łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:48/75)

Gulasz po węgiersku. 163

pomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy z plackiem ziemniaczanym. Moje chłopaki uwielbiają :) Składniki: 700 g mięsa ( miałam łopatkę) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory ( najlepiej typu lima) 2 szklanki gorącej wody 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 marchewka liść laurowy (1-2 szt) 4 kulki ziela(...)ostrą, oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Jeszcze chwile podsmażyć i zalać gorącą wodą. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu. W między czasie pokroić marchewkę w półplasterki i paprykę w kostkę. Dodać do gulaszu. Wszystko razem dusić około 1,5 godziny. Do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia

Agusiowe smakołyki
Gulasz wieprzowy z cydrem 194

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 0,7 kg mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 200 ml cydru (użyłam gruszkowego) 50 ml sosu sojowego 1 duża cebula/por 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego słodka papryka w proszku sól, pieprz olej mąka   Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć(...)najlepszy smak gulaszowi). Całość wlać do garnka. Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować około 1,5-2 h na bardzo małym ogniu (pod przykryciem). Doprawić na sam koniec duszenia. Można użyć mięsa wołowego lub zmieszać wieprzowe z wołowym. Gulasz podawałam z kaszą bulgur od Skworcu oraz ryżem Bosmati z Kuchni świata

Di gotuje
Gulasz z ciecierzycą 222

Pyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!)  - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe(...)Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion, dodajemy ciecierzycę, zioła, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. Ewentualnie dosmaczamy solą  i pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami 151

staje się delikatniejsze i smaczniejsze.  Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 45 minut Składniki na makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami: 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 kg pieczarek średniej wielkości brokuł 2 cebule średnia marchewka 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki kozieradki(...)marchewka zacznie puszczać kolor. Do warzyw dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć na początku na większej mocy palnika, a gdy zacznie się nieco przyrumieniać, zmniejszyć moc, przykryć i dusić około 15 minut. Pieczarki umyć i przekroić na 4 części, podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do mięsa. Następnie dodać przyprawy (oprócz soli) i wino, gotować około 10 minut, po czym

Gotuj w domu
Drożdżowe pampuchy z gulaszem 223

mąki 1 opakowanie drożdży instant 0,5 łyżeczki soli  0,5 łyżeczki cukru 2 jajka 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 szklanka mleka Gulasz: ok. 900 g mięsa z łopatki ok. 300 g pieczarek  1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, mielona słodka papryka, chilli w proszku   W dużej misce wymieszać mąką, drożdże, sól oraz cukier(...)czasu aż woda, która wytworzy się z mięsa wyparuje. Gdy mięso się zezłoci zalać je wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką, dusić przez ok. 15-20 minut, aż mięso zacznie mięknąć. Po tym czasie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić kolejne 15 minut (można dolać wodę jeśli bardzo wyparuje). Następnie doprawić sos solą

Simply Food
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 229

papryczki faszerowanej. Tym razem farsz podobny do farszu z gołąbków czyli mięsko mielone i ryż. składniki: 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 duża cebula 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 woreczek ryżu (100 g) sól,pieprz majeranek ser żółty do posypania woda do podlania Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju następnie dodać(...)też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier odrobina oregano 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Na patelni rozpuścić masło i wlać pomidory z puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą

Monia miesza i gotuje
Pasztet domowy po ... saudyjsku 201

tylko Gadzina przyjedzie to zrobimy wreszcie pasztet domowy po saudyjsku :) Składniki: około 1 kg  tłustej wielbłądziny (wieprzowiny tutaj nie ma, w polskich warunkach byłaby to karkówa lub łopatka i podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny  0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek drobiowych 2-3 duże cebule 2 nieduże marchewki 2 duże czerstwe bułki(...)dodać resztę mięsa i krótko obsmażyć na ostrym ogniu. Dodać pokrojoną drobno cebule i przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i podlać wodą, ale tylko tyle, aby mięso było przykryte. Dusić na małym ogniu około 2 godzin, aż mięso będzie się rozpadać. W połowie duszenia dodać marchewkę. Po około 2 godzinach dodać umytą i pozbawioną żyłek wątróbkę i dusić kolejne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety mielone jak zrazy 2682

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1kg mięsa mielonego   u mnie mięso z łopatki wieprzowej 1 jajko Kawałek strąka czerwonej papryki 2 ogórki kiszone Cebula czerwona oraz żółta Kilka plasterków szynki wędzonej lub boczku Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie(...)złoty kolor na oleju. Następnie podlać roladki gorącą wodą do wysokości mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, obraną, rozkrojoną na ćwiartki żółtą cebulę i sos sojowy. Wszystko razem dusić około 20 minut na wolnym ogniu. Sól do przyprawienia sosu raczej nie będzie potrzebny ze względu na dodany wcześniej sos sojowy. Na koniec sos zagęścić niewielką ilością wody z mąką

