łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:59/75)

Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 317

będą rumiane i odpowiednio przypieczone tak, aby placek bez trudu odchodził od kamienia. 4.     Zdejmij pizzę  - z pomocą może tu przyjść nóż lub łopatka oraz ponownie użyj rękawic. Ponadto, kamienia do pizzy nie należy narażać na skoki temperatur (może ulec pęknięciu)- daj mu ostygnąć. Nie wolno także go myć wodą, ani detergentami (przetrzyj(...)potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę. Na to kłaść pieczarki pokrojone w talarki i cebulę w piórka

Fabryka pomysłów
Pasztet z jabłkową galaretką 161

chodzi o pasztety. Pasztet z kilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem.  Składniki:  Masa na pasztet: 500 g łopatki wieprzowej 350g mięsa wołowego na pieczeń 200 g surowego boczku 100 g wątróbki z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów 2 liście z pora około(...)godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić. Jabłko obrać i podzielić na 8 części. Podsmażyć z dwóch stron na maśle. Oprószyć lekko tymiankiem podlać sokiem jabłkowym i dusić aż jabłka będą al dente. Ostudzić, zimne ułożyć na pasztecie. Do 50 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić by napęczniała. Resztę soku zagotować zdjąć z ognia  dodać napęczniałą żelatynę

Ala piecze i gotuje
Stek Salisbury w sosie grzybowym 303

jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony pieprz(...)mieszamy, aż cała mąka dokładnie się rozprowadzi. Wtedy wlewamy wodę z grzybów. Mieszamy, aż do zagotowania. Dodajemy sos Worcestershire i kremówkę. Solimy do smaku. W sosie układamy kotlety. Dusimy ok. 3-5 minut. Posypujemy pietruszką i podajemy. Steki Salisbury podajemy tradycyjnie z puree ziemniaczanym lub tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami (np. fasolką szparagową, brokułami czy zielonym groszkiem). Zobacz także: Pasta

Poezja smaku
JAK ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W FOLII I WE FLAKU 173

łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku 8 ziaren pieprzu 6 ziela angielskiego 2 łyżki soli 3 łyżki majeranku 2 łyżki żelatyny na 200 ml.zimnej wody lub jeśli robimy w jelicie to odrobinę na końcu łyżeczki saletry Folia spożywcza lub jelito cieńkie *********************************************  Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.Przyprawy jak ziele angielskie , pieprz ziarnisty i jałowiec utluc tłuczkiem lub zmielić.Mięso dobrze umyć(...)bawełnianą.Kiełbasę zawiesić,obsuszyć przez 24 godziny . Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie,ale najlepiej smakuje z chrzanem lub żurkiem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 529

pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka(...)podsmażenie nada mu pięknego aromatu. Po tym czasie całość mieszamy. Na patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość  mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę. Gotowe

Smak mojego domu
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 237

Składniki na 24 pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 większe marchewki 1 i 1/2 średniej cebuli lub 1 duża 2 ząbki czosnku niecałe pół łyżeczki soli ziołowej - daj jeszcze ok 1 łyżeczkę, jeśli mięso nie było posolone przez producenta, moje niestety już zawierało sól (5g) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego(...)mąkę i paprykę mieloną. Obtocz w tym każdy pulpecik. Do garnka po smażeniu cebulki i czosnku wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem, aby mięso nie przywarło. Gdy mięso się zetnie, przemieszaj wszystko. Sos sam zgęstnieje dzięki mące. Duś do miękkości mięsa - ok 10 minut

Anioszek w kuchni
Bigos mojego Taty 546

grzybów.   Na patelni podgrzewamy 2-3 łyżki smalcu, następnie mocno rumienimy z każdej strony pozostałe mięso, najlepiej partiami, tak żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić. Przypieczone mięso przekładamy z tłuszczem na którym się smażyło do żaroodpornego naczynia z pokrywką, deglasujemy patelnię łyżką wywaru z grzybów, wlewamy do mięsa i wkładamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego(...)ciepłe danie główne. Obiecuję że nikt mu się nie oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule

Karo in the Kitchen
Boeuf Strogonow 167

dodaje się do Strogonowa białe wino oraz wędzoną paprykę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Boeuf Stroganow – Składniki: ok. 600 g wołowiny (oryginalnie polędwica wołowa, ale może być też rostbef, ligawa, łopatka lub udziec) 500 ml bulionu (wołowego, drobiowego lub warzywnego) 250 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 180 g 1 duża papryka – ok. 300 g 4 średnie ogórki kiszone(...)wykorzystuję bulion drobiowy jaki mi został po rosole). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie (polędwica będzie miękka po kilku minutach, a inne części wołowiny należy dusić nawet 20-30 minut – najlepiej sprawdzać miękkość mięsa podczas duszenia

Kulinarne Przeboje
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 159

buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść(...)smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy go na durszlak i osuszamy na papierowym ręczniku. Odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki

Kolizje Smaków
Aromatyczny gulasz z szynki 177

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 172

mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży(...)już się schłodzi i zetnie. Resztę zmiksujcie lub przetrzyjcie przez sito. Możecie go zamrozić w porcjach i używać kiedy będzie potrzebny jako sos pieczeniowy- do wzmocnienia smaku mięs duszonych czy gotowanych. Na blogu znajdziecie przepisy na dania z PULLED PORK. Przepis zaczerpnęłam z cudownego bloga http://www.karointhekitchen.com

Kocham Czekoladę
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE MUSZTARDOWYM Z PIECZARKAMI, SZAŁWIĄ I CHILI 138

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie musztardowym. Przepis na polędwiczkę wieprzową duszoną w sosie musztardowym z pieczarkami. Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie musztardowo-miodowym z koperkiem z dodatkiem zrumienionych na maśle pieczarek, szałwii i papryczki chili.  Szybki i prosty przepis na pyszną polędwiczkę wieprzową na obiad. Polędwiczki w sosie świetnie smakują podane z kaszą(...)obsmażone kotleciki włożyć z powrotem na patelnię, wsypać zrumienione pieczarki i całość rozprowadzić sosem musztardowym ze śmietanką i miodem. Dodać posiekany koperek i zagotować na średnim ogniu, delikatnie przemieszać łopatką po spodzie patelni, aby zebrać pozostałości mięsa, które ewentualnie przywarły podczas smażenia. Na koniec doprawić sos solą lub jasnym sosem sojowym.  Po kilku minutach potrawę zdjąć z ognia

Moja Książka Kucharska
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 145

gulasze uwielbiam- choć z tymi z podrobów mam problem i jakąś taką wewnętrzną niechęć, by się w ogóle przełamać i spróbować, ale wszelkie wieprzowe z szynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan(...)wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso pokrojone w mniejszą kostkę i obtoczone w mące, pokrojoną w talarki marchewkę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez noc ciecierzycę - chyba, że używamy konserwowej, to moczyć

Kuchnia w czekoladzie
Kapusta z grzybami 172

przetrzymać nasze w piekarniku, na przykład w oczekiwaniu na gości. Wieloma testami została wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon ™ Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na użycie metalowych łopatek, bez ryzyka, że nam porysują powierzchnię patelni. Ten kto gotuje doskonale wie jakie to ważne. Chyba każdemu zdarzyło się odruchowo zamieszać coś na patelni widelcem.  Grube wielowarstwowe dno jest(...)rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
GOŁĄBKI W SOSIE 151

Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) główka kapusty 200 g ryżu sól, pieprz majeranek natka pietruszki cząber 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula masło 1 l bulionu olej Przepis na gołąbki Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy(...)doprawić sos solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią. Nie zawadzi również odrobina chilli oraz kilka kropel octu jabłkowego dla kontrastu smakowego. Jeśli  kwaśne pomidory dodac odrobinę cukru. Sos dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozgotować, a płyn odparować. Następnie całość blendujemy i jeszcze 5 minut gotujemy. Gotowy sos . Smacznego

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania