późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad. Palce lizać ! Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt. małe pieczarki 5-6 szt. ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta(...)Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać. 2. Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3. Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie
Kuchnia Paulettesczyli nic innego jak kolejne upominki od Pana Grzegorza z pracowni rzeźbiarskiej " Graciarnia " właśnie dotarły pod mój adres. A jako osoba z ciut artystyczną duszą cieszę się tym bardziej, bo wiem ile czasu i poświęcenia potrzeba, by z kawałka prostej rzeczy- tutaj drzewa- wyczarować takie cuda. Takie unikaty są dla mnie zdecydowanie cenniejsze niż kolejna paczka "spożywcza" dlatego nie miejcie(...)której od samego początku jak tylko wynalazłam informację o "Graciarni"marzyłam. Nawet rozmawiając z Panem Grzegorzem kilka miesięcy temu wspominałam o takim właśnie zestawie... I o to jest! Łopatka i szczypce do ciasta. Moje wyśnione i wymarzone, całe z drewna olchowego i o unikalnym kształcie... Takie jakich nikt nie posiada, bo są jedyne w swoim rodzaju. Nie da się zrobić
Kuchnia w czekoladzieinne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania zajęło mi dosłownie 35 minut :) Składniki na 4 porcje: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 duża czerwona cebula 2 garście mini marchewek (lub 1 duża pokrojona w plasterki) 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka olej Mięso(...)wody i wsypać marchewki. Wszystko ze sobą wymieszać (tj. mięso i warzywa muszą być przykryte sosem). Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego
Ugotowaćwłaściwie powstanie. Czasem jestem aż błagana na kolanach, by zaserwować coś w miarę normalnego. I czasem spełniam tę prośbę. PULPECIKI W BIAŁYM SOSIE CZOSNKOWYM. /autorski;/ 500g mielonego mięsa z łopatki 1 jajko 2 namoczone w mleku bułki sól, pieprz, majeranek 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka 4 ząbki czosnku (ew. czosnek mielony, suszony) łyżka majeranku sól, pieprz(...)jest mało czosnkowy - można dodać suszony, sproszkowany czosnek. Kiedy zaczyna gęstnieć, a jest zbyt gęsty - dolewamy mleka. Do gotującego się sosu wrzucam pojedynczo pulpeciki. Doprowadzam do ponownego zagotowania. Duszę całość jakieś 20-30 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos bądź pulpety nie przywarły do garnka. Pamiętajmy! Podczas gotowania mięso puści soki oraz tłuszcz. Sos, w zależności od rodzaju
W kuchni Karmel-itkisycący obiad. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Ten farsz jest pyszny. U mnie obowiązkowo dużo zrumienionej cebuli na maśle...mniam. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na farsz: 50 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku olej do smażenia około 3 łyżki koncentratu pomidorowego czarny pieprz mielony do smaku sól do smaku zioła prowansalskie według uznania koperek suszony(...)czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy
Izabelawkuchnipłaskiej łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól pieprz 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 papryka czerwona 1 papryka zielona Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę, mniej więcej wielkości 2cm i podsmażamy, na gorącym oleju, do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy(...)zmięknięcia mięsa. Papryki czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, gdy mięso jest miękkie. Dolewamy około 1 szklanki wody. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i dusimy do zmięknięcia papryki, czyli około 30 minut. Smacznego
Smak mojego domuwarzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów(...)mówiąc kolokwialnie – “rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą się albo dusić we własnym sosie (chyba, że jest to zamierzone) lub chłonąć nadmiernie tłuszcz (tego na pewno nie chcemy). Kolejna sprawa, to brak zapoznania się z instrukcją dołączoną do zakupionych patelni oraz
Moja Delicjawarzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów(...)mówiąc kolokwialnie – „rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą się albo dusić we własnym sosie (chyba, że jest to zamierzone) lub chłonąć nadmiernie tłuszcz (tego na pewno nie chcemy). Kolejna sprawa, to brak zapoznania się z instrukcją dołączoną do zakupionych patelni oraz
Moja Delicjarzodkiewek Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp. Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa. Składniki 700 g łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1 średnia marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól(...)dołożyć do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać. Kiedy mięso będzie już miękkie przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć ciastem. Można wyciąć wzorki z ciasta, żeby
O kuchni z uczuciemWiecie, że bardzo lubimy poznawać nowe smaki, a "stare" danie, choć tradycyjne, bardzo nam smakuje. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 1/2 szklanki otrąb owsianych 5 łyżek mąki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Sos: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 600 ml gorącej wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka(...)rondelku na oleju podsmażamy na złoto cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek, smażymy 30 sekund i zalewamy gorącą wodą. Wkładamy podsmażone klopsy, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy na wolnym ogniu przez 45 min ( co jakiś czas obracamy ). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchendomowy, pyszny bigosik. Notka opóźniona bo delektowaliśmy się nim w święta, a dzisiaj w końcu mogę się nim z wami podzielić.Składniki:2,5 kg kwaszonej kapusty500 g łopatki wieprzowej300 g wędzonej kiełbasy300 g wędzonego boczku4 cebule150 g śliwki suszonej4 sztuki liścia laurowego8 ziarenek ziela angielskiego3 łyżki majeranku2 łyżeczki pieprz ziołowyok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3(...)Następnie przerzucamy do kapusty. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbaskę, a następnie boczek (można dodać jeszcze trochę oliwy, ale jedną łyżkę należy zostawić). Podsmażone dodajemy do kapusty. Wszystko razem dusimy na średnim ogniu.Na ostatniej łyżce oliwy podsmażamy cebulkę, aż się ładnie zeszkli i wrzucamy do kapusty. Mieszamy i dalej dusimy.Na tę samą patelnie wlewamy szklankę wina i zagotowujemy. Dodajemy
Moje pyszne gotowaniebardzo pulchne i soczyste. Można poddusić je w sosie, ja dorzuciłam garść pieczarek. Pyszne! Szwedzkie klopsiki - kottbullar Składniki (na 24szt.): 300g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka) 200g mięsa wołowego (karkówka) 1 duża cebula 1 duże jajko 1/3 szklanki kaszy manny 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz maka(...)brązowy kolor w obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić na patelnię do klopsików. Mąkę lekko podprażyć na suchej patelni, zalać bulionem, wymieszać, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą, ulubioną surówką. Smacznego
Obiad gotowymnie kociołku znajdziecie mięso wieprzowe, ziemniaki, czerwone papryki, cebule, ogórki konserwowe, paprykę peperoni, a to wszystko w pysznym i aromatycznym sosie. Uwielbiam! SKŁADNIKI 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule 1 czerwona cebula oliwa 1 czerwona papryka peperoni 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 900 g ziemniaków 3 duże czerwone papryki 1 duży słoik ogórków konserwowych(...)zeszkli, a mięso nie będzie z zewnątrz surowe. Następnie wlać 2-3 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę peperoni. Nałożyć pokrywę i dusić mieszając od czasu do czasu, aż mięso zacznie już mięknąć. W międzyczasie ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Ogórki
Passions hobbies lifenaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka sos 600 g mięsa (łopatka) 2 cebule 3 papryki pomidorowe 3 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa Burito SKWORCU szczypta bazylii szczypta oregano tłuszcz do smażenia salsa 2 papryki pomidorowe 2 pomidory 1 mała cebulka czerwona 1 ząbek(...)pomidory również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć mięso i podsmażyć ok 10 min. Następnie dodać cebulę, paprykę pomidory i drobno posiekany czosnek. oraz przyprawy i dusić aż powstanie gęsty sos i mięso będzie miękkie. Nie podlewać niczym. Na koniec dodać fasolę z puszki i jeszcze chwilę pogotować. Sos wystudzić. Naleśniki nadziewać sporą łyżką sosu i składać
Gotowanie jest łatwemięso, które rozpada się pod wpływem widelca. Taka wieprzowina będzie idealna na kanapki jak i do faszerowania tortilli. Pomysł na przepis ze strony kulinarnatv.pl . Składniki: 0,8 kg łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów w puszce 1,5 szklanki wody 2 cebule (białą i czerwoną) 1 papryka pół papryczki chili 2-3 ząbki czosnku odrobina cukru sól pieprz cayenne papryka(...)ząbki czosnku. Całość delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Na sam koniec wlać 1,5 szklanki wody. Pokrywę od szybkowara zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego
UgotowaćBył pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe(...)podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina i dusiłam jeszcze przez około 30 minut. Po zdjęciu bigosu z ognia wlałam pozostałą cześć wina i dokładnie wymieszałam. Pozostawiłam bigos
Zapiski Młodej Żonydaniem kojarzy mi się ten makaron. Plus jest taki, że całość do wykonania na jednej patelni w mniej niż godzinę:) około 800g – 1 kg mielonej łopatki wieprzowej około 300 g makaronu np świderki 2 średniej wielkości cebule 2-3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy 1 op. mini kulek mozzarelli ostra papryka(...)przez około 10 minut. Na patelnię wlewamy około 2 szklanki wody (warto wodę wlać do puszek po pomidorach i zebrać z ich ścianek resztki pomidorowej pulpy). Wsypujemy suchy makaron. Dusimy całość pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż makaron wchłonie wodę i ugotuje się na al dente. Do zawartości patelni dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz mini kulki mozzarelli. Przykrywamy
Smaki Na Talerzułyżki pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka , mielonej gorczycy brązowej 4 główki czosnku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę i wołowinę , kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o bardzo ,grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier,sól ,gorczycę , pieprz , czosnek wyciśnięty przez praskę i szklankę(...)jakiś czas zawijając flak ,żeby uzyskać małe kiełbaski . Gotowy wyrób wstawiamy w misce do lodówki , i na drugi dzień , kiedy przyprawy w kiełbasie się połącza możemy gotować , grillować ,smażyć ,dusić lub wędzić ..co tylko fantazja nam podpowie Najsmaczniejsza , smażona z dużą ilością cebuli i piwem Smacznego ! Artykuł Biała kiełbasa czosnkowa , domowe wędliny pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżydługo, papryka ma być dość miękka, ale nie rozgotowana). Do mięsa dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy cebule z papryką i wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Gulasz doprawiamy solą, pieprzem i ostrą oraz słodką papryką. Gdyby gulasz okazał się za gesty - dodajemy więcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej(...)dosypywać mąki. Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża lub łopatki odk rawamy skosem kluseczki , tworząc charakterystyczne "romby" . Gotujemy w osolon y wrzątku do wypłynięcia , nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Gotowe kopytka polewamy przygo towanym gulaszem
Słodka Stronachilli czyli danie na ostro! Dzisiaj przepis na obiad składający się z makaronu, mięsa mielonego, pieczarek, oliwek i dużej pikanterii :) Składniki na 3 porcje: 250 g mięsa mielonego (z łopatki) 200-250 g makaronu spaghetti (ilość wg uznania) Fix Pikantne Bolognese z chili 8 pieczarek 2 szt. papryki Piri-Piri 2 ząbki czosnku 10 szt czarnych oliwek sól, pieprz(...)dorzucamy do kotletów. Fix wymieszaj z 250 ml wody - podgrzewaj (w średnim garnku) ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Do garnka dodaj kotlety i resztę składników i duś na małym ogniu ok. 7 minut. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze a następnie polej sosem z klopsami. Danie możesz posypać startym serem
Alutka-Gotujeuważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się(...)pokroić niezbyt drobno. 50 g masła zmiksować z tymiankiem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na 50 g masła, dodać kurki, rozmaryn i smażyć aż płyn odparuje. Wlać wino, zamieszać, dusić aż płyn odparuje. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z wątróbką i z żółtkami a następnie z kurkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić perliczkę farszem (farszu
królestwo garówSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) pół główki młodej kapusty 1 sucha kajzerka (+ 0,5 szklanki mleka od jej naomczenia) 1 jajko 1 cebula garść świeżej kolendry 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka masła 0,5 litra przecieru pomidorowego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie myjemy i mielimy. Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do momentu(...)niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich. Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut
Qchnia po prostuCebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić(...)ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć mąką
Kulinarny karnet Christophera