W garach u Gosi
Idealne kotlety mielone 139

pewnością nie są jednym z moich ulubionych dań, jednak zrobione według tego przepisu zaspokoją podniebienie nawet wybrednych mięsożerców :) Są idealnie soczyste i aromatyczne. Składniki: - pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jedna czerstwa bułka + mleko do namoczenia -  jedno małe jajko (u mnie rozmiar M) - niewielka cebula - ząbek czosnku - łyżka musztardy - dwie łyżki wody - sól, pieprz, majeranek wg uznania(...)bułki tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Gdy wszystkie kotlety są już usmażone wkładamy je ponownie na patelnie, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok 7 minut

Cook&Love
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 223

sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon™ Platinum Plus – najbardziej wytrzymałą powłokę firmy Chemours. Powłoka ta gwarantuje gotowanie bez przywierania i możliwość używania metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i zarysowania – potwierdzone testami. Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu, a d zięki właściwościom nieprzywierającym gotowanie i smażenie jest jeszcze prostsze! Powłoki Teflon(...)sprzęt najwyższej jakości, niezawodny w użytkowaniu, trwały i bardzo elegancki. Świetnie spisze się zarówno w kuchnia prywatnych, jak i dużych kuchniach dla profesjonalistów. Idealnie nadaje się do smażenia, duszenia oraz zapiekania w kuchenkach – z łatwością można przyrządzać na niej wszelkiego rodzaju mięsa omlety, naleśniki, zapiekanki, a nawet pizze! Jest ciężka – co jest dla mnie zdecydowanie na plus, gdyż

Ostra na Słodko
Gulasz cielęcy z warzywami 118

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Delikatne mięso w warzywnej oprawie. Składniki:  500 g łopatki cielęcej 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki pszennej 500 ml wrzątku 1 liść laurowy 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie:   Normal(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, zrumieniamy, oprószamy mąką, mieszamy z wrzątkiem oraz liściem laurowym. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 min. Warzywa ścieramy na tarce do jarzyn, por siekamy, przysmażamy z rozgniecionym czosnkiem, dodajemy do mięsa, dusimy około 60 min. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 204

pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Sos koperkowy: 200 ml dobrej kwaśnej śmietany , pęczek koperku , sól(...)Woll Saphir Lite? Jest wygodna w użyciu - mogę obsmażyć mięso przed pieczeniem, a potem bez przekładania do innego naczynia wstawić je do piekarnika i zapiec. Nie muszę używać drewnianych łopatek , żeby wymieszać coś lub przełożyć na druga stronę - mogę zrobić to metalowymi, gdyż powierzchnia nie uszkodzi się. Nie posiada żadnej delikatnej powłoki, a ewentualne zarysowania nie wpływają jakość przygotowywanych potraw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tortilla z wieprzowiną i czerwoną fasolką 132

placki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki kukurydzianej pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju woda, tyle ile zabierze mąka szczypta soli Składniki na farsz: 0,5 zmielonej łopatki lub karczku 1 puszka czerwonej drobnej  fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skórki 1 duża czerwona papryka lub dwie małe 1  cebula lub dwie(...)przykryć pokrywką.Łatwiej będzie je potem uformować. Rozgrzać patelnię i wlać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulkę i chwile ją podsmażać do zeszklenia, następnie dodać mięso i odsączoną fasolkę , dusić 10 min, a następnie dodać pomidory sól, pieprz i kilka gałązek pokrojonej cieniutko bazylii. Kilka listków pozostawić do dekoracji.Dusić kolejne 10 min.Na samym końcu dodać czosnek wyciśnięty przez praskę.Paprykę

Gosia gotuje
Gulasz z pieczarkami i papryką 713

papryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona(...)rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie

O kuchni z uczuciem
Moussaka 193

ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :)  Składniki:1 bakłażan500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sólpieprz1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki1/2 litra mleka 1,5 %szczypta gałki muszkatołowej(...)dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka chwil na małym ogniu. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na lekko brązowy kolor. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy

Mango Papaja
Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi 181

chodzi o farsz, ale nieziemsko pyszne pierogi! Zrobione trochę na włoską nutkę. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Składniki ciasto na pierogi z tego przepisu http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/02/pierogi-ruskie-z-pesto-rosso.html mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce(...)świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na ciepłą mocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu. Podajemy z parmezanem. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste

Z Kuchni Do Kuchni
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 212

chwilę otwieramy, żeby pozbyć się ze środka pary wodnej (zostało sporo wody w ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę, i kolejne 10 minut z włączonym termoobiegiem. Smak frytek zależy od wielu czynników – przede(...)twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny

Karo in the Kitchen
Gulasz wieprzowy z łopatki 161

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony(...)obsmażyć dorzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy wraz z koncentratem. Krótko wszystko podsmażyć. Po tym czasie podlać mięso ok. 2-3 szklankami gorącej wody tak aby tylko lekko je przykryła. Dusić mięso do miękkości. Na koniec jeśli istnieje konieczność doprawić i zagęścić.   Mi przygotowanie gulaszu zajmuje ok 25 minut gdyż najczęściej do duszenia mięsa używam szybkowaru , który naprawdę znacznie skraca

W garach u Gosi

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję