently remove the eggs from the pan with a spoon or spatula, cut yourself a piece of bread and eat! Bon appetite! Share this entry
Martyna CooksSkładniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet. Żółty ser zetrzeć(...)oczkach (na tzw. grube wiórki). Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić, aż znaczna większość wody odparuje. Wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jaja i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać pokrojone papryki
Gospodyni Miejskaobiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki 4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy 1 czerwona konserwowa papryka (lub świeża(...)zeszkli, pokrojony w kosteczkę czosnek. Smażymy, aż wszystko się ładnie zezłoci i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie całe przykryte. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, trochę soli i dusimy około dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę, rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach wody, zagęszczamy nią sos, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy np. przyprawą do gulaszu lub solą. Żeby rolada
Rozpustne gotowaniegłośno skwierczeć – w tej potrawie chodzi o to, aby smażyć szybko i na dużym ogniu! Miskę z pozostałościami marynaty zostawiamy do kroku nr 6. Mięso cały czas mieszamy drewnianą łopatką i smażymy do momentu, aż nie będzie lekko brązowe. Co do woka, niestety swoje prawdziwe zastosowanie ma on tylko na żywym ogniu, ponieważ wtedy ogień „otacza” jego boki – na indukcji(...)cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco solą, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę dusimy na dużym ogniu. 10. PODANIE: Ogólnie lepiej wrzucić odsączony makaron do woka i wymieszać całość – wtedy makaron wchłonie smakowity sos. Jednak można też podać go schludnie jak na załączonym zdjęciu. Gotowe
Nerds Kitchenmogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne(...)rezultatem. W moim domu wszyscy lubimy jajka. Przygotowujemy często jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Poniżej właśnie zdjęcia tych potraw. Zwróćcie uwagę jak wygląda patelnia po usmażeniu jajecznicy. Zgarnęłam ją łopatką na środek patelni, a boki lekko przetarłam ręcznikiem papierowym. Nic nie przywarło. Dla mnie to duży plus, bo po jajecznicy zawsze trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest
Smaki Na Talerzumogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne(...)rezultatem. W moim domu wszyscy lubimy jajka. Przygotowujemy często jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Poniżej właśnie zdjęcia tych potraw. Zwróćcie uwagę jak wygląda patelnia po usmażeniu jajecznicy. Zgarnęłam ją łopatką na środek patelni, a boki lekko przetarłam ręcznikiem papierowym. Nic nie przywarło. Dla mnie to duży plus, bo po jajecznicy zawsze trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest
Smaki Na Talerzubyć spokojny o swoje zdrowie. Szczerzę mogę polecić Wam patelnię Ambition, którą używam od jakieś czasu, sprawdziłam ją już w wielu sytuacjach, ma powłokę Platinum Plus- odporną na metalowe łopatki, i nieprzywierającą, dzięki czemu możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, wykonana jest cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie(...)WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez 4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki. Dodaj quinonę
SMYKWKUCHNIproporcję składników to zdecydowanie lubię kiedy w gołąbkach jest mniej więcej tyle samo ryżu co mięsa. Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem Składniki: 700 g mielonej wieprzowiny (karczek, łopatka lub szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści(...)tych, które są w najtwardszych liściach (czyli tych ze środka kapusty). Jeśli nie zmieszczą się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden na drugim, ale ja generalnie duszę je w dwóch garnkach, w których układam tylko po jednej warstwie. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy
PatiGotujesosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić? Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób): 350 g mielonej łopatki 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki(...)drobno pokrojone pomidory. Jeśli używamy pomidory z puszki, wlewamy również sok z puszki. Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do doprawionego sosu wkładamy pulpety i całość dusimy pod przykryciem 20 minut. W połowie czasu duszenia pulpety odwracamy na drugą stronę. Dodajemy bazylię oraz 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, całość gotujemy
Smak mojego domuwazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 10 dkg startego żółtego sera 1 duży seler gałka muszkatołowa pieprz oregano, bazylia, tymianek(...)wrzenia. Teraz wrzucamy pokrojony w drobną kostkę serek topiony i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy niewielką ilość kurkumy, kardamonu oraz sporo pieprzu. Nie solimy, ponieważ serek jest wystarczająco słony. Dusimy jeszcze kilka minut, aż śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć. Możecie dodać jeszcze startego żółtego sera, jeśli został Wam z robienia farszu, smak sosu będzie intensywniejszy. Jeśli śmietanka będzie zbyt rzadka
vegetaniejesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć ok. 350-400 g) 3-4 ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego (u mnie(...)potrwać ok. 2 godz. Czasem nawet dłużej. Pod koniec cebula powinna się rozpaść i utworzyć sos, a gdy mięso będzie już miękkie, możemy dodać marchew i pieczarki. Całość dusimy jeszcze maksymalnie 10 min. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak
Ratunku obiadnajlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka , karkówka lub chociażby soczysta łopatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do roladek , są bardzo proste , nie przekombinowane , a naprawdę smaczne " class(...)delikatnie solimy i pieprzymy , zwijamy w roladki . Podsmażamy na tłuszczu z obu stron aż się przyrumienią , a następnie zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy , dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i dusimy pod przykryciem , na wolnym ogniu około 30-40 minut , aż będą kruchutkie i miękkie . W razie potrzeby podlewamy wodą , gdyby się okazało że zbyt odparowuje podczas duszenia . Powstały przy pieczeniu
Ogrodnik w podróżylistą składników, połowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam!SKŁADNIKI:1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki)800 g ziemniaków2 duże cebule2 ząbki czosnku3 średnie lub 2 duże marchewki2 małe czerwone papryki lub 1 duża1 łyżeczka suszonej kolendry (ja "ugniotłam" ją jeszcze w moździerzu(...)plasterki (około 5 mm) marchewkę, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę cebulę, posól i popieprz, a następnie zalej całość wodą. Przykryj i z odrobinę uchyloną pokrywką duś przez około 35 minut.Teraz dodaj pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone również w większą kostkę pomidory (pomidory natnij od dołu na środku lekko
Słodko-Słony Świat Ilonybardzo stabilna. Została pokryta powłoką tytanowo-diamentową , absolutnie nieprzywieralną i wyjątkowo odporną na uszkodzenia mechaniczne. To zawsze był duży minus zwykłych patelni teflonowych. Wystarczył jeden nieostrożny ruch stalową łopatką, a na powłoce pojawiała się rysa. Wielokrotnie spotkaliśmy się z opinią, że używanie takiego naczynia może być szkodliwe. Z Patelnią Woll takiego zagrożenia nie ma. Nie próbowaliśmy dźgać jej nożem, wystarczy(...)drugiej stronie patelnia ma także lity uchwyt, co bardzo ułatwia jej przenoszenie. Patelnia wyposażona jest w idealnie przylegającą pokrywę, już krążą nam po głowie przepisy na dania jednogarnkowe wymagające duszenia. I kończąc, Wool Diamond Lite po prostu bardzo fajnie wygląda, bez krępacji można ją więc postawić na stole podczas rodzinnego obiadu. Przepis na jogurtowce – przepyszne kotleciki z kurczaka Składniki
Kulinarna Polska