łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:47/75)

Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym 138

przedstawiam poniżej i do kuchni idź i zrób, bo naprawdę warto.   Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym ( porcja dla 5 osób ) 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka ) 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 500 ml sosu pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wytrawnego wina sól, pieprz + szczypta(...)cebulę i czosnek. Gdy już zacznie ładnie pachnieć dodajemy mięso i przesmażamy całość, po chwili dodajemy sos pomidorowy i połowę bazylii i oregano oraz wino i całość mieszamy i dusimy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Mieszamy całość i dusimy jeszcze przez około 10 minut. Sos gotowy. Teraz mieszamy fasolkę z sosem, nakładamy

Kuchnia na wzgórzu
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 172

mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego  5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)się przypiec z każdej strony ale nie spalić).  Następnie dajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach i kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso było przykryte. Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę wody, dodajemy  pokrojoną cebulę, doprawiamy sos solą, odrobiną ostrej papryki, pieprzem oraz odrobiną magi. Mięso podpieczone w mące już

Bon Appetit Małgorzaty
Węgierski gulasz wołowy 203

najlepszy. Składniki podzieliłam na te podstawowe oraz przyprawy, by na pierwszy rzut oka nie odrzucała ich ilość, a tych drugich jest najwięcej. ;) Składniki podstawowe: 600g mięsa wołowego np. z łopatki 1 puszka pomidorów w zalewie 2 średnie pomidory 2 strąki czerwonej papryki 1 strąk papryczki chilli 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki(...)piórka, czosnek grubo siekamy i wrzucamy je do podsmażonego mięsa. Smażymy kilka chwil, po czym wrzucamy grubo pokrojone razem ze skórką pomidory oraz pomidory z zalewy, razem z płynem. Dusimy całość przez około 5 minut. Na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Następnie wrzucamy je na patelnię z mięsem, całość zasypujemy paprykami w proszku i dobrze razem mieszamy. Zawartość

Kuchenna Kontrrewolucya
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 151

późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad.  Palce lizać !  Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt.  małe pieczarki 5-6 szt.  ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta(...)Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać. 2.  Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3.  Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie

Kuchnia Paulettes
Graty i szpeje do domu... 124

czyli nic innego jak kolejne upominki od Pana Grzegorza z pracowni rzeźbiarskiej " Graciarnia " właśnie dotarły pod mój adres. A jako osoba z ciut artystyczną duszą cieszę się tym bardziej, bo wiem ile czasu i poświęcenia potrzeba, by z kawałka prostej rzeczy- tutaj drzewa- wyczarować takie cuda. Takie unikaty są dla mnie zdecydowanie cenniejsze niż kolejna paczka "spożywcza" dlatego nie miejcie(...)której od samego początku jak tylko wynalazłam informację o "Graciarni"marzyłam. Nawet rozmawiając z Panem Grzegorzem kilka miesięcy temu wspominałam o takim właśnie zestawie... I o to jest! Łopatka i szczypce do ciasta. Moje wyśnione i wymarzone, całe z drewna olchowego i o unikalnym kształcie... Takie jakich nikt nie posiada, bo są jedyne w swoim rodzaju. Nie da się zrobić

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 338

inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania  zajęło mi dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula 2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki) 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka olej  Mięso(...)wody i wsypać marchewki. Wszystko ze sobą wymieszać (tj. mięso i warzywa muszą być przykryte sosem). Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego

Ugotować
Po domowemu. PULPECIKI W BIAŁYM CZOSNKOWYM SOSIE. 201

właściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach, by zaserwować coś w miarę normalnego. I czasem spełniam tę prośbę. PULPECIKI W BIAŁYM SOSIE CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 4 ząbki czosnku (ew. czosnek mielony, suszony) łyżka majeranku sól, pieprz(...)jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć, a jest zbyt gęsty - dolewamy mleka. Do gotującego się sosu wrzucam pojedynczo pulpeciki. Doprowadzam do ponownego  zagotowania. Duszę całość jakieś 20-30 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas gotowania mięso puści soki oraz tłuszcz. Sos, w zależności od rodzaju

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z mięsem mielonym. 162

sycący obiad. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Ten farsz jest pyszny. U mnie obowiązkowo dużo zrumienionej cebuli na maśle...mniam. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na farsz: 50 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku olej do smażenia około 3 łyżki koncentratu pomidorowego czarny pieprz mielony do smaku sól do smaku zioła prowansalskie według uznania koperek suszony(...)czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy

Izabelawkuchni
Gulasz po węgiersku 124

płaskiej łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól pieprz 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 papryka czerwona 1 papryka zielona Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę, mniej więcej wielkości 2cm i podsmażamy, na gorącym oleju, do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy(...)zmięknięcia mięsa. Papryki czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, gdy mięso jest miękkie. Dolewamy około 1 szklanki wody. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i dusimy do zmięknięcia papryki, czyli około 30 minut. Smacznego

Smak mojego domu
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 131

warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów(...)mówiąc kolokwialnie – “rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą się albo dusić we własnym sosie (chyba, że jest to zamierzone) lub chłonąć nadmiernie tłuszcz (tego na pewno nie chcemy). Kolejna sprawa, to brak zapoznania się z instrukcją dołączoną do zakupionych patelni oraz

Moja Delicja
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 170

warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów(...)mówiąc kolokwialnie – „rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą się albo dusić we własnym sosie (chyba, że jest to zamierzone) lub chłonąć nadmiernie tłuszcz (tego na pewno nie chcemy). Kolejna sprawa, to brak zapoznania się z instrukcją dołączoną do zakupionych patelni oraz

Moja Delicja
Gulasz wieprzowy pod pierzynką 172

rzodkiewek Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1 średnia marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól(...)dołożyć do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać. Kiedy mięso będzie już miękkie przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć ciastem. Można wyciąć wzorki z ciasta, żeby

O kuchni z uczuciem
Klops w sosie własnym 104

Wiecie, że bardzo lubimy poznawać nowe smaki, a "stare" danie, choć tradycyjne, bardzo nam smakuje.  Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 1/2 szklanki otrąb owsianych 5 łyżek mąki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 600 ml gorącej wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka(...)rondelku na oleju podsmażamy na złoto cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek, smażymy 30 sekund i zalewamy gorącą wodą. Wkładamy podsmażone klopsy, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy na wolnym ogniu przez 45 min ( co jakiś czas obracamy ). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Domowy bigos 152

domowy, pyszny bigosik. Notka opóźniona bo delektowaliśmy się nim w święta, a dzisiaj w końcu mogę się nim z wami podzielić.Składniki:2,5 kg kwaszonej kapusty500 g łopatki wieprzowej300 g wędzonej kiełbasy300 g wędzonego boczku4 cebule150 g śliwki suszonej4 sztuki liścia laurowego8 ziarenek ziela angielskiego3 łyżki majeranku2 łyżeczki pieprz ziołowyok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3(...)Następnie przerzucamy do kapusty. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbaskę, a następnie boczek (można dodać jeszcze trochę oliwy, ale jedną łyżkę należy zostawić). Podsmażone dodajemy do kapusty. Wszystko razem dusimy na średnim ogniu.Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy.Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy

Moje pyszne gotowanie
Szwedzkie klopsiki - kottbullar 329

bardzo pulchne i soczyste. Można poddusić je w sosie, ja dorzuciłam garść pieczarek. Pyszne!   Szwedzkie klopsiki - kottbullar  Składniki (na 24szt.): 300g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 1 duża cebula 1 duże jajko 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz maka(...)brązowy kolor w obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić na patelnię do klopsików. Mąkę lekko podprażyć na suchej patelni, zalać bulionem, wymieszać, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą, ulubioną surówką. Smacznego

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania