łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:54/75)

Udka z kurczaka na szybko do pracy na lunch 185

szybko bo całość maks 10 no może 15 minut trwa. Pod warunkiem, że w lodówce znajdziemy rozmrożone udka z kurczaka ( bez skóry i kości ), możemy je zastąpić łopatką wieprzową, piersią z kurczaka np. Do tego na półce z sosami mamy sos teryiaki a w zamrażarce schowane warzywa mrożone ( najlepiej chińską mieszanka, ale mogą to być brokuły, fasolka, cebula(...)pokrojony czosnek ( u mnie mrożony ) po kilkunastu sekundach wrzucamy mięso i przesmażamy, dodajemy warzywa, sos terijaki i sojowy oraz chili + 3 2 łyżki wody szybko całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 8 minut na dużym ogniu, gdy makaron się ugotuje dorzucamy go do mięsa i warzyw, razem wszystko mieszamy i gotowe! Pakujemy do pojemnika, w pracy odgrzewamy w mikrofalówce

Kuchnia na wzgórzu
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 185

trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) 2 średnie cukinie 2 cebule 1 ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów bez skórki lub 3 duże mięsiste pomidory 1 opakowanie sera mozzarella mini (150 g) zioła prowansalskie ok. 1 łyżeczki(...)kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone z grzybami 137

Dzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki  suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany przepis. Składniki: 70 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1 bułeczka pszenna garść suszonych podgrzybków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku  sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski(...)kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie  na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli   i ziemniakami.   Smacznego

Gosia gotuje
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami 119

SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3/4 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki koniaku(...)dodać do usmażonej z mięsem cebuli. Całość smażyć kilka minut, następnie wlać bulion mięsny i koniak. Grzyby suszone przelać wrzątkiem, dodać do potrawy, wsypać ziarna pieprzu kolorowego i całość dusić na małej mocy palnika do miękkości składników. Potrawę doprawić do smaku solą jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną natkę pietruszki. Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami podawać z ulubionymi

WSZYSTKO SMACZNE
Gulasz szegedyński 626

wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku(...)patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek, kminek, papryki w proszku, mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy gorący bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 1,5 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną paprykę lub pastę paprykową oraz lekko wypłukaną, odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze

Trzeci talerz
Gulasz mocno paprykowy 170

moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki: 1 - 1 1/2 kg łopatki lub biodrówki (u mnie) wieprzowej 1 papryka czerwona 2 - 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 -3 liście laurowe(...)następnie w pióra.   Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, dodając pod koniec obrany i pokrojony czosnek. Wszystko wlać do garnka z mięsem, wymieszać i nadal dusić na wolnym ogniu. Po cebuli dodać pozostałe przyprawy i po 10 minutach pokrojoną drobno paprykę, gdy mięso jest miękkie doprawić solą do smaku. Czas gotowania zależy od rodzaju użytego mięsa

Kuchcik gotuje
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ 133

mój Mąż z pajdą świeżego chleba, a Dzieci... z makaronem! Każdemu wedle zachcianki! 😉 SKŁADNIKI: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 500 g mięsa mielonego (użyłam z łopatki) 8 średnich pieczarek 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 2-3 pomidory (sparzone, bez skórki) 1 średnia cukinia 1,5 szklanki wody lub bulionu 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego(...)skórki) i również pokrojone w kostkę. Wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, pozostałą łyżeczkę słodkiej papryki, ostrą paprykę, cukier, masło, wodę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj leczo porządnie i duś całość przez kolejne 7-10 minut , aż smaki się połączą.  Leczo możesz podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą czy makaronem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Łopatkowe spaghetti wg Buni 156

obiedzie -a z reguły jest to w sobotę).Jak zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano(...)przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć

Buniabaje w kuchni
Klopsy w sosie grzybowym 124

Składniki 600 g mielonej łopatki wieprzowej 1 większy por kilkanaście pieczarek 20 g suszonych grzybów np. borowików jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2,5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki pieprzu kilkanaście kropel ciemnego sosu sojowego 2 łyżki mąki rozpuszczonej o odrobinie wody 1 bulionetka drobiowa Przygotowanie Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać(...)jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę wody wtedy konieczne jest skosztowanie czy aby przypraw nam nie trzeba dodać).  Sos przelać na czystą patelnię włożyć do niego podsmażone klopsy i dusić ok 20 min na małym ogniu. Następnie zagęścić mąką, zagotować i gotowe... Smacznego

Gaździnka warzy
spaghetti z klopsikami 165

składniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 100 g suszonych pomidorów z oliwy 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki zielonej natki selera lub pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dłonie smarujemy np. olejem i z mięsa formujemy małe klopsiki. Smażymy(...)kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dolewamy oliwę lub olej oraz troszkę wody. Wszystko mieszamy i podgrzewamy. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę selera lub pietruszki, mieszamy. Dodajemy pulpeciki i dusimy jeszcze ok. 3-4 min. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Przekładamy go do garnka, dodajemy 2 łyżki oleju lub oliwy, mieszamy. Dodajemy ok. 40 g startego sera

Domowy Smak Jedzenia
potrawka cielęca z zielonym groszkiem 140

połączeniu ze świeżym groszkiem i słodką śmietana to sycąca i smaczna propozycja na każdy obiad .  składniki  dla czterech osób 600 g lekko przerośniętej cielęciny ( na przykład z łopatki) 2 niewielkie cebule pół pora kawałek selera 200 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego) 1 czerwona papryka 50 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)zeszklonej cebuli dodajemy  drobno posiekany czosnek,  pokrojonego w kostkę selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie z powrotem dokładamy przesmażone mięso. Całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 40 minut, a następnie dodajemy pokrojonego w plastry pora, pokrojoną w paski paprykę i zielony groszek. Przyprawiamy ostrą papryką, solimy i dusimy pod przykryciem przez kolejne dziesięć minut. Do potrawki

Miód i pieprz
Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 107

Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy(...)półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, tymianek, sól, pieprz, wlać około 400 ml wody i dusić do miękkości. W miarę potrzeby dolewać trochę wody. Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać

królestwo garów
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 163

duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku - kilka ziaren kolendry - pieprz ziołowy - 2 kostki mięsne - sól pieprz czarny(...)ciągle mieszać Do mięsa dodać  odcedzoną kalarepkę paprykę i ogórki starte na tarce na dużych oczkach ora liście zmielone z  reszty kapusty Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie  potrzeby doprawić pieprzem i solą faszerować liście kapusty układać

W królestwie smaków Beaty
Postny obiad: Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 176

mnie idealny. Jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Magdy . Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, płaski talerz, szklankę, patelnię, łopatki do obracania i mieszania, rondelek, tarkę jarzynową, praskę lub tłuczek do ziemniaków, durszlak, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki (na 10 kotlecików): 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebulę, 1 łyżkę masła, 1 jajko(...)kostkę. W rondelku rozgrzej masło. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę i pieczarki. Kiedy grzyby z cebulą ładnie się przyrumienią, dodaj do nich marchew i pietruszkę. Warzywa podlej wodą i duś przez mniej więcej 15 minut. Po tym czasie do sosu dodaj ponownie rozmieszaną śmietanę z mąką oraz natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie sosem sojowo-grzybowym

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania