łopatka duszona - 1112 przepisów (strona:45/75)

Młoda kapusta ” Babci Jadzi „ 170

pewnych smaków trzeba dorosnąć , tak jak do garnituru bo ten malcom , też od razu , nie leży Składniki : 1 duża młoda kapusta lub dwie małe 0,5 kg karkówki lub łopatki 1 duża lub dwie małe marchewki 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( czubata ) 1/2 pęczka, świeżego kopru sól , pieprz do smaku 1 łyżka smalcu Kapustę szatkujemy i zalewamy wrzątkiem(...)dodajemy do pozostałych składników . Na koniec , na patelnię wlewamy dwie szklanki wody i zbieramy smak , przelewając do garnka z kapustą i resztą dobroci . Solimy , pieprzymy , dokładamy koncentrat , przykrywamy i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając , ale nie za często , aż mięso będzie miękkie . Po wyłączeniu gazu , dodajemy posiekany koperek , ostatni raz mieszamy i możemy serwować bigos . Smacznego

Ogrodnik w podróży
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką 186

mąka tortowa 500 g sól 1łyżeczka wrzątek 300 lub 400 ml sprawdzamy czy ciasto jest ok olej słonecznikowy 4 łyżki cebule trzy do podduszenia i usmażenia Przygotowanie: Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach.Pierś z kurczaka mielimy na trochę ,mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś.Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól(...)silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną dusimy  i dodajemy do naszych pierożków. Smacznego

Różowa kuchnia
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 152

zastanawiałam się, czy mleczko kokosowe nie byłoby lepsze. Makrela w sosie z czerwonego curry z warzywami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łyżkę, miarkę kuchenną, drewnianą łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (na 2 porcje): 2 filety z makreli, 1 marchewkę, 1 niezbyt dużą cebulę, kawałek pora (długości ok. 5 cm), 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, mały(...)dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój go w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim warzywa. Gdy cebula ładnie się zeszkli, na patelnię wlej bulion i całość duś na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, gdy warzywa zmiękną. Następnie całość dopraw do smaku pastą curry, solą i cukrem. Na patelnię wlej śmietanę i dokładnie

blog.moje-pasje.info
Lasagne z mięsem / Lazania 272

łyżki* mleko – 0,5 l* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki – ok. 300 g* sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne(...)ciągle mieszając , studzimy.Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.MIĘSO :Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.Dodajemy  mięso mielone , dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.Dusimy pod przykryciem około 10 minut.CAŁOŚĆ :Ser żółty ścieramy

Ostra na Słodko
Wieprzowina po chińsku z ryżem 275

papryką, ananasem i ryżem Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Przepis na wieprzowinę po chińsku Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g łopatki wieprzowej średnia biała cebula 3 ząbki czosnku 400 g mieszanki warzyw "po chińsku" 2 łyżki sosu rybnego 4 sojowego łyżeczka chili łyżeczka imbiru łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka curry 1,5 łyżki(...)gałkę muszkatołową, curry oraz cukier. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. 3 Następnie całość podlewamy wodą (1,5 szklanki) oraz przykrywamy pokrywką. Mięso powinno się dusić około godziny, aby było miękkie i aromatyczne. 4 W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy mieszankę warzyw oraz gotujemy ryż. 5 Kiedy mięso w sosie jest już miękkie, dodajemy do niego

Kuchnia Bazylii
Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki 164

temu na blogu pojawił się wpis na tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta cukru zioła prowansalskie ( do smaku) sól, pieprz 2 cebule(...)olejem wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulę. Delikatnie zeszklić i dołożyć mięso i posypać je przyprawa do mięsa. Smażyć, aż mięso się zarumieni. Dodać pomidory, oraz koncentrat pomidorowy i dusić około 10 minut. Doprawić przyprawami i wyłożyć na makaron. Wstawic do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać mozzarellą. Ponownie wstawić do piekarnika

ChilliJemy
Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym 129

kwitły bzy. Przypomniałam sobie o przepisie wczoraj, gdy szukałam w szafce kaszy jaglanej właśnie. Polecam, bo to takie 2w1, do tego dania ja nie podaję ziemniaków. Składniki : 600 g łopatki wieprzowej 1,5 szklanki zaparzonej kaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki 2 zabki czosnku  1 jajko pieprz  i sól do smaku bulka tarta olej(...)rozgrzanej patelni z olejem z obu stron po około 5 minut każdą stroną.  Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Dusić około 10 minut, podlać wodą.  Do śmietany wsypać mąkę i porządnie rozmieszać, zahartować  jedną łyżką  sosu z patelni. Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą

Gosia gotuje
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 829

keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki) mielonej papryki słodkiej 10 g (1 łyżka) mielonej papryki ostrej sól(...)przykryć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Do cebuli dodać paprykę mieloną słodką i ostrą i oraz rozdrobnione pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Dusić przez ok. 10 minut a jeśli jest potrzeba dolać odrobinę wody. Po tym czasie dodać podsmażone mięso, dolać gorącej wody, tak aby je całkowicie przykryła. Dodać liście laurowe i ziele angielskie

Ola la LCHF
Sycący kociołek zimowy 177

sycąca, ale również przyjemnie rozgrzewa. Uwielbiam zimą przygotowywać szybkie dania jednogarnkowe. Ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule oliwa 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 800 g ziemniaków 3 czerwone papryki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka(...)czasu do czasu, aż mięso nie będzie z zewnątrz surowe, a cebula ładnie się zeszkli. Do mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, nałożyć pokrywkę i dusić mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki obrać. Papryki umyć i wyciąć gniazda nasienne. Ziemniaki i papryki pokroić w nieregularną kostkę, po czym dodać do lekko już mięknącego mięsa. Dusić nadal

Passions hobbies life
PULPETY W SOSIE POROWO-PIECZARKOWYM 200

Odmiana tradycyjnego obiadu, małe pulpeciki zatopione w sosie porowo – pieczarkowym podane z makaronem tagliatelle    SKŁADNIKI Pulpety: 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz(...)obieramy, kroimy w półplasterki. Pora kroimy w półplastry. Pieczarki i pora podsmażamy na tłuszczu pozostałym po pulpetach, gdy będą miękkie, dodajemy śmietanę, ser topiony pokrojony w kostkę oraz przyprawy, dusimy aż ser się rozpuści. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, mieszamy, na wierzchu układamy pulpety, posypujemy pokruszoną fetą, chwilkę dusimy aby pulpety się podgrzały

słodki bratek
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 151

wielkim garnku, aż nabierze mocy. Ukiszoną kapustę należy lekko sparzyć i zawijać w nią farsz tak samo jak w zwykłą lub włoską kapustę. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatki 3 woreczki ryżu 2 duże cebule 1 ząbek czosnku garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może być biała(...)smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej godziny. Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni, bo takie najbardziej lubię

Kuchnia w opałach
Zupa gołąbkowa z młodą kapustą 133

taką zupę , prościej .. Przepis ,podobny do tego jest już , na moim blogu , ale nie taki sam..zdecydowanie inny Składniki : 1 mała główka , młodej kapusty 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki ( 0,5 kg ) kawałek boczku , wędzonego nie parzonego ( taki 10 cm x 10 cm ) 2 puszki pomidorów w zalewie 1/2 szklanki ryżu 1 duża marchewka 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej(...)zależności jak gęstą lubicie . Dokładamy poszatkowaną cieniutko kapustę , przekładając ją , surowym mięsem mielonym , rozdzielanym palcami i marchewką dowolnie pokrojoną lub startą , lekko solimy , każdą warstwę . Zamykamy pokrywką i dusimy na małym ogniu . W momencie , kiedy kapusta „opadnie”, czyli zmięknie , dodajemy pomidory z obu puszek i wlewamy 2 -2,5 l wody ( jak ma być gęściejsza to mniej

Ogrodnik w podróży
Bigos z brukselki 116

cierpliwości, to nawet gołąbki byśmy zrobili. Tym razem wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny. Składniki 150 g wędzonego podgardla wieprzowego 100 g ścinek z wędlin 200 g łopatki wieprzowej 200 g mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku(...)kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody w sobie mają. Dodajemy brukselki, zalewamy gorącym bulionem warzywnym (w trakcie podlewamy wodą) i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wsypujemy kminek i lubczyk. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości brukselki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 154

Składniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego wina sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka kilkanaście kropel sosu sojowego 500 ml bulionu warzywnego  Przygotowanie Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą i przeciśniętym(...)sosem sojowym(dodałam odrobinę miodu dla złamania kwaskowego smaku pomidorów). Sos przelać do większego garnka i włożyć pulpety - jeśli tak jak mi nie zmieszczą się wszystkie razem na patelni. Dusić ok 30 minut.  Na końcu zagęścić odrobiną mąki, dodać łyżkę śmietany i gotowe.. Smacznego

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowy 184

tego surówka, aby wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki., koncentrat 2 łyżki, m ą ka pszenna 3 łyżki, woda lub bulion(...)obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i chwile podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Mięso stopniowo podlewamy wod ą  lub bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy. Od czasu do czasu mięso należy pomieszać, aby nie przypaliło się od spodu. Po 30 min duszenia mięsa, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie

kulinarne odsłony pati
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 340

minuty aż przyprawy nabiorą aromatu. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę, podlewamy czerwonym winem, redukujemy alkohol a następnie wkładamy drobno pokrojone pomidory ( lub passatę ) oraz podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu! przez ok. 20-25 minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas – sos musi się zrobić gęsty, klarowny i nabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie(...)widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam

Ostra na Słodko
DOMOWY BIGOS 215

zawiera glutaminianu sodu,konserwantów i sztucznych barwników-dlatego daję wielki plus firmie,że się postarała o zdrową i smaczną przyprawę.    2 i 1/2 k.kiszonej kapusty 1/2 kg.łopatki po 30 dag.boczku wędzonego i podgardla 30dag.wędzonej słoniny 40dag.kiełbasy 1 przyprawa do bigosu  1 szkl.rosołu 10dag.suszonych grzybów 20dag.suszonych śliwek 2 łyżki dżemu śliwkowego 2 łyżki smalcu(...)przyprawą do bigosu ,listkiem,ziele,pieprzem czarnym,jałowcem,goździkami itp.Wrzucamy namoczone grzyby suszone wraz z wodą w której się moczyły.Dodajemy pokrojone w paski śliwki,wlać wino dodać kapustę.Dusimy ok.1 godz.często mieszając.Ewentualnie dosolić.Bigos jest najlepszy dopiero na trzeci dzień,po kilkakrotnym odgrzewaniu.U mnie by się tak długo nie zachował hi hi.:).Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti z sosem polońskim 161

Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc. pom. z ziołami bazylia, oregano, sól, pieprz Cebule kroimy(...)czosnku. Wkładamy do nich dwie łyżki koncentratu i razem zasmażamy je, ciągle mieszając przez około dwie minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam

Kuchenna Kontrrewolucya
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 107

grzybobrania zostało już niewiele czsu. Teraz sobie zapewne myślicie: co ona wygaduje, przecież dopiero mamy Maj - zobaczycie oni się nie obejrzymy, a leśnych skarbów szukać będziemy. SKŁADNIKI: 70 dag łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, lub prawdziwki) sos sojowy 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda(...)suszone grzyby (bez uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania