łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:57/75)

Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 286

mojej kuchni zagościł upragniony wok. A ja, oczami wyobraźni, już widziałam na nim pyszne azjatyckie potrawy, oraz inne „cuda” z  gotowaniem na parze, smażeniem w głębokim tłuszczu i duszeniem włącznie. Na chwilę obecną, nie mogę powiedzieć, jak się zachowuje w każdej z tych ekstremalnych sytuacji, ale obiecuję, że przetestuję wszechstronnie jego siłe i moc :-) Tymczasem zapraszam na pierwszy test(...)patelni na talerz.  Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki, przy użyciu  plastikowej lub silikonowej łopatki.  Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy. Danie przekładamy na półmisek, dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem( u mnie koperek). Podajemy na ciepło. Wracając

Mia Cucina Sofieta
Gulasz pieczony w dyni. Bardzo jesienny i pikantny. 230

dawka chili i bardzo rozgrzewające. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków chili można pominąć. Też będzie smacznie. Składniki na 4-6 porcji: 500 g karkówki wieprzowej QAFP (może też być łopatka) 4 ząbki czosnku (obrane) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 200 g wędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka(...)garnku oleju zeszklić cebulę. Dodać chili i paprykę wędzoną, chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, dynię piżmową, starte jabłko, zmiksowane i pokrojone pomidory, wlać wino, dołożyć mięso i boczek. Dusić ok. 10 minut bez przykrycia. Dodać seler naciowy, jarmuż i ciecierzycę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody. Dynie hokkaido

Pełny talerz
szarlotkowy pleśniak 186

szarlotkowy pleśniak Jabłka są dobre w każdej postaci, smażone, pieczone, duszone, czy też w cieście. A jeżeli w cieście, prócz jabłek, znajdzie się puszysta bezowa masa, to i radość z takiego deseru, będzie podwójna . składniki 400 g miękkich jabłek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczeni  2 łyżki mąki(...)trochę zmiękły), jeżeli jabłka są bardzo kwaśne dosypujemy do nich trochę cukru. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy  gorącą jabłkową masę, do tortownicy, na wypieczony spód ciasta. Następnie, łopatką wyrównujemy górę jabłkowej warstwy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich ( stopniowo) pozostały cukier, oraz mąkę ziemniaczaną. Ubitą masę przelewamy do tortownicy na ułożone jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki

Miód i pieprz
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 226

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam prosty i przepyszny przepis na czarną fasolę duszoną ze świeżą kolendrą i chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek dla wegetarian i wegan. Dziś, w ramach równouprawnienia podaję przepis dla mięsożerców, który jest doskonałym uzupełniam tejże fasolowej potrawy. Mini burgery ze świeżą kolendrą i chili jalapeno. Mięsożercom się kłaniam. Mini burgery(...)położyć burgery na rozgrzanej patelni, smażyć delikatnie z każdej strony (jeśli patelnia jest dobrej jakości to bez dodatkowego tłuszczu) ok. 4-5 minut z każdej strony, obracając je łopatką co jakiś czas i uważając żeby mięso nie przypalało się z zewnątrz. Podawać kiedy będą jeszcze lekko różowe i soczyste w środku. Smacznego. P.S. Dla uważnych obserwatorów. Na zdjęciu odbijają się

Jem więc Jestem
Filet z indyka z makaronem sojowym 266

Szybki obiad pracy – popularny chińczyk? A może by tak przygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 270

Eeeeeeeh. I jeszcze raz ogromnye EH. Drogie użytkowniczki durszlaka - czytajcie opisy akcji! Wielkimi literami oznaczyłam, że przepisy na mięso duszone nie będą akceptowane, a połowa blogowiczek z uporem maniaka dodawała wyłącznie takie. Stąd ilość przepisów tym razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję(...)kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka ryżowa z warzywami autorka: La Gusteau - Luna | blog: RATATOUILLE Szaszłyki

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki w sosie pomidorowym 215

kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez  obwiązywania sznurkiem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego olej(...)położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości  zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany

Ugotować
Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką 175

Wiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasola z klopsikami 146

dania jednogarnkowe, gdyż łato się je przygotowuje i są bardzo smaczne. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na fasolę z klopsikami: Klopsiki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej bułeczka pszenna 100 ml mleka łyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka pieprzu naturalnego(...)łyżkami płynu z garnka i wlać do zupy, dodać również przecier i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Po czym do garnka włożyć podsmażone klopsiki delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec najlepiej sprawdzić klopsiki i fasolę, czy są wystarczająco ugotowane.  Klopsiki: Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę

Kuchcik gotuje
Gulasz ze stacji Bolshoi – Metro: Last Light – wieprzowina z boczniakami w śmietanie 197

tłuszczu GULASZ ZE STACJI BOLSHOI METRO: LAST LIGHT wieprzowina z boczniakami w śmietanie 45 min 21 zł 3 porcje średnie POTRZEBUJESZ nóż i deska głęboka patelnia ręcznik papierowy miska łopatka drewniana Składniki Koszt boczniaki (200g) 6 zł schab wieprzowy (300g) 6 zł cebula – 1 duża 0,40 zł masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g(...)pozytywnie wpłynie na smak potrawy, ale nie jest niezbędny, dlatego możecie go pominąć. Tak jest jak się za późno podpala wódkę…. Nie popełniajcie tego samego błędu 5. DUSZENIE (20 min) Na patelnię dodajemy śmietanę, musztardę oraz nieco soli. Dusimy całość przez około 15-20 min, co jakiś czas mieszając. PODANIE Wieprzowinę podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami (z dodatkiem masła

Nerds Kitchen
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese) 138

Makaron po bolońsku jest jednym z moich ulubionych dań. Jest smaczny i bardzo sycący. Kiedyś kupowaliśmy gotowy sos w słoiczku, ale przecież taki sos jest bardzo

Smaki Na Talerzu
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 329

będą rumiane i odpowiednio przypieczone tak, aby placek bez trudu odchodził od kamienia. 4.     Zdejmij pizzę  - z pomocą może tu przyjść nóż lub łopatka oraz ponownie użyj rękawic. Ponadto, kamienia do pizzy nie należy narażać na skoki temperatur (może ulec pęknięciu)- daj mu ostygnąć. Nie wolno także go myć wodą, ani detergentami (przetrzyj(...)potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia i tacce. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Pierś z kurczaka podsmażyć. Na spodzie pizzy ułożyć pokrojoną lub startą mozzarellę. Na to kłaść pieczarki pokrojone w talarki i cebulę w piórka

Fabryka pomysłów
Pasztet z jabłkową galaretką 179

chodzi o pasztety. Pasztet z kilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem.  Składniki:  Masa na pasztet: 500 g łopatki wieprzowej 350g mięsa wołowego na pieczeń 200 g surowego boczku 100 g wątróbki z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów 2 liście z pora około(...)godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić. Jabłko obrać i podzielić na 8 części. Podsmażyć z dwóch stron na maśle. Oprószyć lekko tymiankiem podlać sokiem jabłkowym i dusić aż jabłka będą al dente. Ostudzić, zimne ułożyć na pasztecie. Do 50 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić by napęczniała. Resztę soku zagotować zdjąć z ognia  dodać napęczniałą żelatynę

Ala piecze i gotuje
Stek Salisbury w sosie grzybowym 332

jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony pieprz(...)mieszamy, aż cała mąka dokładnie się rozprowadzi. Wtedy wlewamy wodę z grzybów. Mieszamy, aż do zagotowania. Dodajemy sos Worcestershire i kremówkę. Solimy do smaku. W sosie układamy kotlety. Dusimy ok. 3-5 minut. Posypujemy pietruszką i podajemy. Steki Salisbury podajemy tradycyjnie z puree ziemniaczanym lub tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami (np. fasolką szparagową, brokułami czy zielonym groszkiem). Zobacz także: Pasta

Poezja smaku
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 547

pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka(...)podsmażenie nada mu pięknego aromatu. Po tym czasie całość mieszamy. Na patelnię dodajemy pomidory, świeżą bazylię, cukier, oregano, bulion warzywny, sól i pieprz. Całość  mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę. Gotowe

Smak mojego domu