nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: Klopsy: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, mąkę do obtoczenia, ewentualnie mleko, Sos: 4-5 łyżki ketchupu, 3-4-centymetrowy kawałek(...)stron ładnie się przyrumieni, na patelnie wlej wodę. Do klopsów dodaj także marchewkę i pora oraz ketchup. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i cukrem. Całość duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso i marchewka zmiękną. Tak przygotowane klopsy w sosie pomidorowym podawaj z ziemniakami i dowolną surówką
blog.moje-pasje.infoczerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie(...)grzyby i dorzucamy do całości. Teraz pozostaje nam tylko mieszać od czasu do czasu, pilnując żeby nie zaczął przywierać, a co gorsza przypalać się. Po około 3 h duszenia wyciągamy kości, żeberka. Studzimy, obieramy z mięska i wrzucamy je z powrotem do garnka- oczywiście mięso, nie kości ;) Bigos powinien gotować się jeszcze przynajmniej godzinę. Na koniec próbujemy, solimy i pieprzymy
Pichceniomaniawciąż zachowujący puszystość. Robi się go ekspresowo i można podawać go z czym tylko dusza zapragnie. Tradycyjnie jest to sos śliwkowy, ale mogą to być również powiodła śliwkowe, dżem, duszone owoce... Do ciasta przed smażeniem dodaje się również rodzynki namoczone w rumie. Dla mnie jednak wersja mojego Syna - z karmelizowanymi jabłkami po prostu WYMIATA! 👌🏆 💖😍 Mówię Wam, zakochacie się(...)rozgrzej masło i wylej na nią przygotowaną masę. Na niewielkiej mocy palnika smaż omlet pod przykryciem do czasu, aż ładnie się zarumieni od spodu. Za pomocą dwóch łopatek przerzuć omlet na drugą stronę - UWAGA! omlet na pewno się rozpadnie, nic sie nie martw. Usmaż go z drugiej strony na rumiano. Gdy sie zezłoci od spodu, podziel
Słodko-Słony Świat Ilonyugotowaniu zupy. Więc następnego dnia była fasolka z kiełbasą wg poniższej receptury. Fasolka szparagowa z kiełbasą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, głęboką patelnię, łyżeczkę, łyżkę lub drewnianą łopatkę do mieszania, durszlak, ewentualnie praskę do czosnku, ewentualnie wagę kuchenną. Przygotuj składniki: kiełbaski śląskie (ok. 200 g), 1/2 kg fasolki szparagowej, 2 średnie cebule, 5 pomidorów(...)puszczą sok, na patelnię dołóż czosnek i całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz paprykami: słodką i ostrą. Na końcu na patelnię dodaj odsączoną fasolkę i duś, aż fasolka całkowicie zmięknie. Nie byłabym sobą (wiem, strasznie często to powtarzam), gdybym nie wprowadziła własnych zmian. Pominełam oba rodzaje sproszkowanej papryki. Gdy kiełbasa z cebulą ładnie się podsmażyły, podlałam całość odrobiną przegotowanej
blog.moje-pasje.infokroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym, oliwie z oliwek albo oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę, groszek i kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (groszek w puszce jest już odpowiednio miękki, więc można go dodać pod koniec gotowania). Pilnujemy, by się nie przypalało, dodając wody w razie potrzeby(...)Jest to świetna i zdrowa alternatywa dla wszechobecnych i niezdrowych kaszek (czytaj więcej: Zboża szkodzą oraz Kaszki – początek nałogu ) Do przyrządzenia zalecam chude mięso mielone wołowe, najlepiej łopatkę, ponieważ ono najmniej odbiega od dzikiego pierwowzoru. Wieprzowina i drób są niestety zbyt sztuczne i za bardzo nafaszerowane lekami i hormonami, posiadają też za dużo kwasów tłuszczowych omega
PaleoSMAKSchab w sosie kurkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, patelnię, garnek, durszlak, wagę kuchenną, folię spożywczą, kubek lub małą miseczkę, łyżeczkę, ewentualnie wyciskarkę do cytrusów, ewentualnie łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 90 dag schabu, 1 średnią cebulę, 2,5 łyżki masła klarowanego, 25 dag kurek, 2,5 łyżki posiekanego kopru, 1/4 cytryny, 1 l bulionu drobiowego, mały(...)stron ładnie się przyrumienią, przełóż je do garnka i zalej bulionem (trochę bulionu możesz najpierw wlać na patelnię, zagotować i dopiero przelać do garnka z mięsem). Całość duś do momentu, kiedy mięso będzie miękkie (czyli przez mniej więcej 60 minut). W kubku lub małej miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę z mąką. Kiedy mięso będzie już miękkie, do garnka dodaj kurki oraz
blog.moje-pasje.infosmakiem. Przepis podaję tym, którzy nie gotowali bigosu i tym, którzy chcą spróbować mojej wersji Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek(...)boczek pokroiłam w kostkę a kiełbasę w krążki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki smalcu, wrzuciłam mięso. Smażyłam, aż puściło sok. Podlałam dodatkowo 2 łyżkami wody. Przykryłam i dusiłam do miękkości. Potem przełożyłam do kapusty. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę smalcu, wrzuciłam cebulę i krótko obsmażyłam. Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam
Kuchnia u Krysijakiś czas może nawet zaprzeć mi dech w piersiach. Nawet jeśli w to nie wierzysz, wciąż jesteś dzieckiem. Nie żałuj sobie radości, nie oszczędzaj zabawy, nie duś się w sztywnym ubraniu i nie mów, że szarość jest czystym kolorem. I "nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać(...)Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Można wyrysować na niej koło o średnicy 22-24 cm. Masę bezową wyłożyć na wyznaczone wcześniej koło. Przy pomocy łyżki lub łopatki silikonowej nadać masie bezowej kształt wysokiej misy z wgłębieniem w środku. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik
KUCHARNIApromocji w sklepie Dajar . Na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie tam 10% rabatu na produkty Ambition. Warto skorzystać. #myAmbition Klopsiki: około 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Marchewka(...)chwili dodajemy resztę przypraw oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smażymy kilka minut (marchewka powinna pozostać al dente), po czym dodajemy mrożony groszek. Podlewamy około 1/5-1/4 szklanki wody. Dusimy 2-3 minuty. Na koniec możemy dodatkowo dodać 1 łyżkę masła. Marchewkę podajemy z usmażonymi klopsikami. Talerzyk Ambition PALETTE TAUPE
Smaki Na Talerzubazylia Kumin Przygotowanie: Do rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy ok. 3-4 min. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę i doprawiamy całość. Dusimy ok. 3 minuty. Wbijamy 2 jajka i smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. 2. TOST Z AWOKADO(...)łyżeczka masła klarowanego Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: Na maśle smażymy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i boczek aż się zarumienią. Wbijamy dwa jajka i mieszamy przy pomocy łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy na grubych oczkach ser. Na drugiej suchej patelni układamy jedną tortillę i posypujemy połową startego sera. Nakładamy jajecznicę. Posypujemy ponownie serem i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy
Czarnawisienkaniestety nie dotarły do niego ze względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry(...)przekładamy do glinianego naczynia do zapiekania. Dobrze wymieszane składniki zalewamy wodą do 1/3 poziomu naczynia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego potrawę. Naczynie zamykamy. Gjuwecz powinien dusić się w taki sposób najlepiej około 2 godzin, aż mięso skruszeje, warzywa całkowicie zmiękną, a większość wody wyparuje. Nie powinno się ustawiać piekarnika na wyższą temperaturę. Po upływie pół godziny
Kuchenna Kontrrewolucyasmaku potrawy. Ja dziś chcę polecić gołąbki nie tylko z wzbogaconym nadzieniem, ale także z sosem na bazie cukinii, gęstym, pysznym i aromatycznym. Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu ugotowanego al dente cebula łyżka masła papryka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sos: cukinia duże jabłko 2 ząbki czosnku cebula(...)obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka obsmażona kapust smakuje dużo lepiej. Resztkami kapusty wykładamy garnek o grubym dnie, na takim posłaniu układamy obsmażone gołąbki. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz, do tego co powstało w czasie duszenia, dodajemy rozgotowaną cukinię, czosnek przegnieciony przez praskę i miksujemy na gładki krem
Dieta moja pasjaprzedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane(...)łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano dwa ząbki czosnku dwie łyżeczki cukru pół szklanki bulionu kilka gałązek koperku mała cebula Wykonanie: 1.Liście kapusty szatkujemy i dusimy w bulionie kilka minut aż będą rozgotowane. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy do gotującej się kapusty. 2. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy pokrojone na drobną kostkę pomidory z puszki, posiekany
Mama z miastadelikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 200 g upieczonej dyni hokkaido kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko(...)garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć gołąbki, do sosu dodać koncentrat i upieczoną dynię. Za pomocą blendera całość zmiksować. Na sam koniec sos doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie przełożyć
Ugotowaćbułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać... Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek. Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne(...)kulę z ciasta łyżką oliwy i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy
Kolorowy Przepisownik