składniki* 50 dag łopatki wieprzowej* 2 nieduże marchewki* 3 średnie papryki (mogą być różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie cebule* 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* papryka słodka i ostra mielona* sól, pieprz* 2 kostki bulionowe* olej do smażeniana kluseczki* 1 jajko* ok. 10 dag mąki pszennejSposób wykonaniaPokroić mięso, cebulę i cukinię marchewkę(...)oleju, dodać marchewkę i 1/2 pokrojonej papryki i całość lekko podsmażyć.Przełożyć do garnka, wlać 1/2 litra wrzącej wody, dodać kostki bulionowe, nieco soli, pieprzu i papryki mielonej i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.Dodać obrane, umyte i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i resztę papryki i dusić na delikatnym ogniu 10 min.Doda
Mix smakuSkładniki: * 70 dag łopatki wieprzowej bez kości * papryka czerwona * 2 marchewki * duża cebula * natka pietruszki * olej do smażenia * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * majeranek * tymianek * Liść laurowy 2 * ziele angielskie 3 * opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ostawiamy na godzinę(...)mięsa. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Całość zalewamy wodą. ( Wody tylko tyle aby przykryła mięso). Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki. Całość dusimy do czasu aż mięso i warzywa zmiękną
Kulinarne przygodypomieszać. Bardzo lubię tego typu dania zwłaszcza z sosem i ziemniakami. Dla mnie to prawdziwa uczta, jeszcze tylko surówka i pyszne danie mamy gotowe. Smacznego :) SKŁADNIKI: ok. 60 dag łopatki lub karkówki wieprzowej 4 cebule ząbek czosnku śmietana i mąka do zagęszczenia olej lub smalec puszka groszku z marchewką PRZYPRAWY: liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskie i pieprzu ziarnistego(...)podsmażamy cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z podwójnym dnem. Mięso również podsmażamy z wszystkich stron. Dodajemy do cebuli, wrzucamy listek, ziele, pieprz i kminek. Zalewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy gorącą wodą. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na końcu przyprawiamy wg uznania i zagęszczamy
Pani na desermyślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule(...)kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem. Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką i majerankiem. Podajemy z ulubionymi
Taste Therapywieprzowiny (szynka, łopatka) sól pieprz mąka do panierowania szczypta oregano szczypta majeranku pół cebuli 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego mąka do panierowania sos pieczarkowy; 200 g pieczarek pół cebuli 200 ml śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta chili w płatkach majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące(...)przełożyć do rondelka, patelnię przepłukać ciepłą wodą i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać, dodać do mięsa i podlać ok 3/4 szkl wody. Dodać przyprawy i dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę
Gotowanie jest łatwemięsa (łopatka) garść grzybów suszonych 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl rosołu 1 łyżka smalcu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, paprykę i cebulę w drobniejszą kosteczkę. Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować(...)głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażyć chwilę po czym dodać mięso, smażyć aż do odparowania płynów, dodać przyprawy, paprykę i grzyby, podlać rosołem i dusić ok 30 min pod przykryciem. Pod koniec dodać soczewicę do zagęszczenia gulaszu. Pogotować jeszcze ok 10 min. W razie potrzeby podlać wodą. Kaszę ugotować z dodatkiem soli i pieprzu
Gotowanie jest łatweDzisiaj prezentuję gulasz wieprzowy z papryką, pieczarkami i koncentratem pomidorowym. Można go podawać na kilka sposobów. W tym przypadku gulasz podany został z kaszą. Składniki: 1 kg łopatki 20 dag pieczarek Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Papryka ostra Olej Liść laurowy Ziele(...)odstawiamy na 30 minut. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę i podsmażamy. W wysokiej patelni, podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki z cebulą i papryki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. SMACZNEGO
Smaki Ewyszklanki wody, jeśli chcemy, żeby sos był trochę rzadszy (ja tak zrobiłam). Sos dusimy jakieś 10-15 minut, na koniec dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy placki. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę ścieramy na miazgę w maszynce albo na tarce. Ziemniaki odcedzamy(...)mieszamy dokładnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około 20 cm. Kiedy placek będzie usmażony na złoty kolor z jednej strony, łopatką delikatnie przekładamy go na drugą i również smażymy na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz, nakładamy na niego gorący sos i składamy na pół. Po wierzchu również polewamy sosem, można
e-PrzepisyKulinarneprzepuszczonych przez praskę ziemniaków -1,5 szkl mąki ziemniaczanej -0,5 szkl mąki pszennej -łyżeczka soli -2 jajka FARSZ -0,5 kg mięsa mielonego np zmielona łopatka lub szynka wieprzowa -1 średnia cebula -1 duży ząbek czosnku -garść suszonych grzybów lub 2 pieczarki -1 marchew -100g kapusty kiszonej -trochę oleju -pieprz sól do smaku -majeranek-pół(...)oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby (grzyby suszone najpierw trzeba namoczyć by były miękkie) Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy do całości,mieszamy i dodajemy mięso mielone. Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe i doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Farsz studzimy. *jeśli mięso puściło wodę odlewamy nadmiar płynu z farszu Z ciasta odrywamy kawałek i rozpłaszczamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupłatków chilli mieści się w granicach rozsądku. W oryginalnych meksykańskich przepisach, do których zaglądałem, mówi się o pięciu całych suszonych papryczkach (bez nasion). Hm, dla odważnych! ;) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 do 3 łyżeczek płatków chilli 4 łyżki orzeszków ziemnych 4 łyżki rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 goździki 2 kostki(...)zbrązowienia ze wszystkich stron. Pozostałe składniki umieścić w garnku lub misce i zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku. Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami
zadanie-gotowaniezostanie do następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka(...)kroimy w paseczki. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Kapustę surową drobno siekamy i przelewamy na durszlaku wrzącą wodą, odciskamy. Do garnka przekładamy dwa rodzaje kapusty, wlewamy szklankę wrzącej wody i dusimy na małym ogniu. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Grzyby odcedzamy (wodę po gotowaniu zostawiamy) i kroimy w paseczki. Wszystkie gatunki mięsa wraz z boczkiem kroimy na małe kawałki, podsmażamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik(...)dodać posiekany czosnek i mięso mielone podsmażyć ok 10 minut Dodać potarte warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i parzyć pod przykryciem doprawić 2. W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę
W królestwie smaków Beatystresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) Ma on nam po prostu smakować :) Składniki na gulasz : 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, kilka pieczarek, 1 czerwona papryka 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek papryka słodka papryka(...)Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmażonego mięsa.Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Podlewamy całość bulionem i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozrobionej
Walijskie PichcenieGołąbki zawijane w kapuście i duszone w sosie własnym – to jeden z przepisów mojej Mamy i chociaż smakują one rewelacyjnie to niestety rzadko goszczą na naszym stole, ponieważ są dość pracochłonne. Jeśli jednak już na nie się skusimy, to z reguły robimy większą ilość, by wystarczyło na 2-3 obiady. Moja Mama, a także i ja, najczęściej robimy(...)sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka) 1 woreczek ryżu – 100g 2 średnie cebule – ok. 200g 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki masła 1 jajko 2 łyżeczki soli (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka pieprzu
Kulinarne Przebojeczytelników mam dzisiaj niespodziankę. Zniżkę w wysokości 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r. na hasło ZDROWA-JESIEŃ) SUROPIEKI Składniki: 600 g łopatki lub szynki wieprzowej 3 łyżki mąki sól i tłuszcz do smażenia sos: 1 marchew, pietruszka, mały seler i mały burak 100 g pieczarek 1 cebula 5-6 śliwek suszonych(...)rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu . Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki z rodzynkami i zioła. Do sosu wkładamy
Bon appetit mon amie