Połączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę(...)solą i pieprzem i mieszamy. Z mięsa mielonego formujemy placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego
Maminek kulinarnyminutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką. 3. MARCHEWKA (5 min) Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy ją na patelnię, dodajemy soli oraz pieprzu, mieszamy i smażymy wszystko ok. 5 min. 4. WINO(...)dodajemy 2 łyżki sosu worcester (możecie pominąć, ale warto go użyć, bo dodaje on głębszego smaku – sos można kupić np. podczas tygodnia brytyjskiego w znanej sieci niemieckich sklepów) i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia. 5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min) Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy
Nerds KitchenScroll down for recipe in English. Składniki: (5 szt.) 2 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g. mięsa mielonego z łopatki 3 gałązki tymianku 3 łyżki oleju po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry 50 g. startej mozzarelli 20 g. parmezanu sól, pieprz Sos pomidorowy: 550 g. passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)mięso oraz posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż około 10 minut często mieszając. Dodaj listki tymianku, cynamon i ugniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminu. Dopraw solą i pieprzem. Duś na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut. Wystudź mięso a następnie wymieszaj ze startą mozzarellą. Z cukinii wykrój 5 kawałków wysokości około 7 cm. Wykrój nożem ich środki i poukładaj pionowo
Delicious PlaceSkładniki na gulasz łopatka wieprzowa, 500g ziemniaki, 3 średnie szt papryka czerwona, 1 duża szt cebula, 2 szt czosnek, 3-4 ząbki olej majeranek, 1 łyżeczka bazylia, 1 łyżeczka kminek mielony, 1/2 łyżeczki papryka słodka, 1/2 łyżeczki sól Składniki na kluski kładzione jajka, 2 szt mąka pszenna, 4 kopiaste łyżeczki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę 2cm. Cebulę i czosnek(...)paseczki. Ziemniaki kroimy w kostkę 1cm. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy mięso, mieszamy i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy, paprykę, czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz soli. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 1 godzinę. w razie
Gotowanie moimi oczamiekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków. Zdecydowanie polecam! Porcja na 4 osoby: - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki) - 2 duże marchewki - 2 cebule - 4- 5 pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku i bazylii ( lub 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich) - 1 łyżka(...)podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła. Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli ( ok 40 - 50 minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować ok. 15 minut bez pokrywki w celu odparowania wody i zagęszczeniu sosu. Doprawić
kawawszklancejest to wymagające danie – gulasz robi się łatwo, tyle że musimy na to poświęcić nieco czasu. Świetnie pasuje z kaszą, buraczkami i/lub ogórkiem konserwowym. Polecam. Składniki : łopatka lub szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg cebula (2 średnie) czosnek (2-3 ząbki) przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo) marchewka(...)kostkę cebulę dodajemy do mięsa i smażymy wraz z nim kolejne 10-15 min. Następnie dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy
Ugotuj to sam ...jednak wybrałam połaczenie smaków mięsa, grzybów i kapusty...było bardzo smacznie. Składniki: 300 g makarou ( u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej 300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut(...)mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić
Gosia gotujePrzepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami…Pierogi z mięsem, kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów)600 g mąki pszennejszczypta soli400 ml gorącej wody60 g masła1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej(...)Odcedzić i ostudzić.2. Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Jak zmięknie, dodać odcedzone grzyby i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać odciśniętą kapustę i dusić 5-10 minut. Dodać ugotowane i pokrojone mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudzić farsz. Jeśli jest zbyt wodnisty odcisnąć
UgotujmyTo.pllodówki, żeby nabrało temp.pokojowej - i przysmażyć krótko na silnym ogniu z obu stron. Przełożyć do garnka. Patelnię po smażeniu zdeglasować winnym octem i oskrobać resztki z dna łopatką. Jak ocet trochę wyparuje, przelać zawartość patelni do garnka. Do garnka wlać wino i zalać całość bulionem na tyle, by mięso było dokładnie przykryte. Jeśli to konieczne można dolać(...)przykryciem na wolnym ogniu ok 30-40 minut - czas gotowania należy dostosować do wielkości kawałków mięsa . Marchewkę oskrobać i pokroić w grubsze plasterki. Dołożyć do gulaszu i dusić całość jeszcze na wolnym ogniu pod przykryciem kolejne 30 minut, aż marchewka zmięknie. Pod koniec można sosik zagęścić mąką ziemniaczaną. Przed podaniem wyjąć zieleninę w pęczku. Gulasz
Grunt to przepis!wpływa, że nie mam koncepcji ani pomysłu na obiady .. :/ Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki 1 ząbek czosnku przeciśnięty(...)czosnku. Dodaję jajko i dokładnie mieszam . Formuję pulpety, obtaczam w mące i smażę na oleju do lekkiego zarumienienia . Następnie podsmażone pulpety przekładam do średniego garnka i zalewam bulionem. Duszę ok 15-20 min na wolnym ogniu. Gdy już pulpety się poddusiły, wyciągam je z garnka. Do bulionu dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory, pół pudełeczka passaty, przyprawiam solą, pieprzem
Domowa Kuchnia u Mamyokoło 3 szklanek). Dodać musztardę, sól, pieprz i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć podsmażone kotlety i całość dusić, na małym ogniu, przez około 1 godzinę. Pod koniec duszenia, w miseczce dokładnie wymieszać ze sobą zimną wodę (1/2 szklanki) oraz mąkę pszenną (1 czubata łyżka), wlać na patelnię z kotletami w sosie, wymieszać i gotując na średnim ogniu, często(...)polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki. Do sosu można użyć dowolnej musztardy, bardziej lub mniej ostrej. 1 szklanka
Gospodyni Miejskaidealne na chłodniejsze dni. Mam nadzieję, że ciepła i słoneczna pogoda zostanie z nami jak najdłużej. Najprostsze curry z kurczaka Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łopatkę do mieszania, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 niezbyt dużą cebulę, 1 mały kubek śmietany lub jogurtu, 1 łyżeczkę curry, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry(...)patelnię włóż cebulę i wsyp curry. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż dalej. Kiedy mięso ładnie się przyrumieni a cebula zeszkli, na patelnię wlej śmietanę. Całość dobrze wymieszaj i duś przez chwilę. Na końcu danie dopraw pastą curry, dokładnie wymieszaj i podawaj np. z ugotowanym ryżem. *Czerwona pasta curry jest dość ostra. Dodawaj ją więc ostrożnie. Możesz także zamiast niej użyć
blog.moje-pasje.infowpływa, że nie mam koncepcji ani pomysłu na obiady .. :/ Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów) 2 pomidory wyparzone i obrane ze skórki 1 ząbek czosnku przeciśnięty(...)czosnku. Dodaję jajko i dokładnie mieszam . Formuję pulpety, obtaczam w mące i smażę na oleju do lekkiego zarumienienia . Następnie podsmażone pulpety przekładam do średniego garnka i zalewam bulionem. Duszę ok 15-20 min na wolnym ogniu. Gdy już pulpety się poddusiły, wyciągam je z garnka. Do bulionu dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory, pół pudełeczka passaty, przyprawiam solą, pieprzem
Domowa Kuchnia u Mamykońca. Ostatecznie padło na potrawkę, czy oto potrawka meksykańska z ryżem się poleca do przygotowania. Potrawka meksykańska z ryżem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów pelati 6 małych pieczarek sól morska czarny mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1/2 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego(...)się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki i wraz z fasolą z puszki i pomidorami dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy ryż, zgodnie ze wskazówkami producenta. Gdy ryż będzie już gotowy, wykładamy go na talerz w towarzystwie potrawki
Kulinarne przygody GatityRozgrzewający i syty kociołek dla całej rodziny. Po takim obiedzie na pewno nikt nie odejdzie głodny od stołu. 500 g łopatki wieprzowej 3 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 mała zielona cukinia 1 żółta papryka 0,5 czerwonej papryki 1 marchew 2 pietruszki Przyprawy: Sól, Pieprz, Liść lubczyku, Kolendra, Ostra i słodka papryka 1 szklanka wody Odrobina oleju Mięso(...)Cukinię, papryki żółtą i czerwoną kroimy w kosteczkę. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w kółka. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą. Po około 30 minutach doprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Podałam z ziemniakami. Smacznego
VioletoweKucharzenie