domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego(...)ogniu, w wyższej temperaturze papryka zgorzknieje!), wsypałam 1-2 łyżki słodkiej papryki, dokładnie wymieszałam z cebulą i tłuszczem, wlałam 3 łyżki wody, przykryłam patelnię i na małym ogniu dusiłam 2 minuty. Wrzuciłam mięso, dokładnie wymieszałam, dusiłam pod przykryciem ok. 30 minut, podlewając wodą od czasu do czasu ( w sumie ok.1/2 szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko
Kuchnia Prezydentowejobiadów, ale również jako dodatek na kanapki. Ta opcja sprawdza się idealnie. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka(...)wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę. W szklance rozrabiam łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlewam je do gotującej się marchewki cały czas
ChilliJemyodgrzewany nic nie traci na smaku, więc można go przygotować z wyprzedzeniem. SKŁADNIKI 1 garść (15 g) suszonych grzybów leśnych 3 duże cebule 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 czerwona papryczka peperoni oliwa 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3 duże czerwone papryki 1 kg ziemniaków 600 g pieczarek mąka pszenna(...)będzie z zewnątrz surowe, a cebula się zeszkli. Następnie wlać 2 szklanki wody, wodę odsączoną z grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Nałożyć pokrywę brytfanny i dusić mieszając od czasu do czasu, aż mięso zacznie już mięknąć. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Pieczarki dobrze umyć
Passions hobbies lifeKlasyczne klopsiki wieprzowe zyskają zupełnie nowy wymiar, gdy wypełnimy je szpinakowym farszem z czosnkiem, cebulką i śmietanką. Składniki: klopsy: 500g mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików średnia cebula łyżeczka musztardy francuskiej sól, czarny pieprz, majeranek olej do smażenia szklanka esencjonalnego bulionu szpinak: koło 200g rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku(...)Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów
Pyry na Gazwęgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy(...)średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Najlepiej patelnię przykryć pokrywką w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia dodaj ok 100 ml wody i duś jeszcze 5-8 minut obracając w trakcie. Dodawanie wody nie jest konieczne, ale zobaczysz że kotlety wyjdą jeszcze lepsze! Kotlety podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, mizerią czy pomidorami ze śmietaną
nietylkopasta.plbył spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe(...)pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenjeszcze – uwielbiam taką paprykę:) Potrawka paprykowo-pomidorowa, pachnąca bazylią jest świetnym uzupełnieniem mielonych, które nota bene również są pyszne. Polecam. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonej łopatki 150 g sera żółtego (u mnie sokół) garść natki pietruszki 1 małe jajko bułka tarta do panierki i – opcjonalnie – do zagęszczenia (u mnie nie było potrzeby) 2-3 duże(...)rozgrzanym oleju chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy paprykę. Smażymy aż papryka stanie się szklista. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz około półtorej szklanki wody i dusimy warzywa do miękkości i odparowania (zgęstnienia) sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz suszoną bazylią. Na koniec dodajemy posiekane drobno liście bazylii. Przepis podpatrzony w jednym z czasopism
Smaki Na Talerzubowiem po pierwszym kęsie już się chciało wołać o dokładkę:) Czym więc zasłużyły sobie na taką sławę? Otóż ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu były puchate i soczyste w środku. Pamiętam gdy podczas jakiejś imprezy babci powierzono usmażenie kotletów. Wszystko szło zgodnie z planem, aż do momentu(...)tych opowieści, pora na podzielenie się przepisem:) Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała kilku dodatkowych przypraw, ale zapewniam, że smak kotletów na tym tylko zyska. Składniki: 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka sól pieprz szczypta majeranku szczypta curry szczypta słodkiej papryki
Obiad gotowylekko czasochłonne w czasu (mięso musi być bardzo dobrze rozbite i zawinięte), jednak smak takiego mięsa wszystko wynagradza. Zachęcam do przygotowania 😊 Składniki na 12 sztuk: 1 kg wołowiny , np. łopatki, zrazówki 2-3 średniej wielkości cebulka kilka łyżek musztardy sarepskiej kilka ogórków kiszonych 200 g wędzonego, surowego boczku (w plasterkach lub pokrojonego) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego(...)następnie mięso przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem, a także wlać 2-3 szklanki wody. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (najlepiej na małym ogniu). Formowanie zrazów Smażenie zrazów
Ugotowaćczosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka wędzonej, mielonej ,słodkiej ,papryki 1 łyżka cukru 2 łyżki ostrej, mielonej, papryki ( oczywiście można mniej ) sól do smaku natka pietruszki do posypania Łopatkę kroimy w kostkę , niezbyt małą , tak żeby było czuć mięso po uduszeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czosnek obieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy(...)height: 1em;" /> ) , następnie wkładamy kiełbasę , smażymy , dalej mięso i także smażymy . Jak składniki podstawowe się przyrumienią , dodajemy pastę ajvar ,resztę przyprawy , pomidory z puszki , szklankę wody . Nakrywamy pokrywą i dusimy przez około 60 minut , już nad mniejszym płomieniem , pilnując żeby się nie przypaliło i mieszając czasami . Po tym czasie dokładamy ziemniaki i fasolkę i dusimy jeszcze około 15 minut
Ogrodnik w podróżySkładniki: - 600 g łopatki wieprzowej - 2 czerwone papryki - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - 4 ząbki czosnku - woda (tyle aby pokryć mięso) - sól, pieprz, ziele angielskie(3), liść laurowy(4), owoce jałowca(5), majeranek, papryka słodka, papryka ostra. - łyżka musztardy - łyżka kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - tłuszcz do smażenia Mięso płuczę, osuszam, kroję w sporą kostkę. Na patelni mocno rozgrzewam(...)mięso mam już obsmażone zalewam je wodą, tak aby w ok 3/4 było zakryte, dodaję ziele angielskie, jałowca, liście laurowe raz pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę. Przykrywam i duszę na małym ogniu. Czosnek siekam, podsmażam na łyżeczce masła, aby wydobyć jego smak i dodaję do mięsa. Gdy mięso będzie już prawie pożądanej miękkości dodaję pokrojoną w kostkę paprykę
Cook&Lovedanie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)czosnek. Do pomidorów stopniowo dodajemy mięso – za każdym razem dokładnie rozprowadzając między sobą składniki aż do zagotowania się całości. Dodajemy również zioła, pieprz, sól, czosnek i mieloną paprykę. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy 2 łyżki
Kulinarna Pokusazawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu 300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła 2 łyżki(...)patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami bazylii i podawać. Smacznego
Gosia gotujeobiad pyszny gulasz mięsny z dużą ilością cebuli i ciekawym akcentem w postaci słodkich ziemniaków, czyli inaczej batatów. Koniecznie musicie spróbować, bo pyszny ;-) SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra(...)będzie z zewnątrz surowe. Do podsmażonego mięsa i cebuli wlać dwie szklanki wody, dodać zieloną część z pora, ziele angielskie i liście laurowe. Nałożyć pokrywę naczynia i dusić mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać ponownie wody. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do lekko już miękkiego mięsa i dusić do momentu
Passions hobbies life