łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:52/75)

Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 197

danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)czosnek. Do pomidorów stopniowo dodajemy mięso – za każdym razem dokładnie rozprowadzając między sobą składniki aż do zagotowania się całości. Dodajemy również zioła, pieprz, sól, czosnek i mieloną paprykę. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy 2 łyżki

Kulinarna Pokusa
Gołąbki bez zawijania a'la kotlety. 187

zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu  300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła 2 łyżki(...)patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory,  pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami bazylii i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Gulasz z batatami 175

obiad pyszny gulasz mięsny z dużą ilością cebuli i ciekawym akcentem w postaci słodkich ziemniaków, czyli inaczej batatów. Koniecznie musicie spróbować, bo pyszny ;-) SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 czerwone cebule 2 żółte cebule 1 duży por oliwa 1 kg słodkich ziemniaków (batatów) 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra(...)będzie z zewnątrz surowe.  Do podsmażonego mięsa i cebuli wlać dwie szklanki wody, dodać zieloną część z pora, ziele angielskie i liście laurowe. Nałożyć pokrywę naczynia i dusić mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać ponownie wody. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do lekko już miękkiego mięsa i dusić do momentu

Passions hobbies life
Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką 269

wyjść na troglodytę i wspiąć się na wyżyny damsko – męskich relacji potrzebujemy: Wok – taka duża i głęboka patelnia, jak nie macie garnek z grubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół(...)silnie rozgrzany wrzucamy kurczaka. Szybko obsmażamy. Wyciągamy i wrzucamy warzywa. Do podsmażonych warzyw dorzucamy kurczaka. Smażymy jakieś 3-4 minuty. Dodajemy pokrojone grzybki mun, chwilę smażymy i zalewamy wodą. Dusimy, raz na jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia wsadzamy makaron, zalewamy wrzątkiem prosto z czajnika i lekko solimy. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się

ladykitchen
Pulpety w sosie koperkowym 188

Składniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony(...)miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK

Kuchnia domowa Ani
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 267

ziołowy  - ---||--- czosnek granulowany ----||--- szczypta czosnku niedźwiedziego  Potrzebny jeszcze będzie sznurek, nitka lub wykałaczki do zawiązania/zapięcia roladek, żeby podczas gotowania się nie rozpadły.... PRZYGOTOWANIE:   Łopatkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dość grube i długie plastry, jak już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy(...)panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak  10 minut dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który

Zainspiruj się kuchnią
Wołowina po Burgundzku 183

Fantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia.  Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz) 30 dag boczku 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji(...)lekkiego zrumienienia. Dodać boczek i mięso, podlać winem; dokładnie wymieszać. Dolać koncentrat pomidorowy i związane nicią gałązki pietruszki, rozmarynu i tymianku oraz liść laurowy. Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik przypraw. Do wołowiny dodać grzyby. Nie zdejmować z ognia jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku

Apetyczna babeczka
Jesienny kociołek z grzybami 136

zrobiłam grzyby z jajkiem i śmietaną, gulasz i jeszcze suszę. Ten rok jest niezwykły dla grzybiarzy, bo w lasach jest wyjątkowo dużo grzybów. SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 4 duże cebule 600 g grzybów leśnych 1 kg ziemniaków 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego oliwa mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka(...)międzyczasie umyć grzyby, oczyścić i pokroić je na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na średniej wielkości kostkę. Gdy mięso już zmięknie, dodać grzyby i ziemniaki. Nadal dusić do momentu, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby gulasz podlać wodą. Gotowy gulasz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem

Passions hobbies life
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 165

porządną porcję gulaszu, dla naszej czwórki są to dwa obiady, przygotowuję ok. 1 kg mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu(...)ustawiam na poziom grzania delikatny, niech płyn ledwie mruga pod pokrywką. I tak godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie dorzucam posiekany drobniutko czosnek i majeranek. Duszę pod przykryciem kolejne 30 minut. Teraz należy oprószyć całość dania mąką, porządnie zamieszać i jeszcze kilka minut dusić, posolić i popieprzyć według chęci. Mięsko rozpada się delikatnie i pyyyysznie smakuje

I tu będę miała takie te
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 647

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone, pieczone, duszone kulki z mielonego mięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek.   A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet(...)dobrego źródła, ale odradzałabym kupowanie zmielonego, zapakowanego mięsa. A już uchowaj Boże mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche.  Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa

Kuchnia Prezydentowej
Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad 334

specjalnie na trzecie urodziny bloga Cuda i smaki regiuonu. Jak Wam podoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego  2 łyżki mąki pszennej majeranek   sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie(...)cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości.6. Na końcu przyprawiamy pieprzem, (jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać). Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem

Apetyczna babeczka
Gulasz mięsny z cukinią 105

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Uwielbiamy tradycyjne dania, szczególnie takie, które można lekko podrasować wg własnego uznania. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 150 ml soku z kiszonych ogórków 1/2 średniej cukinii 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)kostkę, kiełbasę na pół talarki. Smażymy na rozgrzanym oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy , dorzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, by wydobyć zeń aromat. Oprószamy mąką, dokładnie łączymy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez 30 min. Następnie wlewamy sok z kiszonych ogórków, pokrojoną cukinię, mieloną paprykę. Dusimy jeszcze kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy listki świeżego tymianku

R'n'G Kitchen
Gulasz z łopatki 180

Można go podać z kaszą, ziemniakami czy pieczywem. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny kiedy mamy zapowiedzianych gości. Gorące dania zawsze się sprawdzą. Składniki 1 kg mięsa z łopatki 1 czerwona cebula 1 lub 2 marchewki 2 ząbki polskiego czosnku. To ważne. Chiński czosnek potrafi zepsuć wszystko! Papryka słodka i ostra w proszku majeranek suszony sól i pieprz do smaku(...)miękkości. W drugim garnku rozgrzej tłuszcz, zetrzyj marchewkę i wrzuć z poszatkowaną drobniutko cebulką. Podsmaż. Podlej wodą, około pół szklanki.Posól do smaku, dosmacz pieprzem,ale delikatnie. Na koniec duszenia dodaj papryki:ostrą i słodką do smaku. Całość dodaj do mięsa, dopraw majerankiem i sprawdź czy nie potrzeba soli, pieprzu. Ubrać trochę sosu do kubka, zahartować śmietanę 18 % i dodać

Z Kuchni Do Kuchni
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem. 131

trochę pracy jest przy wykonaniu takiego dania, ale warto go poświęcić, smak wynagrodzi nam wszystko :) Napiszcie jaka jest Wasza ulubiona lazania. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na sos mięsny: 50 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie do smaku bazylia suszona do smaku oregano suszone do smaku 4 łyżki koncentratu(...)czosnek i przesmażamy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy zmielone mięso i przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawami. Gotowy sos studzimy. 2. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania